Skip to main content

Χατζηθεοδοσίου: Πώς θα κριθεί η επιβολή δασμών ΗΠΑ – Ευρώπης

Είναι ώρα να φανεί στην πράξη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να δοθεί μάχη για το καλό της Ευρώπης συνολικά

Τoυ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, επίτιμου διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΈΠΕΙΤΑ από μερικές ημέρες έντονης ανησυχίας για τις συνέπειες που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η επιβολή δασμών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, το τοπίο αρχίζει σιγά σιγά να διαμορφώνεται και εμείς να αποκτούμε μια πιο καθαρή εικόνα.

ΈΤΣΙ, λοιπόν, έχουμε από τη μία πλευρά τη δύσκολη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και από την άλλη τον Αμερικανό πρόεδρο να «παγώνει» προσωρινά -συγκεκριμένα για 90 ημέρες- τους δασμούς σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ευρώπη.

ΦΑΝΗΚΕ δηλαδή ξεκάθαρα ότι στόχος του Ντόναλντ Τραμπ ήταν εξαρχής η άσκηση πίεσης προς τις υπόλοιπες χώρες και η έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την Αμερική.

Θεωρώ απίθανο να μην είχε υπολογίσει τις συνέπειες που θα είχαν οι Αμερικανοί καταναλωτές, που θα ήταν οι πρώτοι που θα πλήττονταν από την πολιτική των υψηλών δασμών.

Επίσης, με τις κινήσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε ότι θεωρεί ως μεγαλύτερο εμπορικό ανταγωνιστή την Κίνα και γι’ αυτό επιμένει στην επιβολή υψηλών δασμών προς το Πεκίνο.

ΌΛΑ αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι σταθεροποιήθηκε πλήρως η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία.

Μπορεί τα χρηματιστήρια να κινούνται ανοδικά μετά την ανακοίνωση για «πάγωμα» των υψηλών δασμών και να υπήρξε μια σχετική ανακούφιση στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν.

Και κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, καθώς έχει αποδειχθεί το πόσο απρόβλεπτος μπορεί να γίνει  πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΤΏΡΑ, πλέον, η Ευρώπη θα πρέπει να εκμεταλλευθεί αυτό το διάστημα των 90 ημερών για να διαπραγματευθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να ασκηθεί μια ενιαία πολιτική. Αν κάθε κράτος-μέλος οδηγηθεί σε κατά μόνας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για πολύ μεγάλα προβλήματα που μπορεί να βρει απέναντί της η ευρωπαϊκή οικονομία.

Είναι ώρα να φανεί στην πράξη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να δοθεί μάχη για το καλό της Ευρώπης συνολικά.

ΑΠΟ αυτή την εξέλιξη θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και η πορεία της δικής μας οικονομίας.

Η εμπορική μας σχέση με τις ΗΠΑ δεν είναι τόσο μεγάλη. Προϊόντα κυρίως από τον πρωτογενή τομέα κατευθύνονται προς την αμερικανική αγορά.

Όμως έχουμε στενή εμπορική σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οπότε, αν αυτές βρεθούν σε δύσκολη θέση μοιραία θα επηρεαστεί και η δική μας οικονομία.

Γι’ αυτό και πρέπει η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διασφαλίσει την ενότητα στους κόλπους της.

Αυτό που κάποτε αναφέραμε ως «η Ευρώπη των λαών» είναι απόλυτη ανάγκη να αποδειχθεί και στην πράξη.