Skip to main content

Προς αναδιάρθρωση δανείου 23 εκατ. ευρώ η Coco-Mat

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Σε συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς βρίσκονται οι μέτοχοι της Coco-Mat προκειμένου να εξασφαλίσουν βιώσιμους όρους σε δάνειο που καταγγέλθηκε στις αρχές του 2018, για το οποίο βρέθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς εκδόθηκε διαταγή πληρωμής ύψους 6 εκατ. ευρώ σε βάρος της εταιρείας τους (για οφειλές 22,8 εκατ. ευρώ), με απόφαση που εξέδωσε μόλις προ ημερών έπειτα από σχετικό αίτημα της τράπεζας το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, απορρίπτοντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αίτηση αναστολής.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει κρίση στο περιβάλλον της εταιρείας, που ειδικεύεται στην αγορά των οικολογικών προϊόντων ύπνου, λευκών ειδών και επίπλων για σπίτια και ξενοδοχεία. Κι αυτό διότι λαμβάνει χώρα μεσούσης της διαδικασίας αναδιάρθρωσης ενός δανείου από το οποίο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη της Coco-Mat, «δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της εταιρείας, η οποία δεν χρωστάει σε άλλη τράπεζα, Ταμεία, προμηθευτές κ.α.». 

Το εν λόγω δάνειο έχει συναφθεί από το 2014, όταν ο όμιλος Limbra απέκτησε το 50% της Coco-Mat. Ήταν ύψους 19 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,75% και η σύμβασή του υπεγράφη στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της τότε MAXI ABEE / Coco-Mat. Αυτό έγινε με απόσχιση του τομέα real estate, που εκπροσωπείται από την εταιρεία Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, η οποία σήμερα προετοιμάζει την είσοδό της στο Χ.Α. (βλ. σχετικό θέμα σελ. 14) και την ίδρυση της Coco-Mat ΑΒΕΕ, η οποία συγκέντρωσε την παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου στην Ξάνθη, το δίκτυο και εν γένει την ανάπτυξη του brand. Ο έλεγχος της νέας εταιρείας ανήκει κατά το ήμισυ στους αδελφούς Ευμορφίδη, ενώ το υπόλοιπο 50% έχει περάσει στον όμιλο Libra, ο οποίος σ’ αυτή την επένδυση είχε ως βασικό συνεργάτη τον επενδυτικό όμιλο The Cycladic Group, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Δημήτρη Γουλανδρή και της οικογενείας του.

Η αγορά του 50% της εταιρείας έγινε με LBO (Leverage Buy Out) και στο πλαίσιο αυτό έγινε η δανειακή σύμβαση, μια γνωστή πρακτική στον τομέα των εξαγορών. Όπως εξηγούν στη «N» πηγές της εταιρείας, όταν έγινε η σύναψη του δανείου, το business plan που είχε συνταχθεί είχε συμπεριλάβει πρόβλεψη η οποία αποδείχτηκε μη ρεαλιστική, ειδικά μετά το 2015, τη χρονιά των capital controls. «Από τον Σεπτέμβριο του 2015 σταματήσαμε να πληρώνουμε και σταδιακά άρχισαν οι συζητήσεις με την τράπεζα» αναφέρουν. Για το θέμα υπήρξαν και διαφωνίες μεταξύ των μετόχων, όπως είναι φυσικό σε τέτοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος. Εκφράζεται ωστόσο η πρόβλεψη ότι οι τρέχουσες συζητήσεις των μετόχων με την πιστώτρια τράπεζα θα ευοδωθούν εντός του α’ τριμήνου του 2018, οδηγώντας σε συμφωνία για βελτίωση των όρων της σύμβασης: επιτόκιο και χρόνο αποπληρωμής.  

Μελέτη από ανεξάρτητους ελεγκτές
Σχεδιάζεται η ανάθεση σε ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία μελέτης, η οποία θα δώσει μια εκτίμηση για τις δυνατότητες της εταιρείας να διεκπεραιώνει το δάνειο σε συνάρτηση με τις ταμειακές ροές που διαθέτει. Ας σημειωθεί επίσης ότι ο ετήσιος τζίρος της Coco-Mat εκτιμάται σε 23 εκατ. ευρώ με EBITDA γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 45% περίπου του κύκλου εργασιών προέρχεται από το εξωτερικό. Η εταιρεία έχει παρουσία μέσω θυγατρικών εταιρειών σε ΗΠΑ (όπου διαθέτει 4 καταστήματα), Ιταλία (με 2 καταστήματα), Γαλλία (διατηρεί ένα κατάστημα) και Γερμανία (με δίκτυο 6 καταστημάτων).