Skip to main content

Διπλό δικαστικό μέτωπο για τη Folli Follie

Από την έντυπη έκδοση

Των Σοφίας Εμμανουήλ

και Γιώργου Γερακάρη

Σήμερα συζητείται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η προσωρινή διαταγή της Folli Follie Group (FF Group) εν όψει εκδίκασης του αιτήματος προστασίας που κατέθεσε χθες, ενώ (παραδόξως) για την ίδια ώρα έχει οριστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η συζήτηση της πρώτης αίτησης προσωρινής διαταγής ομάδας επενδυτών που έχει στραφεί κατά της εισηγμένης εταιρείας.

Ειδικότερα, η εταιρεία φέρεται να εξασφάλισε τη συναίνεση των πιστωτών της, χάρη στην έγγραφη δέσμευση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου να αποχωρήσει από τη διοίκηση της εταιρείας μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό, άλλωστε, ήταν ένα αίτημα των ομολογιούχων που ήρθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και μήνες, αλλά πλέον έγινε προαπαιτούμενο για μερίδα εξ αυτών, που υπέγραψαν Letter of Interest για να υποστηρίξουν το νέο αίτημα προστασίας της εταιρείας.

Οι πιστωτές

Έτσι, το αίτημα προληπτικών μέτρων με αιτούντες τους εργαζόμενους της εταιρείας φαίνεται πως υποστηρίχθηκε και από επιστολές συναίνεσης πιστωτών που εκπροσωπούν πάνω από το 20% των απαιτήσεων. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:

* η UBS AG, που διατηρεί απαίτηση πάνω από το 25% των συνολικών υποχρεώσεων (η οποία απορρέει από το ομολογιακό σε ελβετικό φράγκο 155 εκατ.),
* εκπρόσωποι των δύο δανειακών συμβάσεων schulsdchein (20 εκατ. ευρώ και 31 εκατ. ευρώ) και του ομολογιακού των 249,5 εκατ. ευρώ, με απαίτηση στο 15,2% των υποχρεώσεων,
* η επενδυτική εταιρεία Oasis Investment Company Ltd με έδρα το Χονγκ Κονγκ με απαίτηση 45 εκατ. ευρώ, ήτοι 8,5% των συνολικών υποχρεώσεων,
* η βελγική Mercier Vanderlinden Asset Management, με απαίτηση 22,5 εκατ. ευρώ ή 4,3% των απαιτήσεων και
* η βρετανική Kyma Capital Limited, με απαίτηση 0,6 εκατ. ευρώ ή 0,1% των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας.

Οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς όλους τους πιστωτές της ανέρχονται σε περίπου 532 εκατ. ευρώ, όπως και στις 31/5/2018, αλλά μεγάλο μέρος έχουν μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμες. Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι περίπου 40 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμες 492 εκατ. ευρώ.

Η FF Group βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τους παραπάνω πιστωτές της για την κατάρτιση συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία είναι προϋπόθεση ώστε να κατατεθεί αίτηση άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης, που θα ικανοποιεί το σύνολο των πιστωτών.

Στο ακροατήριο

Ας σημειωθεί ότι σήμερα συζητείται μια ακόμη αίτηση, εκτός από την προσωρινή διαταγή της FF Group για την εξασφάλιση προληπτικών μέτρων που θα προφυλάξουν τα περιουσιακά στοιχεία και το ενεργητικό της εταιρείας όσο θα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της. Πρόκειται για την προσωρινή διαταγή μετόχων και ομολογιούχων, μελών της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών (ΕΕΕ), που θέλουν να εξασφαλίσουν δυνατότητα κατάσχεσης περιουσίας της εισηγμένης ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ ώστε να καλύψουν τις ζημιές που έχουν υποστεί. Μένει να φανεί στις δικαστικές αίθουσες ποια από τις δύο υποθέσεις θα λάβει προτεραιότητα…

