Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Παρόλα αυτά ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για ολιγοήμερη παράταση καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών μελετά διάταξη μέσω της οποίας να επέλθει μία «ρύθμιση» στο συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να μην χρειάζεται πλέον να δίνονται παρατάσεις.
Όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο Α΄ Πρόγραμμα της ΕΡΤ θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. «Ο σκοπός μας είναι να μην έχουμε συνεχείς παρατάσεις και να πάμε σε ένα σύστημα το οποίο σε κάθε περίπτωση να είναι πάγιο, ώστε να μη χρειάζονται παρατάσεις. Παρ’ όλα αυτά, ενδεχομένως-γιατί φέρνουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις, λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία-για κάποιες μέρες να έχουμε και μια παράταση στη διαδικασία» σημείωσε ο κ Θεοχάρης.
Οι αλλαγές που έχουν πέσει στο τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που μελετά το οικονομικό επιτελείο είναι το ύψος του προστίμου για μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας εμπρόθεσμα να είναι κλιμακωτό ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.
Δηλαδή όσο νωρίτερα πληρωθεί τόσο μικρότερο θα είναι και το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί. Υπενθυμίζεται ότι από την εποχή της πανδημίας μέχρι και το 2023, η κυβέρνηση έδινε παράταση 2 μηνών, έως το τέλος Φεβρουαρίου, προς διευκόλυνση των φορολογούμενων.
Το πρόστιμο για εκπρόθεσμη πληρωμή είναι:
- Ίσο με το ύψος των τελών στην περίπτωση που το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο ή επιβατικό Ι.Χ.
- Ίσο με το 50% των τελών για όχημα επιβατικό Δ.Χ
- Μηδενικό εφόσον τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
Όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων κρίνουν ότι επιθυμούν να θέσουν σε ακινησία το αυτοκίνητο τους, μη πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας, μπορούν να το πράξουν και φέτος με ηλεκτρονικό τρόπο. Όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία πριν την έναρξη του έτους, δηλαδή πριν την 1/01/2024, δεν χρειάζεται να καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας.
Η σχετική υποβολή γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myCAR» έως το τέλος του έτους. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:
- Συνδέεστε στην εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet.
- Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.
- Καταχωρείτε τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
- Δηλώνετε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
- Υποβάλλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Τι ισχύει με την ακινησία
Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
Η ακινησία ενός οχήματος θα πρέπει να δηλωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ σε περιπτώσεις όπως:
- Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
- Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
- Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
- Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
- Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
- Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.
- Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
- Πλειστηριασμού του οχήματος.
- Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
- Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Η ακινησία ισχύει μέχρι το όχημα να τεθεί εκ νέου «σε κίνηση» με την υποβολή αίτησης άρσης της ακινησίας, η οποία πραγματοποιείται επίσης ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής πλατφόρμας εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης και υπάρχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.