Τoυ Ανδρέα Καλλίρη, προέδρου της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ)
Η ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ ΟΤΟΕ – τραπεζών είναι μια από τις ελάχιστες κλαδικές ΣΣΕ που συνέχισαν να υπογράφονται σε όλη τη διάρκεια των μνημονίων.
Σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες από τις 20 κλαδικές ΣΣΕ που βρίσκονται σε ισχύ στη χώρα μας.
ΑΠΟΤΕΛΕΙ έναν θεσμό καίριας σημασίας για πάνω από 28.000 εργαζόμενους στις τράπεζες, καθώς ορίζει τα μισθολογικά όρια ασφαλείας και αποτελεί την ενιαία βάση εργασιακών δικαιωμάτων (χρόνος εργασίας, ωράριο, άδειες, οικογενειακές κ.ά. παροχές, λοιπές θεσμικές ρυθμίσεις) για τους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κλάδο.
ΚΑΤ’ ΑΥΤΟΝ τον τρόπο, η κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ – τραπεζών αποτελεί αφενός μια βάση ασφαλείας για τα μισθολογικά και τα λοιπά εργασιακά δικαιώματα όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, αφετέρου το εφαλτήριο για νέες μισθολογικές και εργασιακές κατακτήσεις, μέσω των επιχειρησιακών ΣΣΕ που συμπληρωματικά συνάπτονται στις περισσότερες τράπεζες, εμπλουτίζοντας και βελτιώνοντας τις ισχύουσες κλαδικές ρυθμίσεις, ανάλογα με τις επιδόσεις και τις δυνατότητες των επιμέρους επιχειρήσεων του κλάδου.
ΒΙΩΝΟΥΜΕ, ωστόσο, μια εποχή αυξανόμενης γεωπολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, με διεθνείς οικονομικές και εμπορικές συγκρούσεις απρόβλεπτων συνεπειών.
Μια εποχή συνεχιζόμενης αμφισβήτησης της συλλογικής παρέμβασης και των εργασιακών δικαιωμάτων, όπου το εργασιακό τοπίο και οι θεσμοί συλλογικής διαπραγμάτευσης βάλλονται πολλαπλά.
ΥΠΟ αυτές τις συνθήκες, η ΟΤΟΕ κατάφερε, για μια ακόμη φορά, να αποτυπώσει τεκμηριωμένα, να αναδείξει με συνέπεια και επιχειρήματα τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου, με στόχο να καταλήξει, μετά από σύνθετες και επίμονες διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά, σε μια ικανοποιητική συμφωνία για τη σύναψη της νέας τριετούς διάρκειας κλαδικής ΣΣΕ.
ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ κλαδική ΣΣΕ ετών 2025- 2027:
- Διασφαλίζονται οι κλαδικές αποδοχές από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό των ετών 2025, 2026 και 2027, με εμπροσθοβαρείς μάλιστα αυξήσεις το 2025. Αυξήσεις που ξεπερνούν σωρευτικά, στην τριετή διάρκεια ισχύος της, το 8% (για την ακρίβεια 8,25%).
- Θεσμοθετείται η καταβολή, από το 2026 και εφεξής, σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μισού επιπλέον κλαδικού μηνιαίου μισθού κάθε χρόνο, ως μια νέα κλαδική παροχή για τα αποτελέσματα της προηγούμενης διαχειριστικής χρήσης των τραπεζών. Ο μισός αυτός μισθός αποτελεί συλλογικά συμφωνημένη κλαδική παροχή και δεν συμψηφίζεται με τυχόν υπέρτερες καταβαλλόμενες αποδοχές. Τελεί υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες, που απασχολούν το 70% και άνω των εργαζόμενων του κλάδου, θα διανείμουν μέρισμα στους μετόχους υπό οποιαδήποτε μορφή. Οι αντίστοιχες τράπεζες έχουν εξαγγείλει βάσει των business plans καταβολή μερισμάτων για την τριετία 2025 – 2027, συνεπώς, ο επιπλέον μισός κλαδικός μηνιαίος μισθός θα δοθεί, 12 χρόνια μετά την τελευταία καταβολή του «Επιδόματος Ισολογισμού» στον κλάδο, σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους το καλοκαίρι του 2026 και του 2027 αντίστοιχα. Έτσι, οι αυξήσεις επί των κλαδικών αποδοχών, μαζί με τον προαναφερθέντα μισό κλαδικό μηνιαίο μισθό, που θα καταβάλλεται από το 2026 και εφεξής κάθε χρόνο, ανέρχονται ουσιαστικά σε βάθος τριετίας σε 12%.
- Διατηρείται η ρήτρα προστασίας της απασχόλησης (λήψη μέτρων αποτροπής απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους) και το σύνολο των οικονομικών και θεσμικών δικαιωμάτων και παροχών των προηγούμενων κλαδικών ΣΣΕ, με την ίδια πάντα ισχυρή ακροτελεύτια διάταξη, με πλήρη κωδικοποίηση των νέων συμφωνηθέντων σε ενιαίο κείμενο και πρόβλεψη να εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις μέχρι την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ.
- Εισάγεται, για πρώτη φορά σε κλαδική ΣΣΕ στην Ελλάδα, διάταξη – πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη. Με τη διάταξη αυτή, οι τράπεζες αναγνωρίζουν και δεσμεύονται για την υπεύθυνη και δίκαιη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, για λήψη αποφάσεων που αφορούν τους εργαζόμενους πάντοτε υπό ανθρώπινο έλεγχο, με διαφάνεια και αμεροληψία, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων και των πελατών, για τη διαρκή εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του προσωπικού, με κορυφαία παράμετρο την αξιοποίηση του κοινωνικού διαλόγου ως βασικού πυλώνα των εργασιακών αλλαγών που η τεχνητή νοημοσύνη επιφέρει.
- Βελτιώνονται επιδόματα, άδειες και παροχές για την οικογένεια. Μετά από 30 χρόνια βελτιώνεται το επίδομα τέκνων για το δεύτερο παιδί από 7,5% στο 8,5%, για το τρίτο παιδί από 10% στο 12% και για το τέταρτο και πάνω από 15% σε 17%. Παράλληλα, μειώνεται το επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, βελτιώνονται λοιπές άδειες μετ’ αποδοχών και παροχές για την οικογένεια, τη φροντίδα παιδιών ΑμεΑ, τους διαζευγμένους γονείς με ευθύνη μονογονέα, άδειες και ενισχύσεις για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ακόμα, αυξάνεται κατά 25% το επίδομα τοκετού και κατά 30% το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού.
Η ΝΕΑ κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ-τραπεζών καταδεικνύει για μια ακόμη φορά τη σπουδαιότητα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή σε κάθε κλάδο, επιχείρηση και συνολικά στη χώρα μας.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ των προκλήσεων που γεννά για την εργασία η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, όπου η τεχνητή νοημοσύνη διαφαίνεται να ξεπερνά κατά πολύ τα μέχρι σήμερα ανθρώπινα και επιστημονικά standards, η συγκροτημένη και ειλικρινής διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων και η περαιτέρω ενθάρρυνση και επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτικές και αναγκαίες για ουσιαστική βελτίωση της κάλυψης και της προστασίας όλων των εργαζομένων μέσα από ισότιμο, τεκμηριωμένο και ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στα Συνδικάτα και τους εργοδότες.