Skip to main content

Τέλη κυκλοφορίας: Ραβασάκια σε χιλιάδες ξεχασιάρηδες – Έρχονται και τα πρόστιμα

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Ανοίγει η εφαρμογή myCar για τυχόν ενστάσεις ή διορθώσεις

Αντιμέτωποι με πρόστιμα θα βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που για μία πενταετία «ξέχασαν» να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μετά από διασταυρώσεις εντόπισε περίπου 80.000 ιδιοκτήτες που δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019 χωρίς να έχουν καταθέσει πινακίδες ή να έχουν δηλώσει το όχημα τους σε ακινησία στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ «myCAR».

Μάλιστα μέχρι το τέλος του μήνα, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, θα έχει σταλεί ειδοποίηση μέσω της οποίας θα ενημερώνονται ότι θα ανοίξει η εφαρμογή «myCAR» προκειμένου να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις ή διορθώσεις που τους αφορούν και να μην χρειαστεί να καταβάλλουν τα πρόστιμα που τους αναλογούν

Τα ειδοποιητήρια θα τους καλούν να εισέλθουν μέχρι τις 31/10/2024 με τους κωδικούς Taxisnet στην εφαρμογή myCar και να δηλώσουν σε ποια κατάσταση βρισκόταν το όχημά τους για το έτος 2019 ή και επόμενα έτη. Δηλώνουν δηλαδή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το όχημά τους για το έτος οφειλής ή/και επόμενα έτη επισυνάπτοντας το σχετικό δικαιολογητικό που αποδεικνύει τη μη οφειλή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού. Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας θα ξεκινήσει η επιβολή προστίμων.

Ήδη η ΑΑΔΕ σχεδιάζει το διάστημα 27 Νοεμβρίου με 3 Δεκεμβρίου να στείλει μήνυμα με τα πρόστιμα που καλούνται να καταβάλουν.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, ακόμα και μετά τις 31 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες των ΙΧ θα μπορούν να δηλώσουν αν συντρέχει λόγος μη οφειλής τελών κυκλοφορίας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στο myAADE αντί στο myCAR, επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το γεγονός. Ωστόσο δεν θα ανακοπεί η διαδικασία βεβαίωσης των προστίμων, με τα σχετικά πρόστιμα.

Από τη σχετική διαδικασία εξαιρούνται τα οχήματα που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία, καθώς και των αποβιωσάντων.

Τα πρόστιμα

Οι Φορολογικές Υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο λαμβάνουν την πληροφόρηση για την κατάσταση του κάθε οχήματος βάσει της δήλωσης του ιδιοκτήτη και διορθώνουν την εικόνα του οχήματος, όπως προκύπτει από το σχετικό δικαιολογητικό που επισυνάπτει.

Για παράδειγμα, αν ένα όχημα προκύπτει ότι κυκλοφορούσε στο εξωτερικό για περισσότερα του ενός έτη, τότε διορθώνεται η εικόνα του για όλα τα έτη (τίθεται σε αναγκαστική ακινησία για το ανάλογο χρονικό διάστημα).

Για περιπτώσεις που δηλώνεται παράδοση σε συλλέκτη σιδερικών/ απώλεια, και δεν υφίσταται κατάλληλο δικαιολογητικό παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση, δεν διορθώνεται η εικόνα του οχήματος, ωστόσο καταχωρείται σχετική σημείωση.

Οι Φορολογικές Υπηρεσίες, προβαίνουν στις σχετικές διορθώσεις μέχρι τις 26/11/2024.

Στις περιπτώσεις που από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύεται η μη υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας 2019, τότε τα αντίστοιχα τέλη συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας μετά του προστίμου.

Η βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας έτους 2019 θα διενεργηθεί την 27/11/2024 και απώτατη ημερομηνία ολοκλήρωσης την 03/12/2024.

Σε κάθε περίπτωση που ιδιοκτήτης οχήματος στον οποίο έχουν βεβαιωθεί τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2019 (μετά του προστίμου), προσκομίσει εκ των υστέρων δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη μη οφειλή είτε των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου είτε μόνο του προστίμου, τα ανωτέρω γίνονται δεκτά από τη Φορολογική Υπηρεσία και η οφειλή διαγράφεται κατά περίπτωση.

Τέλος, η πράξη της Φορολογικής Διοίκησης που αφορά τη βεβαίωση τελών κυκλοφορίας, προσβάλλεται απευθείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια σύμφωνα με τον ν.2717/1999 (Α’ 97 – Κ.Δ.Δ.).