Skip to main content

Smart #5: Οι καιροί αλλάζουν…

Να σημειωθεί ότι το smart #5 είναι το τρίτο όχημα στην αμιγώς ηλεκτρική γκάμα της μάρκας

Με την παγκόσμια πρεμιέρα του smart #5, η smart εισήλθε στην κατηγορία των premium μεσαίων SUV. Το ολοκαίνουργιο smart #5 θα κυκλοφορήσει και θα παραδοθεί στην Ευρώπη στις αρχές του επόμενου έτους. Η παγκόσμια παρουσίαση του νέου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου έγινε στο Byron Bay της Αυστραλίας. Με αυτό το όχημα, η μάρκα υποστηρίζει πως κάνει ένα περαιτέρω βήμα προς την κινητικότητα του μέλλοντος.

Να σημειωθεί ότι το smart #5 είναι το τρίτο όχημα στην αμιγώς ηλεκτρική γκάμα της μάρκας. Εκτός από τα smart #1 και #3, το smart #5 προσφέρει ένα άλλο premium SUV εξοπλισμένο με υπερσύγχρονη ηλεκτρική κίνηση, τεχνολογίες ADAS και ένα έξυπνο πιλοτήριο. Σχεδιάστηκε από τη Mercedes-Benz και χρησιμοποιεί τυπικά σχεδιαστικά στοιχεία της smart, όπως η πανοραμική οροφή halo, οι πόρτες χωρίς πλαίσιο και οι κοντοί μπροστινοί και πίσω προεξοχές. Έχει μεταξόνιο 2.900 χλστ, με συνολικό μήκος 4.705 χλστ.

Το smart #5 διαθέτει τους χαρακτηριστικούς, επιμήκεις προβολείς μπροστά και πίσω καθώς και το smart logo στην κολόνα D. Οι διπλοί καθρέπτες και τα καλύμματα τροχών με τα κεντρικά λογότυπα, τα οποία παραμένουν όρθια όταν οι τροχοί περιστρέφονται, δημιουργούν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα. Εξοπλισμένη με την αποκλειστική συλλογή Adventurers’ Collection, η έκδοση smart #5 Summit Edition συνδυάζει την κορυφαία ποιότητα, τις πρακτικές καινοτομίες και την πολυλειτουργικότητα με χαρακτηριστικά όπως μια μπάρα φωτισμού οροφής, ένα ηλεκτρικό κοτσαδόρο τρέιλερ και προστατευτικά κάτω από το αμάξωμα, μπάρες οροφής, πλαϊνά σκαλοπάτια, κά που περιλαμβάνεται στο πακέτο.

Το νέο μοντέλο προσφέρει ένα μοντέρνο, ευρύχωρο και τεχνικό εσωτερικό. Καθίσματα με ανάκλιση 121 μοιρών, επενδυμένα με δέρμα με αερόσακους κεφαλής κουρτίνας σε σχήμα V, αερόσακους μαξιλαριών και ζώνες ασφαλείας ενσωματωμένες στο κάθισμα είναι μεταξύ των σημαντικότερων χαρακτηριστικών. Στο πίσω μέρος, τα δερμάτινα καθίσματα ρυθμίζονται στην πλάτη, ενώ υπάρχουν ηλεκτρικά σκίαστρα και φώτα ανάγνωσης LED τύπου αεροπλάνου με ρύθμιση “First Class”, ενώ η λειτουργία άνεσης με ένα κουμπί προσφέρει στους επιβάτες περισσότερο χώρο για τα πόδια. Διακοσμήσεις όπως η επένδυση από ξύλο βελανιδιάς και τα καμπύλα, επιμήκη σχεδιαστικά στοιχεία εξασφαλίζουν τον premium χαρακτήρα του εσωτερικού.

Τα χαρακτηριστικά άνεσης περιλαμβάνουν ατμοσφαιρικό φωτισμό με 256 χρώματα και τη δυνατότητα προσαρμογής όλων των καθισμάτων για τη δημιουργία ενός king-size, queen-size κρεβατιού. Το σύστημα ψυχαγωγίας διαθέτει έναν ενσωματωμένο προβολέα σε συνδυασμό με ένα ηχητικό σύστημα Sennheiser Signature με 20 ηχεία και ένα φορητό ηχείο. Το ηχείο που αναπτύσσεται καθ΄ύψος  με φωτισμό περιβάλλοντος συγχρονίζεται με τον ρυθμό της μουσικής για να δημιουργήσει μια οπτικοακουστική εμπειρία. Επιπλέον, το όχημα διαθέτει 34 αποθηκευτικούς χώρους, 72 λίτρων και ευρύχωρο χώρο αποθήκευσης έως και 1.530 λίτρων στο πίσω μέρος.

Στο επίκεντρο του εσωτερικού του smart #5 βρίσκεται ένα μοντέρνο HMI με διαισθητική σχεδίαση. Είναι εξοπλισμένο με οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας Head-up 25,6 ιντσών, πλήρη έγχρωμο πίνακα οργάνων Ultra HD LCD 10,3 ιντσών και δύο οθόνες AMOLED 2,5K 13 ιντσών. Ένας υπερσύγχρονος φωνητικός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στον οδηγό να χρησιμοποιεί διάφορες πηγές για να παρέχει ακριβείς απαντήσεις σε σχεδόν κάθε ερώτηση. Σε συνδυασμό με τα έξυπνα avatar της smart, ο οδηγός μπορεί να ελέγχει βασικές λειτουργίες μόνο με τη φωνή του, συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων, μουσικής και πολυμέσων, κλιματισμού, πλοήγησης, προσωπικών ρυθμίσεων και ελέγχου οχήματος, καθώς και όλες τις λειτουργίες Διαδικτύου. Ένα νέο avatar λιονταριών, το Leo, καθοδηγεί τους χρήστες στα χειριστήρια.

Για ομαλό χρόνο απόκρισης, το όχημα χρησιμοποιεί την ισχύ του προηγμένου τσιπ υψηλής υπολογιστικής ισχύος AMD V2000. Ο επεξεργαστής υπερέχει στην απόδοση της διεπαφής χρήστη έξυπνου λειτουργικού συστήματος, η οποία βασίζεται στον κινητήρα Unreal και διαχειρίζεται εφέ σε πραγματικό χρόνο που είναι κρίσιμα για μια απόκριση, ομαλή και μία αισθητικά ευχάριστη εμπειρία.

Με την πλατφόρμα 800 volt, το smart #5 μπορεί να φτάσει σε νέα επίπεδα απόδοσης όσον αφορά την ταχύτητα φόρτισης και την αυτονομία. Η μπαταρία 100 kWh του smart #5 διαθέτει λειτουργία υπερφόρτισης (4C), η οποία επιτρέπει φόρτιση έως και 70% της χωρητικότητας σε μόλις 15 λεπτά (φόρτιση από 10% έως 80%). Μπορεί να επιτευχθεί αυτονομία άνω των 740 χλμ και μια πρίζα 220 V στο πορτμπαγκάζ προσφέρει απεριόριστη ευελιξία όταν είναι εκτός δικτύου. Επιπλέον, το όχημα διαθέτει πολλές λειτουργίες οδήγησης εντός και εκτός δρόμου, όπως Adaptive, Sand, Snow, Mud και Rock.