Skip to main content

Προετοιμασία φορέων για το νέο Λογιστικό Πλαίσιο

Η μετάβαση στο νέο πλαίσιο απαιτεί συστηματική και πολυεπίπεδη προετοιμασία

Τoυ Ηλία Σεφερίδη, oικονομολόγου, MSc, Manager Τμήματος Υποστήριξης Δημόσιων Μονάδων Υγείας της ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ και τoυ Δημήτρη Χριστοδούλου, οικονομολόγου, MSc, Manager Τμήματος Υποστήριξης Δημόσιων Μονάδων Υγείας της ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ΠΑΡΟΧΗ αξιόπιστης χρηματοοικονομικής πληροφόρησης από τους φορείς του δημοσίου τομέα έχει ως προϋπόθεση την εφαρμογή ενός πλαισίου λογιστικής τυποποίησης που διασφαλίζει τη διαφάνεια και την εγκυρότητα των δεδομένων που παρουσιάζονται στις αναφορές που συντάσσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πολιτεία θεσμοθέτησε το νέο Λογιστικό Πλαίσιο Γενικής Κυβέρνησης (Π.Δ. 54/2018), αντικαθιστώντας τα υφιστάμενα κλαδικά λογιστικά σχέδια (Π.Δ. 80/1997 για τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, Π.Δ. 205/1998 για τα ΝΠΔΔ, Π.Δ. 315/1999 για τους ΟΤΑ, Π.Δ. 146/2003 για τις Δημόσιες Μονάδες Υγείας).

ΤΟ Π.Δ. 54/2018 εισάγει ένα ενιαίο λογιστικό σύστημα για όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης με βάση την αρχή του δεδουλευμένου, ενσωματώνοντας τις βασικές αρχές των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων για τον Δημόσιο Τομέα (IPSAS).

Η εφαρμογή ενός κοινού σχεδίου λογαριασμών, τόσο σε επίπεδο προϋπολογισμού όσο και λογιστικής, αποτελεί μία σημαντική καινοτομία.

Ο ΗΛΙΑΣ ΣΕΦΕΡΙΔΗΣ

Επιπλέον, προβλέπει τη σύνταξη νέων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, όπως η «Κατάσταση Ταμειακών Ροών» και η «Κατάσταση Μεταβολών Καθαρής Θέσης».

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να ενισχύσουν την ποιότητα της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα της Γενικής Κυβέρνησης.

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ στο νέο πλαίσιο απαιτεί συστηματική και πολυεπίπεδη προετοιμασία.

Το έτος 2025 έχει χαρακτηριστεί ως περίοδος προσαρμογής, κατά την οποία οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να ολοκληρώσουν μια σειρά κρίσιμων ενεργειών, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2026 να προχωρήσουν σε πλήρη εφαρμογή.

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ περιλαμβάνουν:

  • Αναβάθμιση Πληροφοριακών Συστημάτων: Το νέο σχέδιο λογαριασμών απαιτεί τη δυνατότητα λεπτομερούς παρακολούθησης των συναλλαγών και της περιουσίας, γεγονός που προϋποθέτει σύγχρονα πληροφοριακά εργαλεία.
  • Εναρμόνιση του λογιστικού τους σχεδίου: Εισαγωγή του νέου σχεδίου λογαριασμών σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Δ. 54/2018.
  • Σύνταξη αρχικού ισοζυγίου και Ισολογισμού έναρξης της 01.01.2026: Αυτή η διαδικασία είναι κρίσιμη για την ομαλή εφαρμογή του πλαισίου και απαιτεί ακρίβεια και συμμόρφωση με τις προδιαγραφές του Π.Δ. 54/2018.\
  • Απογραφή πάγιων περιουσιακών στοιχείων: Φορείς χωρίς λειτουργικό μητρώο ή με ελλιπή δεδομένα πρέπει να πραγματοποιήσουν απογραφή και αποτίμηση παγίων σύμφωνα με τις αρχές του νέου πλαισίου.
  • Δημιουργία και ενημέρωση των απαραίτητων μητρώων: Οι φορείς οφείλουν να διασφαλίσουν την πλήρη λειτουργικότητα και ακρίβεια βασικών λογιστικών μητρώων, όπως το Μητρώο Παγίων, το Μητρώο Αποθεμάτων, το Μητρώο Προμηθευτών και Πιστωτών και το Μητρώο Επισφαλών Απαιτήσεων.
  • Η ύπαρξη αυτών των μητρώων είναι απαραίτητη για την αξιόπιστη καταγραφή και αποτύπωση της περιουσίας και των υποχρεώσεων των φορέων.
  • Εκπαίδευση του προσωπικού: Οι λογιστικές αλλαγές απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις για τη σωστή εφαρμογή του νέου πλαισίου.
  • Διασφάλιση διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων: Διασφάλιση ότι τα πληροφοριακά συστήματα υποστηρίζουν την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ φορέων.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΑ τις προκλήσεις, η εφαρμογή του νέου πλαισίου φέρνει πολλαπλά οφέλη. Διασφαλίζει τη συνεπή απεικόνιση των οικονομικών στοιχείων, ενισχύει την αξιοπιστία της πληροφόρησης και επιτρέπει καλύτερη διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου. Επιπλέον, η εναρμόνιση με τα IPSAS διευκολύνει τη συγκρισιμότητα των δεδομένων σε διεθνές επίπεδο.

Η επιτυχία της μετάβασης απαιτεί εξειδικευμένη υποστήριξη και εκπαίδευση. Οι φορείς χρειάζονται καθοδήγηση σε θέματα διαχείρισης, τεχνικής υλοποίησης και συμμόρφωσης με το νέο κανονιστικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους που γνωρίζουν τις ανάγκες των δημόσιων φορέων και διαθέτουν εμπειρία στις λογιστικές μεταρρυθμίσεις, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ εφαρμογής του Π.Δ. 54/2018, οι δημόσιοι φορείς βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο.

Η σωστή προετοιμασία και η αξιοποίηση εξειδικευμένης τεχνογνωσίας θα διασφαλίσουν ότι η μετάβαση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, προσφέροντας στον δημόσιο τομέα τα εργαλεία που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.