Skip to main content

Στο «μικροσκόπιο» οι συναλλαγές για τη χρυσή βίζα

Από την έντυπη έκδοση 

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Ευθύνες σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών που εμπλέκονται σε παράτυπες διαδικασίες έκδοσης «χρυσής βίζας» και αγοραπωλησιών ακινήτων στο πλαίσιο επενδυτικής δραστηριότητας αναζητούν οι αρμόδιες αρχές με αφορμή την υπόθεση της εταιρείας ακινήτων του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, πρώην αντιπροέδρου της Jumbo.

Δικαστικές και εποπτικές αρχές ελέγχουν τις συναλλαγές της Destiny Επενδυτικής -μονοπρόσωπης ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας (ΙΚΕ) που είχε συστήσει ο κ. Παπαευαγγέλου στις 11 Μαρτίου 2015, με 52 άτομα προσωπικό σήμερα- η οποία με επίσημη ανακοίνωσή της επιχείρησε να απαντήσει χθες στις φερόμενες κατηγορίες. Το θέμα, για το οποίο ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό η Jumbo, εξακολουθεί να επηρεάζει την τιμή της μετοχής της, η οποία κατέγραψε νέα πτώση 2,95% χθες, αν και ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής του εισηγμένου ομίλου έσπευσε να θέσει εκτός Δ.Σ. τον στενό του συνεργάτη ήδη από τη διαρροή των πρώτων αναφορών περί σκανδάλου, και πολύ πριν το θέμα αναβαθμιστεί, με αποκορύφωμα την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με τις πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές.  

Η Destiny Επενδυτική, εταιρεία που διατηρεί πελατολόγιο σε Ευρώπη και Ασία, μέσω συνεργασιών με διεθνείς εταιρείες, αποδίδει εν πολλοίς το θόρυβο που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στον ανταγωνισμό, καθώς όπως τονίζει η χρήση των POS ήταν καθ’ όλα νόμιμη και τελούσε υπό πλήρη διαφάνεια και έγκριση. 

Η εταιρεία, που φέρεται να διενεργούσε το 70% των συναλλαγών της για τα ακίνητα που αφορούν τη «χρυσή βίζα» στην Ελλάδα και το 30% στην Κίνα, πρέπει να αποδείξει ότι η δραστηριότητά της ήταν και νόμιμη και ηθική, ενώ παράλληλα, όπως επισημαίνουν εμπειρογνώμονες, θα πρέπει να ελεγχθούν για τυχόν παράτυπες πρακτικές επαγγελματίες που συμμετέχουν σε όλη την αλυσίδα της συγκεκριμένης δραστηριότητας, από την οικονομική συναλλαγή στην τράπεζα, συμβολαιογράφους, μεσίτες και άλλους φορείς που μεσολαβούν στις μεταβιβάσεις μέχρι την έκδοση της άδειας παραμονής από την αρμόδια υπηρεσία που εποπτεύει το υπουργείο Εσωτερικών.

Το νομικό πλαίσιο
Στο επίκεντρο της συζήτησης έχει τεθεί το θέμα της χρήσης POS, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται η χρήση κάρτας για τέτοιου τύπου συναλλαγές, όπως επισημαίνει στη «N» ο Σωτήρης Γιαννακάκης, δικηγόρος, Δ.Ν. (ΔΠΘ), LL.M. Harvard, νομικός με εμπειρία στον χώρο του real estate. Εξηγεί ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος υποδεικνύει συναλλαγή μέσω δίγραμμης επιταγής ή εμβάσματος και σημειώνει πως η έρευνα θα αναδείξει εάν μέσω POS αντλούνταν τμηματικά τα χρήματα για την πληρωμή της αξίας του ακινήτου ή άλλη πρακτική. Επισημαίνεται δε το πρόβλημα με την υπερτιμολόγηση των ακινήτων, ενώ μένει να αποτιμηθεί το πλαίσιο χορήγησης αδειών παραμονής σε συνάρτηση με τα κίνητρα που προσφέρονται, καθώς ένα μέρος από τα οφέλη -όπως οι φόροι που μπαίνουν στα ταμεία του ελληνικού κράτους- εξανεμίζεται εάν αμφισβητούνται θεσμικές λειτουργίες με τη δράση κυκλωμάτων, όπως αποκαλύπτουν από καιρού εις καιρόν οι αρμόδιες αρχές. Σημειώνεται ότι με το κίνητρο της «χρυσής βίζας» έναντι αγοράς ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ στο τέλος του 2017 είχαν δοθεί 3.916 άδειες και η τάση είναι ανοδική το 2018. 

Ειδικότερα, η Destiny Επενδυτική, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, έχει τηρήσει και τηρεί όλες τις απαραίτητες και νόμιμες διαδικασίες, σύμφωνα με τον σκοπό σύστασης και χορήγησης «Golden Visa» σε υπηκόους τρίτων χωρών, όπως περιγράφεται στο σχετικό νόμο του υπουργείου Εξωτερικών. Αναφέρει επίσης ότι συνεργάζεται από την πρώτη ημέρα σύστασής της με δυο επίσημα Πιστωτικά Ιδρύματα της χώρας σεβόμενη πλήρως τους κανονισμούς λειτουργίας τους και έχοντας πάντα εξασφαλίσει έγγραφες εγκρίσεις χρήσης χρηματοπιστωτικών εργαλείων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. 

Τραπεζική κινητικότητα
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν κινητοποιηθεί τα επιτελεία των τραπεζών. Στην Εθνική Τράπεζα είναι σε εξέλιξη διαδικασία απόδοσης ευθυνών, ενώ πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα Πειραιώς σημειώνουν πάντως ότι ο κ. Παπαευαγγέλου και εταιρείες του δεν είχαν αποκτήσει POS της τράπεζας και ότι η τράπεζα δεν εκκαθάρισε ποτέ συναλλαγές τους.
Τέλος, σημειώνεται ότι η Destiny τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι αποτελεί ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και ουδόλως σχετίζεται με την εταιρεία Jumbo πολλώ δε μάλλον υπήρξε συναλλαγή μέσω αυτής ή για λογαριασμό της. 

Άγνοια δηλώνει εκ νέου η Jumbo
Μάλιστα στο θέμα επανήλθε χθες με νεότερη ανακοίνωσή της και η Jumbo, επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ήταν μόνον αγορανομικώς υπεύθυνος της εταιρείας και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές της με τις δημόσιες υπηρεσίες. «Δεν είχε απολύτως κανένα δικαίωμα εντολής ή υπογραφής σε θέματα εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας της εταιρείας και δεν έχει χρησιμοποιήσει μέσα πληρωμών της εταιρείας για τις προσωπικές επιχειρηματικές του δραστηριότητες», αναφέρει μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε γνώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κ. Παπαευαγγέλου στο real estate.