Τα τέλη κυκλοφορίας 2024 είναι μία από τις εκκρεμότητες που μας απασχολεί παραδοσιακά προς τα τέλη της χρονιάς. Πληρωμή για το σύνολο του έτους, πληρωμή με τον μήνα ή ακινησία; Αυτές είναι οι επιλογές για τους ιδιοκτήτες οχημάτων και η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, αφού δόθηκε παράταση έως και τις 29 Φεβρουαρίου. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις των ιδιοκτητών που δικαιούνται απαλλαγή. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι ισχύει.
Πληρωμή για το σύνολο του έτους
Τα ειδοποιητήρια για το τι οφείλει ο κάθε ιδιοκτήτης είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα My Car της ΑΑΔΕ.
Τρόπος εκτύπωσης και πληρωμής
- Εισέρχεστε στην πλατφόρμα και επιλέγετε «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
- Εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ.
- Πατάτε «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».
- Επιλέγετε το «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».
- Επιβεβαιώνετε ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2023) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
- Πατάτε πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.
Ο δεύτερος τρόπος είναι με την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων χωρίς τη χρήση των κωδικών TAXISNET. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται ο προσωπικός σας ΑΦΜ και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος. Πιο συγκεκριμένα :
- Μπαίνετε στο site της ΑΑΔΕ.
- Πατάτε το κουμπί «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
- Συμπληρώνετε τον ΑΦΜ σας, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και μετά επιλέγετε την χρονιά που επιθυμείτε.
- Πατάτε το κουμπί «ΕΚΤΥΠΩΣΗ» και εμφανίζεται το ειδοποιητήριο σε νέο παράθυρο προκειμένου να το σώσετε στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.
Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν με τους εξής τρόπους:
- μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
- μέσω Web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».
- στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.
Ακινησία
Η σχετική υποβολή γίνεται και πάλι μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myCAR» . Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:
- Συνδέεστε στην εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet.
- Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία
- Καταχωρείτε τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
- Δηλώνετε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος
- Υποβάλλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Σημείωση: Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Δεν αφορά επαγγελματικά οχήματα.
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα
Μπορείτε μέσω του myCAR να κάνετε άρση της ακινησίας και να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.
- Για έναν μήνα, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για 2 μήνες τα 2/12 του ποσού κτλ. Το ποσό δηλαδή διαμορφώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα, που θα επιλέξετε.
- Ο μήνας μέσα στον οποίο θα δηλώσετε άρση ακινησίας μετράει ολόκληρος, ανεξάρτητα από το ποια μέρα έγινε η διαδικασία.
- Αν είχατε δηλώσει το αυτοκίνητο σε ακινησία, κάνατε στη συνέχεια άρση μόνο για έναν μήνα, τον Δεκέμβριο του 2023 (τον οποίο και πληρώσατε), θα πρέπει στις 31/12 να θέσετε εκ νέου σε ακινησία το όχημα, εφόσον δεν σκοπεύετε να πληρώσετε έως τις 29 Φεβρουαρίου το σύνολο του 2024 ή τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύετε με πρόστιμο.
Απαλλαγή
Άτομα με αναπηρία, όπως και γονείς ΑμεΑ απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Η απαλλαγή αφορά ένα όχημα ανά οικογένεια.
Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει (προς το παρόν τουλάχιστον) κάποια αυτόματη διαδικασία, ώστε να μηδενίζονται τα τέλη σε όσους εμφανίζει το σύστημα (βάσει των στοχείων του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ) πως έχουν τη σχετική πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ και είναι δικαιούχοι επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.
Ακόμη και εκείνοι που έχουν βγάλει τη σχετική κάρτα για στάθμευση σε θέσεις αναπήρων και απαλλαγή από διόδια, εμφανίζονται κανονικά στο σύστημα ως υπόχρεοι καταβολής τελών κυκλοφορίας, αν δεν έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να δηλώσουν στην εφορία ότι θέλουν απαλλαγή. Θα πρέπει δηλαδή οι ίδιοι να φροντίσουν να κάνουν τη σχετική αίτηση, με την οποία θα ζητήσουν από τη ΔΟΥ την απαλλαγή τους.
Δείτε εδώ αναλυτικά τη διαδικασία για την αίτηση με την οποία θα εξασφαλίσετε την απαλλαγή.