Στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην 85η ΔΕΘ με θέμα «Business Integrity: Η Επιχειρηματική Ηθική ως παράγοντας ανάπτυξης» επαγγελματίες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται από την υιοθέτηση της επιχειρηματικής ηθικής, μέσω της οποίας είναι δυνατή η πρόληψη και μείωση των φαινομένων διαφθοράς.
Παράλληλα, η αναδείχτηκε ο σημαντικός ρόλος του business integrity ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι «Η επιχειρηματική ηθική είναι το Α και το Ω. Η αγορά για να υπάρχει και να λειτουργεί πρέπει να έχει κανόνες, πρέπει να εξασφαλίζει τον ίσο ανταγωνισμό.
Εάν κάποια επιχείρηση δεν έχει επιχειρηματική ηθική παραβιάζοντας τους κανόνες αγοράς, στρεβλώνει την αγορά, καταστρέφει την ελεύθερη επιχειρηματική δραστηριότητα και τελικά βλάπτει συνολικά την εθνική μας οικονομία. Η επιχειρηματική ηθική δεν είναι μόνο ζήτημα ηθικής, να κάνουμε το σωστό και να πράττουμε το δίκαιο, είναι και θέμα οικονομίας, χωρίς επιχειρηματική ηθική η οικονομία ενός κράτους ποτέ δεν μπορεί να προοδεύσει πραγματικά.
Βλέπετε ότι τα κράτη που έχουν την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη του πλανήτη είναι κράτη με αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι τηρούνται και αν κάποια επιχείρηση δεν τους τηρήσει, υφίσταται πολύ μεγάλες κυρώσεις. Μερικοί νομίζουν ότι όλοι αυτοί οι αυστηροί κανόνες δημιουργούν ανταγωνιστικά μειονεκτήματα, όμως αν κοιτάξουμε τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη τελικά η μεγάλη οικονομική πρόοδος γίνεται μόνο σε αυτές τις οικονομίες, ενώ αντίθετα οι οικονομίες στις οποίες επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας και κάθε εταιρεία μπορεί να κυνηγήσει το συμφέρον της με οποιοδήποτε μέσο, τελικά μένει σε μια μόνιμη παρακμή, διαφθορά και οπισθοδρόμηση.
Για εμάς που έχουμε επιλέξει ως κυβέρνηση η Ελλάδα να ακολουθήσει την οδό της προόδου και της επιτυχίας, το να εφαρμόσουμε και να διασφαλίσουμε ότι εφαρμόζονται στην πατρίδα μας κανόνες επιχειρηματικής ηθικής είναι κορυφαίο και κρίσιμο θέμα. Από τη σημερινή Ημερίδα είναι σημαντικό να καταλάβουμε το πόσο μεγάλη σημασία έχει η εφαρμογή των κανόνων του δίκαιου ανταγωνισμού και της διαφάνειας για την ίδια την οικονομική μας επιτυχία, και πόσο αυτοί που παραβιάζουν τους κανόνες αυτούς δε βλάπτουν μόνο τον διπλανό τους αλλά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας μας.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε ότι «Στο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, οι εταιρείες που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια είναι αυτές που θα εφαρμόσουν το τρίπτυχο: Ηθική εταιρική διακυβέρνηση – Δημιουργική κοινωνική εταιρική ευθύνη – Περιβαλλοντική πολιτική». Συνέχισε προσθέτοντας ότι «Είναι προφανές λοιπόν ότι η επιχειρηματική ηθική αποτελεί μια ολιστική κουλτούρα και προσέγγιση, την οποία οι σύγχρονες επιχειρήσεις οφείλουν όχι μόνο να ενσωματώνουν στο αξιακό τους σύστημα, αλλά και να επικοινωνούν στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Και αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό, μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πίεση που άσκησε στις οικονομίες του κόσμου η επέλαση της πανδημίας»
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, κ. Πέτρος Λεκάκης σημείωσε ότι «Η επιχειρηματική ηθική ως κουλτούρα που πρέπει να διαχέεται μέσα από πρακτικές στο εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού και στη συνέχεια να εκδηλώνεται και στο εξωτερικό του περιβάλλον. Το κόστος για συμμόρφωση με τους ηθικούς και νομικούς κανόνες, είναι ιδιαίτερα υψηλό. Τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την εφαρμογή των αρχών της επιχειρηματικής ηθικής είναι πολύ περισσότερα». Συνέχισε αναφέροντας ότι «Θέλοντας να αποφύγω μια τυχόν κυνική κατακλείδα υποστηρίζω ότι πρέπει μέσα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία, μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν και θα ενισχύσουν υγιείς κοινωνικές και επιχειρηματικές δυνάμεις και θα άρουν ένα πλέγμα άδικων προνομίων να περάσουμε σε ένα πιο υγιές και δίκαιο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο σίγουρα θα ενισχυθεί η επιχειρηματική ηθική και αυτό θα φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική κοινωνία»
Ο Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, κ. Δημήτριος Κουσενίδης σημείωσε ότι «Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η πανδημία covid-19 έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στις προκλήσεις μιας βιώσιμης και ανθεκτική οικονομίας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να ξεφύγουν από τους αμιγώς οικονομικούς στόχους και να στραφούν σε δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται νέες προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες είναι επωφελείς τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το κοινωνικό σύνολο».
