Skip to main content

Clean Industrial Deal: Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία

Στόχος να καταστεί η Ε.Ε. ελκυστικός τόπος για τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης και της βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας

Του Χρήστου Καβαλόπουλου, γενικού διευθυντή Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων

ΠΡΙΝ από μερικές μέρες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (E.C.) εξήγγειλε μία νέα βιομηχανική συμφωνία για την πορεία προς τον στόχο της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.

Η Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία, εκτός των βασικών πυλώνων, περιέχει και πυξίδα-οδηγό συγκεκριμένων στοχεύσεων προς την κατεύθυνση αυτή.

ΌΛΗ η πολιτική συμφωνία βασίζεται σε έξι θεματικούς πυλώνες και συγκεκριμένα:

  • Ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακό κόστος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει σχέδιο δράσης για την προμήθεια και την κατανάλωση ενέργειας στο πλαίσιο της Συμφωνίας για Καθαρή Βιομηχανία.
  • Χρηματοδότηση: Εταιρείες και κράτη-μέλη αναμένουν ενίσχυση της χρηματοδότησης για τις βιομηχανίες που σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
  • Ανακύκλωση για κρίσιμες πρώτες ύλες: Η E.C. θα προτείνει κανονισμό «Circular Economy Act» για να αντιμετωπίσει την έλλειψη πόρων και τη μείωση των αποβλήτων.
  • Εργασία και δεξιότητες: Στον άξονα αυτό περιλαμβάνονται και στοιχεία κοινωνικής πολιτικής για την ανάπτυξη ποιοτικών θέσεων εργασίας κ.λπ.
  • Καθοδήγηση της αγοράς για δημιουργία προϊόντων απαλλαγμένων από άνθρακα: Θα καθοριστούν συγκεκριμένα ποσοστά – στόχοι χρησιμοποίησης τέτοιων προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον.
  • Παγκόσμια δράση: Θα υπάρξει στόχευση για διάδοση καθαρών προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον μέσα από διπλωματία και με συγκεκριμένα εμπορικά μέτρα.

Η ΠΥΞΙΔΑ-οδηγός για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας έχει τρεις βασικές αρχές και τρεις βασικούς άξονες. Ως βασικές αρχές περιγράφονται οι:

  • Απλοποίηση του κανονιστικού περιβάλλοντος, επιτυγχάνοντας τη μείωση γραφειοκρατικών βαρών και πολυπλοκότητας του υπάρχοντος πλαισίου, ενισχύοντας την ταχύτητα και την ευελιξία στην εφαρμογή του.
  • Βελτιστοποίηση των πολιτικών μεταξύ Ε.Ε. και κρατών-μελών, μειώνοντας τα σημερινά φαινόμενα επιδίωξης μεμονωμένων, ξεχωριστών στόχων από κράτη-μέλη.
  • Μείωση ρυθμιστικού βάρους.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να εκδοθεί κανονισμός για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης (Decarbonisation Accelerator Act), που θα επεκταθεί και στην αδειοδότηση τομέων εντάσεως ενέργειας.

Επίσης, η E.C. θα προχωρήσει σε προτάσεις απλοποίησης διαδικασιών, όπως τις αναφορές των εταιρειών που αφορούν τη βιώσιμη χρηματοδότηση, την επιμέλεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ταξινομία.

Στόχος είναι να περιοριστούν οι υποχρεωτικές αναφορές κατά 25% για εταιρείες και κατά 35% για τα κράτη-μέλη.

Οι βασικοί άξονες:

  • Μείωση του κενού της καινοτομίας που υπάρχει με άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις: Η E.C. πρόκειται να θεσμοθετήσει έναν κανονισμό European Research Area Act για να ενισχύσει τις επενδύσεις στην έρευνα, οι οποίες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν το 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Θα στοχεύει σε στρατηγικής σημασίας προτεραιότητες και θα ενισχύσει τη διάχυση γνώσεων και την κυκλοφορία ταλέντων σε όλη την Ευρώπη.
  • Επεξεργασία κοινού οδικού χάρτη για την απανθρακοποίηση και την ανταγωνιστικότητα: Στόχος, μέσα από τη Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία, να καταστεί η Ε.Ε. ελκυστικός τόπος για τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης και της βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας, προάγοντας καθαρές τεχνικές και μοντέλα κυκλικής οικονομίας. Κυρίαρχα η προσπάθεια αυτή θα αποβλέπει στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων απανθρακοποίησης.
  • Μείωση των εξαρτήσεων και αύξηση της ασφάλειας: Στόχος να εξασφαλιστεί η ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Επίσης, στοχεύει στην προώθηση απαραίτητων ψηφιακών τεχνολογιών όπως ημιαγωγοί, για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας για Καθαρή Βιομηχανία.

ΌΛΑ αυτά αποτελούν ιδιαίτερα υψηλούς στόχους, ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών για ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μέλλον της Ευρώπης, παράλληλα με την αντιμετώπιση πολλών και ποικίλων προκλήσεων για την επίτευξή τους.

Απαιτούνται αμοιβαιότητα, σύμπραξη όλων των ευρωπαϊκών κρατών, πλήρης ένταξη στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων, κοινές πρακτικές και προπαντός πολιτική ηγεσία ιδιαίτερων ικανοτήτων.

ΤΑ ΕΥΛΟΓΑ ερωτήματα που γεννιούνται από την εξαγγελία της Συμφωνίας για Καθαρή Βιομηχανία συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Όλα αυτά ως Ευρώπη θα μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε;
  • Έχουμε τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν;
  • Έχουμε την απαιτούμενη ηγεσία;
  • Μήπως για μία ακόμη φορά θα μείνουν όλα αυτά στα χαρτιά;

ΕΙΜΑΣΤΕ σε κρίσιμο για την Ευρώπη σταυροδρόμι. Το μέλλον θα δείξει και η ιστορία θα κρίνει.