Skip to main content

Η κοινωνική συνοχή μέσα από ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στην Υγεία

Η βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες μπορεί να μειώσει τις νοσηλείες και τις ιατρικές δαπάνες, ενισχύοντας έτσι τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας

Του Αθανάσιου Παπαθανάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ. και αντιπροέδρου της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU)

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ συνοχή και η Υγεία αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Οι δράσεις για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων (όπως είναι η αύξηση των μισθών και των συντάξεων), η αύξηση των αποζημιώσεων για τις εφημερίες των ιατρών και τα κίνητρα για τις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, η ενίσχυση της Υγείας, της Παιδείας και τα μέτρα για το Δημογραφικό και το Στεγαστικό δείχνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Η επιστροφή σε σημαντικούς κοινωνικούς δείκτες συμβάλλει στο να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές μας υπηρετούν τον στόχο της κοινωνικής συνοχής, όπως η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς από φέτος όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους δωρεάν.

ΣΕ ΑΥΤΟ το σημείο οφείλω να παραθέσω τις εξαιρετικές υγειονομικές υπηρεσίες που παρέχουν τα φαρμακεία της χώρας και συμβάλλουν στην αξιοπρεπή και ποιοτική πρόσβαση του πολίτη στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Η θεσμική τους κατοχύρωση ως Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έδωσε τη δυνατότητα να ενισχύονται και να μετασχηματίζονται σε υγειονομικά κέντρα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ο ρόλος των φαρμακείων αποδείχτηκε καθοριστικός στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ σε προγράμματα πρόληψης, όπως η ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και οι εκστρατείες κατά της παχυσαρκίας και της διακοπής του καπνίσματος, αποδεικνύει την ικανότητά τους να παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινότητα.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, η συμβολή των φαρμακείων στην ορθή χρήση των φαρμάκων είναι ανεκτίμητη. Η παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες προσφέρει τεράστιο οικονομικό όφελος για το σύστημα Υγείας. Η βελτίωση της συμμόρφωσης μπορεί να μειώσει τις νοσηλείες και τις ιατρικές δαπάνες, ενισχύοντας έτσι τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ του τελευταίου νομοσχεδίου, η παράταση λήξης των συνταγών για έναν μήνα αποτελεί σημαντικό μέτρο για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των ασθενών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, χωρίς ταλαιπωρία.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ που βρίσκεται σε εξέλιξη με το υπουργείο Υγείας, για τη δυνατότητα των φαρμακείων να εξυπηρετούν τους ασθενείς με τα φάρμακα υψηλού κόστους, αναδεικνύει τη δέσμευσή μας για εύκολη και απρόσκοπτη πρόσβαση στο φάρμακο. Αυτό θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να διασφαλίσει καλύτερη εξυπηρέτηση στους πολίτες.

ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ που υπηρετώ στον χώρο της Υγείας για περισσότερα από 30 χρόνια ως φαρμακοποιός, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών, δεν μπορώ να μην επισημάνω την αναγκαιότητα για πρόσβαση των επαγγελματιών Υγείας και ειδικότερα των φαρμακοποιών σε πληροφορίες που αφορούν την υγεία των ασθενών. Η πρόταση για ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς είναι κρίσιμη, καθώς εξασφαλίζει τη συνεργασία όλων των επαγγελματιών Υγείας που εμπλέκονται στη φροντίδα του ασθενούς.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που παρουσιάστηκαν σχετικά με τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία αναδεικνύουν την έκταση του προβλήματος. Στην Ε.Ε., 194.500 ζωές χάνονται ετησίως λόγω της μη σωστής συμμόρφωσης, με κόστος 12 δισ. ευρώ. Ο φαρμακοποιός μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων, ενημέρωση για πιθανές παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις, καθώς και να παρακολουθεί τη συμμόρφωση σε συνεργασία με τον ιατρό.

ΘΑ ΗΘΕΛΑ επιπλέον να αναφερθώ και στις σημαντικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, σε συνεργασία πάντα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, για τα φαρμακεία. Αυτές είναι:

  • Η αξιοποίηση των φαρμακείων πιστοποιώντας τα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που έχει επιφέρει την αύξηση των πολιτών που εμβολιάζονται κάθε χρόνο.
  • Η υποχρεωτική συνταγογράφηση για τα αντιβιοτικά, που περιορίζει την άσκοπη χρήση τους και την υπερσυνταγογράφησή τους.
  • Η πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) μόνο από τα φαρμακεία, κάτι πολύ σημαντικό για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
  • Οι σταθερές πληρωμές των φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ, που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους.
  • Ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που διέπει τους φαρμακευτικούς συλλόγους, όπως και τον ΠΦΣ, έπειτα από 100 χρόνια (νόμος 3601/1928) με τον νόμο 5041/2023.
  • Ο εκσυγχρονισμός του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες.
  • Η δυνατότητα νόμιμης διάθεσης από τα φαρμακεία των γυαλιών πρεσβυωπίας και των υγρών φακών επαφής.
  • Η αλλαγή του νομικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα συνενώσεων φαρμακείων, δημιουργώντας πιο ισχυρές και ανταγωνιστικές μονάδες φαρμακείων, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ φαρμακοποιών και τις οικονομίες κλίμακος.
  • Η μετατροπή του ΙΔΕΕΑΦ σε Ινστιτούτο Φαρμακευτικών και Επιστημονικών Ερευνών, που δίνει τη δυνατότητα της διαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των φαρμακοποιών.
  • Η παρέμβαση με απαγόρευση εξαγωγών για τη μείωση των ελλείψεων των φαρμάκων.
  • Η θεσμοθέτηση της πιστοποίησης των ηλεκτρονικών καταστημάτων φαρμακείων από τον ΠΦΣ, από τα οποία απαγορεύεται η διακίνηση φαρμάκων, προστατεύοντας έτσι τη δημόσια υγεία.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ, δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω την αξία της συνεργασίας μεταξύ ιατρού και φαρμακοποιού, η οποία είναι κρίσιμη, ιδίως για χρόνιους ασθενείς που ακολουθούν πολλές θεραπείες. Αυτό, κυρίως, απαιτεί την ανάγκη για συντονισμό και επικοινωνία, προκειμένου οι ασθενείς να αποκτούν την καλύτερη δυνατή φροντίδα, με συμμόρφωση και ασφάλεια στη θεραπεία.