Skip to main content

Άρθρο Χάρη Δούκα στη «Ν»: Σε κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι η Τουρκία

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εκφράσαμε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το αίτημά μας για την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης - Ξεκάθαρη, όμως, πρέπει να είναι και η θέση της Ευρώπης συνολικά

Του Χάρη Δούκα, Δημάρχου Αθηναίων

ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΣΜΟΣ ή εκδημοκρατισμός; Αυτό είναι το δίλημμα που έθεσε ο Οζγκιούρ Οζέλ όταν τον συνάντησα στα γραφεία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Άγκυρα. Η αλήθεια είναι ότι μετά τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου το πολιτικό τοπίο στην Τουρκία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Και ο φαρμακοποιός, με την προσφυγική καταγωγή από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αποδεικνύεται μέχρι στιγμής «σκληρό καρύδι».

ΚΑΤΑΦΕΡΕ να αναδείξει το κόμμα του πρώτο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διατηρεί τα ηνία της εκλογικής κούρσας έναντι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν.

«ΜΟΛΙΣ απελευθερωθεί ο Εκρέμ, να μας περιμένεις στην Αθήνα να το γιορτάσουμε» μου είπε, εκφράζοντας μία αισιοδοξία που δεν συμμερίζονται οι πολιτικοί αναλυτές στη γειτονική χώρα, οι οποίοι και προβλέπουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα υποχωρή σει, αλλά θα κλιμακώσει τις διώξεις, με τελικό στόχο την επανεκλογή του.

ΠΑΡΑ το μετριοπαθές προφίλ του, ο λόγος του, όταν μας μιλά για τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, την καταστολή, τις μαζικές συλλήψεις αντιφρονούντων και τη νομική σκευ ωρία που έστησε το καθεστώς, είναι πύρινος.

Η ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ που έχει επιδείξει τις τελευταίες εβδομάδες εξέπληξε ακόμα και τα ίδια τα στελέχη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που τον εξέλεξαν στην αρχηγία πριν από ενάμιση χρόνο, μετά το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«ΔΕΝ ΜΕ ενοχλούν τόσο οι φωνές των εχθρών μας όσο η σιωπή των φίλων μας» διαμηνύει κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας. Τα βέλη του στοχεύουν ξεκάθαρα τον Βρετανό πρωθυπουργό Kιρ Στάρμερ, τον οποίο και κατηγορεί ότι έκανε τα στραβά μάτια για τη σύλληψη Ιμάμογλου, προκειμένου να συνεχίσει το οικονομικό αλισβερίσι με την τουρκική κυβέρνηση.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ η παρουσία της Αθήνας στην εκδήλωση συμπαράστασης που διοργάνωσε το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τον χαροποίησε ιδιαίτερα. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εκφράσαμε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το αίτημά μας για την άμεση, χωρίς όρους απελευθέρωση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Μάλιστα, με ψήφισμα που κατέθεσα και εγκρίθηκε στην ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ζητήσαμε να μας επιτραπεί να τον επισκεφθούμε στη φυλακή του Μαρμαρά.

ΞΕΚΑΘΑΡΗ, όμως, πρέπει να είναι και η θέση της Ευρώπης συνολικά. Να διαλέξει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Μπορεί η διεθνής συγκυρία να διευκόλυνε την απόφαση του Ερντογάν να συλλάβει τον Ιμάμογλου, αφού η εύνοια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τους αυταρχικούς ηγέτες είναι εμφανής, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρέος να υψώσει ανάστημα και να υπερασπιστεί εμπράκτως τις οικουμενικές εκείνες αξίες τις οποίες ευαγγελίζεται.

ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ από το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ», όπου διεξαγόταν το έκτακτο συνέδριο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ηχούσαν ρυθμικά οι φωνές των νεαρών υποστηρικτών του Εκρέμ Ιμάμογλου, που ζητούσαν μετ’ επιτάσεως απόδοση δικαιοσύνης και δημοκρατία…

Η ΕΙΚΟΝΑ μιας κοινωνίας διχασμένης που παλεύει να αποφασίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει μας συνόδευσε όλη τη διαδρομή μέχρι το αεροδρόμιο. Ανάμεσα στους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες, σύμβολα της οικονομικής ανάπτυξης που υπόσχεται ο Ερντογάν, πρόβαλλαν οι υποβαθμισμένες συνοικίες της μεσαίας τάξης που παλεύει να τα βγάλει πέρα, μετά και τον οικονομικό «τυφώνα» που προκάλεσε η σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ λίρα βυθίστηκε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησε μίνι κραχ και το κόστος δανεισμού της χώρας εκτοξεύθηκε σε υψηλά πολλών μηνών.

ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΣ στα καταστήματα του αεροδρομίου, μου έκανε εντύπωση γιατί στα περισσότερα προϊόντα δεν υπάρχουν αναγραφόμενες τιμές. Όταν ρώτησα, μου εξήγησαν ότι το αποφεύγουν, γιατί με τις καθημερινές διακυμάνσεις της λίρας, οι ταμπέλες πρέπει να αλλάζουν συνεχώς. Και έτσι το παραδοσιακό τουρκικό παζάρι καθίσταται και επισήμως απαραίτητο…