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην άρρηκτη σύνδεση της έννοιας της “Επιχειρηματικής Ηθικής” με την επιτυχή πορεία των σύγχρονων επιχειρήσεων, ενώ μνημόνευσε ως άξονες το σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, στην προστασία του περιβάλλοντος και το σεβασμό των αρχών της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: “Στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον με τους πολλαπλούς διαύλους πληροφόρησης, η φήμη και η αξιοπιστία μιας επιχείρησης συνδέεται με το προφίλ της και κατ’ επέκταση προσελκύει ή απωθεί αναλόγως πελάτες. Το εργασιακό περιβάλλον, το οποίο προσφέρει, ενδυναμώνει την εν λόγω εικόνα της, αλλά και ενισχύει την πίστη των εργαζομένων στο κοινό επιχειρηματικό όραμα. Η χώρα μας πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα στο πεδίο της προστασίας των εργασιακών σχέσεων».
Η κ. Θέμις Ευτυχίδου, Γ.Γ. Βιομηχανίας, αναφέρθηκε στη διαπίστωση για την επιτακτικότατα της εφαρμογής της επιχειρηματικής ηθικής στην εποχή της αειφόρου ανάπτυξης, της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Τα πλεονεκτήματα δε που απορρέουν από την εφαρμογή των αρχών της επιχειρηματικής ηθικής στο εργασιακό και φυσικό περιβάλλον σαφώς αντισταθμίζουν το ενδεχόμενο κόστος συμμόρφωσης που πιθανότατα μπορεί να απασχολεί τις επιχειρήσεις. Σημείωσε ότι «μια ταχέως ανερχόμενη τάση που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό είναι η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG στην επιλογή επενδύσεων. Τα κριτήρια αυτά είναι Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance). Στην ουσία τα ESG ορίζουν τρεις βασικούς παράγοντες μέτρησης των ηθικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων μιας επένδυσης σε μια εταιρεία ή επιχείρηση και αποτελούν όλο και πιο δημοφιλή τρόπο για τους επενδυτές να αξιολογούν τις εταιρείες, στις οποίες ενδέχεται να θέλουν να επενδύσουν» .
Ο κ. Συμεών Διαμαντίδης, Οικονομικός Επόπτης του Σ.Ε.Β.Ε. τόνισε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ότι «Η επιχειρηματική ηθική αφορά στο να κάνεις σωστές πράξεις ως επιχείρηση, να λειτουργείς με διαφάνεια και εντιμότητα, να είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις και τα λάθη σου. Με σύμμαχο την τεχνολογία, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικά την επιχειρηματική τους ηθική, η οποία θα λειτουργήσει ευεργετικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους».
Ο Διοικητής της ΕΑΔ, κ. ‘Αγγελος Μπίνης αναφερόμενος στην αποστολή της ΕΑΔ, να διερευνά φαινόμενα απάτης και διαφθοράς, να αναπτύσσει πολιτικές πρόληψης και αποτροπής, καθώς και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες και τους επιχειρηματίες σχετικά με τα οφέλη μιας κοινωνίας που δεν θα ανέχεται φαινόμενα παραβατικότητας και διαφθοράς, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι σημαντικό να προάγουμε όλοι μαζί ένα μοντέλο το οποίο με βάση την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, αξιοποιώντας και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είναι μια κοινή προσπάθεια, που αγγίζει τους τομείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα χωρίς πολιτικό πρόσημο, που θα παράξει κοινωνικά οφέλη και θα αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες για όλους».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διεξήχθη ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «mentimeter» με τα αποτελέσματα να τροφοδοτούν μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ομιλητών.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βιργινία Δημαρέση (status FM Θεσσαλονίκης)