Στον εισαγγελέα

Εν τω μεταξύ, στη φάση της μελέτης των υπομνημάτων που κατέθεσαν τα πρώτα δέκα πρόσωπα, που κλήθηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση της Folli Follie, βρίσκεται ήδη ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα ασκήσει ή όχι σχετικές ποινικές διώξεις. Προηγήθηκαν (προχθές) οι σχετικές εξηγήσεις όσον αφορά δύο αδικήματα κακουργηματικού βαθμού (απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού και ξέπλυμα μαύρου χρήματος), που κατέθεσαν, μέσω των συνηγόρων τους, η οικογένεια Κουτσολιούτσου και άλλοι επτά «ύποπτοι» για την υπόθεση και οι οποίες βρίσκονται ήδη στη φάση της σχετικής αξιολόγησης από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος (ιδρυτής της Folli Follie), η σύζυγός του Κατερίνα, αλλά και ο γιος τους Γιώργος Κουτσολιούτσος (ο τελευταίος εκπροσωπήθηκε από διαφορετικό δικηγορικό γραφείο) αρνήθηκαν τις εν λόγω κατηγορίες και περιορίστηκαν να αναπτύξουν τα νομικά επιχειρήματά τους για τη μη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της απάτης. Υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος Κουτσολιούτσου είχε δηλώσει στον εισαγγελέα, διά των συνηγόρων του, πως προτίθεται να απαντήσει στις ερωτήσεις του όταν ολοκληρωθεί στο σύνολό της η έρευνα και θα είναι σε θέση να γνωρίζει όλο το αποδεικτικό υλικό.

Παράλληλα, με την ίδια ιδιότητα (του υπόπτου) κατέθεσαν σχετικά με τα ίδια αδικήματα ο οικονομικός διευθυντής και ο διευθυντής του λογιστηρίου της εταιρείας, ακόμα τρία μέλη του Δ.Σ. την επίδικη περίοδο, ο επικεφαλής της θυγατρικής του Ομίλου στην Ασία και ο ορκωτός λογιστής, που φέρεται να παρουσίασε παραποιημένα οικονομικά στοιχεία στον ισολογισμό του 2017. Οι περισσότεροι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, «έστρεψαν» τις σχετικές ευθύνες στην Ασία και στο γκρουπ του Ομίλου με τις 18 θυγατρικές εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι από εκεί προέρχονταν τα οικονομικά στοιχεία που τώρα θεωρούνται παραποιημένα.

Σε ετοιμότητα το Attica για το 35,7%

Σχετικά με την υπόθεση της Folli Follie σημειώνεται ότι τα δικαιώματα των τραπεζών, δηλαδή Εθνικής, Πειραιώς, Εurobank, Alpha και Τράπεζας Αττικής (προς τις οποίες οι υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ), εξαιρούνται. Αυτό σημαίνει ότι διατηρούν το δικαίωμα πλειστηριασμού του συνολικά 35,7% της Αττικά Πολυκαταστήματα, το οποίο έχουν (από 4/6/2018) ως ενέχυρο έναντι δανείων που χορήγησαν στη FF Group και κατά τις πληροφορίες ετοιμάζουν τον σχετικό διαγωνισμό εντός των επομένων ημερών. Επίσης, η διοίκηση της Αττικά Πολυκαταστήματα έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για αύριο (16/11) με βασικό θέμα την αγορά ιδίων μετοχών, γεγονός που αποτυπώνει την πρόθεση της εταιρείας να αυξήσει τον έλεγχό της στο μ/κ και να παίξει σημαντικό ρόλο στον διαγωνισμό. Από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 10, 106 και 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, το νομικό επιτελείο της FF Group προσβλέπει σήμερα σε ένα δίχτυ προστασίας του ενεργητικού της εταιρείας (σύνολο ενεργητικού την 1/11/2018 563 εκατ. ευρώ ή προσαρμοσμένο 263 εκατ. ευρώ), διασφάλιση του χαρτοφυλακίου σημάτων, συνέχεια λειτουργίας του δικτύου καταστημάτων και των συνεργασιών χονδρικής πώλησης.