Τoυ Χρήστου Λαμπούδη, οικονομολόγου, MBA διευθυντή Υποστήριξης Φορέων Δημοσίου της ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ και τoυ Ηλία Σεφερίδη, οικονομολόγου, MSc manager Διεύθυνσης Δημόσιου Τομέα & διευθυντή Γραφείου Αθήνας της ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ του Νέου Λογιστικού Πλαισίου για όλο το Δημόσιο και συγκεκριμένα για τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης (Π.Δ. 54/2018), καθώς και η εισαγωγή του πληροφοριακού συστήματος GOV ERP στους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής για τη δημοσιονομική διαχείριση στην Ελλάδα.
Στόχος αυτών των αλλαγών είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, η λογοδοσία και η αύξηση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
ΤΟ ΝΕΟ πλαίσιο εισάγει σαφείς κανόνες για την ταξινόμηση, καταγραφή και παρακολούθηση των δημοσιονομικών συναλλαγών.
Μεταξύ άλλων προβλέπει και την υιοθέτηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος με ενιαίο τρόπο για το σύνολο των οντοτήτων της Γενικής Κυβέρνησης, την εφαρμογή λογιστικής πλήρους δεδουλευμένης βάσης, η οποία βασίζεται στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS), καθώς και την εφαρμογή κοινού σχεδίου λογαριασμών με ενιαία οικονομική ταξινόμηση για τον προϋπολογισμό και τη λογιστική.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, το GOV ERP παρέχει την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή που επιτρέπει την αυτοματοποίηση και την ενοποίηση διαδικασιών που μέχρι σήμερα παρέμεναν κατακερματισμένες.
Ωστόσο, η μετάβαση αυτή δεν είναι μία απλή διαδικασία. Απαιτείται βαθιά κατανόηση των νέων λογιστικών κανόνων και λεπτομερής σχεδιασμός για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας με τα υφιστάμενα συστήματα ERP του κάθε φορέα.

Ειδικότερα, οι δημόσιοι φορείς κατά τη διάρκεια του 2025 θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικές προκλήσεις, όπως την προσαρμογή του λογιστικού τους σχεδίου, τη σύνταξη του αρχικού Ισοζυγίου και Ισολογισμού έναρξης, την απογραφή των παγίων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τη δημιουργία και τήρηση αναλυτικών μητρώων παγίων, προμηθευτών, πιστωτών, πελατών, χρεωστών, αποθεμάτων, μισθώσεων, τραπεζικών λογαριασμών και επισφαλών απαιτήσεων.
Καίριο ζήτημα θα αποτελέσει, επίσης, η εκπαίδευση και εξειδίκευση του προσωπικού των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών.
ΤΟ 2026 ο προϋπολογισμός όπως και όλη η οικονομική διαχείριση, οι χρηματοοικονομικές αναφορές και οικονομικές καταστάσεις θα καταρτιστούν σύμφωνα με το νέο πλαίσιο.
ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ που έγκαιρα και μεθοδικά θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτές θα αποκομίσουν ουσιαστικά οφέλη, όπως η αξιόπιστη οικονομική πληροφόρηση, η ενίσχυση της διαφάνειας και η καλύτερη διαχείριση πόρων.
Η έγκαιρη προσαρμογή στο νέο λογιστικό πλαίσιο, με την υποστήριξη εξειδικευμένων επαγγελματιών, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας στη μετάβαση προς ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα δημοσιονομικής διαχείρισης.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, η υιοθέτηση του GOV ERP θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της αποτελεσματικής παρακολούθησης των χρηματοοικονομικών και δημοσιονομικών στοιχείων του Δημοσίου.
Το νέο σύστημα φιλοδοξεί να παρέχει άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση, γεγονός που ενισχύει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.
Επιπλέον, η δυνατότητα σύνδεσης και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των φορέων θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα και την ακρίβεια των οικονομικών αναφορών, περιορίζοντας δραστικά τους κινδύνους λαθών και αποκλίσεων.