Skip to main content

Φαρμακευτική ανάπτυξη: Προκλήσεις και ευκαιρίες

Η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία έχει αποδείξει την ικανότητά της να ανταγωνίζεται διεθνώς, με εξαγωγές που καλύπτουν περισσότερες από 140 χώρες

Τoυ Ιωάννη Γάσια, υπεύθυνου Εταιρικής Ανάπτυξης ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε.

Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ αγορά στην Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας και έναν ισχυρό σύνδεσμο μεταξύ της υγείας και της ανάπτυξης.

Με μια δυναμική εγχώρια παραγωγική βάση από ιστορικές ελληνικές επιχειρήσεις και μια σταθερή παρουσία πολυεθνικών εταιρειών, ο δυναμισμός του κλάδου ενισχύεται από τις δυνατότητες έρευνας & καινοτομίας και την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια, ο τομέας της υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο έντονων μετασχηματισμών.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις, οι παγκόσμιες υγειονομικές προκλήσεις, οι αναμορφωτικές κανονιστικές μεταβολές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι εσωτερικές προκλήσεις της εθνικής οικονομίας αναδεικνύουν την ανάγκη για προσαρμογή και στρατηγικό σχεδιασμό, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.

Η ΣΥΝΕΧΗΣ πρόοδος της επιστήμης και η ανάγκη για αποτελεσματικότερες θεραπείες ανοίγουν νέους δρόμους στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων.

Η Ελλάδα διαθέτει μια ισχυρή υποδομή και εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων στη φαρμακευτική έρευνα.

Η ανάπτυξη νέων θεραπειών και φαρμάκων μέσα από κλινικές μελέτες δημιουργεί προϋποθέσεις για την ενίσχυση της φήμη της χώρας ως ερευνητικού κόμβου και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την οικονομία και το σύστημα υγείας.

Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της βιομηχανίας και της επιστημονικής κοινότητας, η στρατηγική επένδυση στις βιοεπιστήμες και η αξιοποίηση της εθνικής βιοποικιλότητας, μπορούν να αποτελέσουν καταλυτικούς παράγοντες για την προώθηση της καινοτομίας και τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα σε ένα παγκόσμιο, δυναμικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ κατεύθυνση, οι κλινικές δοκιμές αντιπροσωπεύουν έναν τομέα με προοπτική και τεράστιες δυνατότητες.

Η δημιουργία ενός κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου, που θα επιτρέπει ταχύτερες εγκρίσεις, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Με  στοχευμένες επενδύσεις και απλοποίηση των διαδικασιών, οι κλινικές μελέτες μπορούν να αποτελέσουν πηγή επιστημονικής γνώσης και αποτελεσματικότερων θεραπειών για τους ασθενείς, ενισχύοντας παράλληλα την εθνική οικονομία με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Παράλληλα, η ενίσχυση της εξωστρέφειας με έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία μπορεί να ενδυναμώσει τη θέση του φαρμακευτικού κλάδου σε μια παγκόσμια αγορά που συνεχώς εξελίσσεται.

Η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία έχει αποδείξει την ικανότητά της να ανταγωνίζεται διεθνώς, με εξαγωγές που καλύπτουν περισσότερες από 140 χώρες.

Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ της ψηφιακής μετάβασης αποτελεί έναν ακόμα κρίσιμο τομέα για την ανάπτυξη του κλάδου.

Η ψηφιοποίηση διαδικασιών και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και τα μεγάλα δεδομένα, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα, προσφέροντας διευρυμένες δυνατότητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και διευκολύνοντας την πρόσβαση των ασθενών στις σύγχρονες θεραπείες.

Η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία μπορούν να στηρίξουν την υλοποίηση επενδύσεων στον φαρμακευτικό τομέα.

ΠΑΡΑ τις σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές του κλάδου, δεν λείπουν και οι έντονες προκλήσεις. Ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω μηχανισμών όπως οι αυτόματες υποχρεωτικές επιστροφές υπέρβασης (clawback) παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα για τον κλάδο, ιδιαίτερα για τα γνωστά και δοκιμασμένα, χαμηλού κόστους φάρμακα που κυκλοφορούν για δεκαετίες και τα οποία πλήττονται ασύμμετρα.

Είναι κρίσιμο να εξασφαλιστεί μια ισορροπημένη προσέγγιση, που θα αξιοποιεί τη δημόσια χρηματοδότηση, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη διαθεσιμότητα των καταξιωμένων, αποτελεσματικών θεραπειών και την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία.

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ διάσταση αποτελεί μια ακόμα μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο, καθώς η ενσωμάτωση περιβαλλοντικά βιώσιμων πρακτικών αποτελεί πλέον θεμελιώδη προτεραιότητα στη φαρμακευτική πολιτική.

Η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει νέα δεδομένα που αφορούν τη διαφάνεια, την πρόσβαση στα φάρμακα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και οι νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις καθιστούν επιτακτική την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά της.

Η διαχείριση φαρμακευτικών αποβλήτων, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον φαρμάκων είναι ζητήματα που απαιτούν επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις. Η πρακτική εφαρμογή των νέων κανονισμών θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη του κλάδου, καθώς αυτές οι αλλαγές, αν και αναγκαίες, συνοδεύονται από το αυξημένο κόστος συμμόρφωσης, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για περαιτέρω επενδύσεις, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες ανάπτυξης.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ φαρμακευτική αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις, που απαιτούν άμεσες λύσεις και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Η ανάγκη για ενίσχυση της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης είναι κρίσιμη, προκειμένου να μετριαστούν οι πιέσεις από τις συσσωρευμένες υποχρεωτικές εκπτώσεις, να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις συμμόρφωσης που επιβάλλουν οι νέοι κανονισμοί, και να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον για στοχευμένες επενδύσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω την εξωστρεφή προοπτική του κλάδου.

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης είναι αναγκαία προϋπόθεση για την υποστήριξη ενός βιώσιμου συστήματος υγείας και την ενδυνάμωση του κλάδου.

Μέσα από ισορροπημένες πολιτικές, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορέσουν να διασφαλίσουν την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικές θεραπείες, να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες κανονιστικές απαιτήσεις και να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο.

ΜΕ ΟΡΑΜΑ, σχεδιασμό, στρατηγικές επενδύσεις, προσήλωση στη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, ο κλάδος μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες ανάπτυξης, συμβάλλοντας τόσο στην ευημερία της χώρας όσο και στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου συστήματος υγείας που θα βελτιώνει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.