Του Μ. Κωνσταντινίδη, πρώην γενικού γραμματέα του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων
ΠΙΣΤΕΥΩ ότι ο τίτλος θα ξάφνιασε πολλούς και ομολογώ ότι αυτός ήταν ο σκοπός μου. Διαβάζοντας τα παρακάτω θα κατανοήσετε τον λόγο που χρησιμοποίησα αυτόν τον τίτλο. Ας ξεκινήσω, λοιπόν, για να μη σας κουράσω.
ΑΠΟ τη στιγμή που η Ε.Ε. άρχισε να βάζει στο τραπέζι το CRM Act βλέπουμε σε διάφορα μέσα και συχνά αναφορές για μέταλλα, σπάνιες γαίες, για τις εξαιρετικές ιδιότητές τους, εξορύξεις μεταλλευμάτων και γενικά ορυκτών πόρων, οφέλη που θα έχει η Ευρώπη όταν θα πάψει να εξαρτάται από τρίτες χώρες για την εισαγωγή τέτοιων πρώτων υλών ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της, για νέες θέσεις εργασίας, για οικονομικά οφέλη που θα έχει κάθε χώρα της Ε.Ε. που θα εξορύσσει τέτοια υλικά, για τις γεωπολιτικές συνθήκες που θα αλλάξουν τα δεδομένα και άλλα πολλά σοβαρά θέματα.
ΌΛΑ τα προαναφερθέντα αναλογούν στην πρώτη λέξη του τίτλου κι εκεί τελειώνει η αισιοδοξία των εργαζομένων στη μεταλλευτική και εξορυκτική γενικά δραστηριότητα στη χώρα μας.
ΠΩΣ είναι δυνατόν να ωφεληθούμε εμείς: Όταν για να πάρουμε μια ΑΕΠΟ, ώστε να ξεκινήσουμε την έρευνα, μπορεί να απαιτηθούν τρία με τέσσερα χρόνια.
ΌΤΑΝ για να πάρουμε μια δεύτερη ΑΕΠΟ, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, ώστε να ξεκινήσουμε την εκμετάλλευση, να απαιτηθούν άλλα πέντε χρόνια.
ΌΤΑΝ πολύ πιθανόν ένας οποιοσδήποτε να μη σε θέλει στον περίγυρό του (ΝΙΜΒΥ) και να προσφύγει κατά των ΑΕΠΟ στο ΣτΕ.
ΌΤΑΝ μετά από κάθε ΑΕΠΟ θα πρέπει να ζητάς έγκριση τεχνικής μελέτης από τη διοίκηση.
ΌΤΑΝ ισχύει ένας μεταλλευτικός κανονισμός που απαιτεί έγκριση από τη διοίκηση της οργανωτικής δομής της εταιρείας.
ΌΤΑΝ ισχύει ένα Προεδρικό Διάταγμα για τις άδειες χειριστών μηχανημάτων (ΠΔ 113/2012), που περισσότερο μοιάζει με διαφημιστικό φυλλάδιο εταιρειών παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού, το οποίο κατατάσσει τα μηχανήματα έργου αλλοπρόσαλλα, απαιτώντας εξωφρενικής διάρκειας χρονικό διάστημα εργασίας ως βοηθού πριν την τελική εξέταση.
Με αποτέλεσμα σήμερα ενώ η ανεργία είναι πάνω από 9% στη χώρα μας να μην υπάρχουν διαθέσιμοι χειριστές μηχανημάτων έργου.
ΌΤΑΝ για την απόκτηση άδειας γομωτού εκρηκτικών υλών απαιτούνται 400 πλήρη ημερομίσθια εργασίας ως βοηθού γομωτού για τη μία άδεια και 600 πλήρη ημερομίσθια ως βοηθού για τις δύο άδειες (κοινών ή ηλεκτρικών πυροδοτήσεων).
ΌΤΑΝ στην ελληνική νομοθεσία οι εκρηκτικοί μηχανισμοί νοούνται ως όπλα και υπόκεινται στις διατάξεις της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής, με αποτέλεσμα να απαιτούνται διαδικασίες και άδειες χρήσης, ενώ οι σύγχρονοι εκρηκτικοί μηχανισμοί αποτελούνται από μια μπαταρία 9 Volt και σε όλη την Ευρώπη διακινούνται ελεύθερα. Δηλαδή γίνονται όπλα μόνο αν εκσφενδονιστούν σε κάποιο κεφάλι!!!
ΌΤΑΝ…ΌΤΑΝ…ΌΤΑΝ… Όταν…
ΑΠΟ τα παραπάνω αναφερόμενα γίνεται κατανοητό γιατί η δεύτερη λέξη έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Καταλήγοντας, ας ελαφρύνω λίγο την ατμόσφαιρα. Παρακαλώ, λοιπόν, τους αγαπητούς μου συναδέλφους να μην ταράζουν την απελπισία μου διότι δεν αντέχω να ενθουσιάζομαι χωρίς αποτέλεσμα.
ΚΑΛΗ τύχη σε όλους μας!!!