Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Ωριμάζουν οι συνθήκες για τα «προξενιά» των ελληνικών επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας, με τους «γαμπρούς» να… έρχονται από το εξωτερικό και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να αποτελεί το χρονικό ορόσημο για να κλειδώσουν οι «γάμοι».
Οπως αναφέρουν στη «Ν» υψηλόβαθμα στελέχη του εγχώριου επιχειρείν, «οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες είναι δελεαστικές καθώς διατηρούν ισχυρές προοπτικές».
Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε εξαγορά ελληνικών εταιρειών έχουν επιδείξει αραβικά, αλλά και αμερικανικά κεφάλαια, τα οποία μάλιστα τηρούν στωικά στάση αναμονής εδώ και πάρα πολλούς μήνες.
Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι εάν τα funds που προκρίνονται από την πλευρά των τραπεζών ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην απόκτηση «πακέτου» ή μεμονωμένων εταιρειών. Ολα τα ενδεχόμενα, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ακόμα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόσο από πλευράς ενδιαφερόμενων κεφαλαίων όσο και ως προς τα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες στη διαδικασία υποβολής πρότασης εξαγοράς.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το χαρτοφυλάκιο των ιχθυοκαλλιεργειών θα πάρει άμεσα τον δρόμο προς την εξυγίανση.
Αξίζει να επισημανθεί ότι παρά τη δυσμενή περίοδο που βιώνει η εγχώρια οικονομία και κατ’ επέκταση ολόκληρη η κοινωνία από το 2009 έως σήμερα, οι προσδοκίες για την επόμενη μέρα του υπερχρεωμένου κλάδου είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται σε σχετική κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group Α.Ε., η ζήτηση των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας καταγράφει διαρκή ανοδική τάση, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της μεταστροφής του καταναλωτικού κοινού προς μια πιο ισορροπημένη διατροφή βασιζόμενη σε περισσότερα υγιεινά προϊόντα και της σταθεροποίησης της παγκόσμιας αλιείας.
Παραγωγικές επιδόσεις
Οσον αφορά τις παραγωγικές επιδόσεις του κλάδου, η Σταματίνα Παντελαίου, διευθύντρια Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, αναφέρει: Η συνολική εγχώρια παραγωγή γόνου τσιπούρας και λαβρακίου έφθασε σε ύψος-ρεκόρ το 2008, για να περιοριστεί στη συνέχεια σε χαμηλότερα επίπεδα για λόγους αποφυγής φαινομένων υπερπροσφοράς. Τη διετία 2013/14 η παραγωγή παρουσίασε ουσιαστικά στασιμότητα, ενώ για το 2015 αναμένεται μείωση.
Η συνολική παραγωγή ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, και συγκεκριμένα τσιπούρας και λαβρακίου, παρουσιάζοντας πλήθος διακυμάνσεων τα τελευταία χρόνια, εμφάνισε πτώση της τάξεως του 4% το 2014. Η τσιπούρα κάλυψε το 62% της συνολικής παραγωγής το 2014 και το λαβράκι το 38%.
Η συνολική εγχώρια παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου αναμένεται να παρουσιάσει μικρή πτώση το 2015 (3%-4%).
Σε επίπεδο εγχώριας κατανάλωσης τσιπούρας και λαβρακίου καταγράφεται φθίνουσα πορεία την τελευταία εξαετία, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης περίπου 8%, τάση που εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί και το 2015.
Σημειώνεται ότι οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες γνώρισαν δυναμική ανάπτυξη την τελευταία εικοσαετία, με συνέπεια η Ελλάδα να καταταγεί σε κορυφαία θέση στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια.
Αρχικά ο κλάδος χαρακτηριζόταν από κατακερματισμό της παραγωγής, ωστόσο τα τελευταία χρόνια επικράτησε τάση συγκέντρωσης στον κλάδο, με την πλειοψηφία της εγχώριας παραγωγής να ελέγχεται πλέον από μεγάλους ομίλους.