Skip to main content

H «προίκα» του νέου Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Το σύνολο της επένδυσης θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ και θα αφήσει «κληρονομιά» στην πόλη το πλέον βιοκλιματικό εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο στην Ευρώπη

Τoυ δρ. Κυριάκου Ποζρικίδη, διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΘ-HELEXPO

ΚΑΙΡΙΟ βήμα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, την ποιότητα ζωής των πολιτών της, αλλά και την ανταγωνιστικότητα του εθνικού εκθεσιακού φορέα θα είναι η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου.

Το εμβληματικό αυτό έργο, που έχει μπει πλέον στις «ράγες» μετά από συστηματική και πολυετή προσπάθεια, είναι μια win-win-win κατάσταση για τη Θεσσαλονίκη, τους πολίτες της και την εκθεσιακή της δραστηριότητα.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της επιτάχυνσης στη διαδικασία υλοποίησης της ανάπλασης επιλέχθηκε πρόσφατα ο project manager του έργου, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο project manager θα παρακολουθεί το έργο και την πορεία υλοποίησής του, θα προτείνει μέτρα αντιμετώπισης των τυχόν προβλημάτων που θα ανακύψουν και θα παρέχει τεχνικές, νομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

ΕΝΤΟΣ των πρώτων μηνών του 2025 αναμένεται ότι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την υλοποίηση της ανάπλασης και εάν όλα προχωρήσουν βάσει χρονοδιαγράμματος, η εκκίνηση των εργασιών εκτιμάται ότι θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2026, ανάλογα και με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.

ΟΙ ΟΡΟΙ του διαγωνισμού θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα με τη συμβολή του project manager και ουσιαστικά θα προσδιοριστεί το μίγμα της σύμπραξης ιδιώτη-Δημοσίου, η διάρκεια της παραχώρησης, προκειμένου να είναι ελκυστική για την αγορά, καθώς και το ύψος του δανείου που θα χρειαστεί να λάβει η ΔΕΘ-HELEXPO.

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ της επένδυσης θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ και θα αφήσει «κληρονομιά» στην πόλη το πλέον βιοκλιματικό εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο στην Ευρώπη, αλλά και ένα αστικό πάρκο, έναν πνεύμονα πρασίνου στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.

ΒΑΣΕΙ του αναθεωρημένου σχεδίου, μετά και τις τελευταίες τροποποιήσεις που έλαβαν υπόψη τις προτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, η κάλυψη των κτιρίων του νέου εκθεσιακού κέντρου θα μειωθεί κατά 20%, στα 53.800 τ.μ. από τα 67.000 τ.μ. που είναι σήμερα.

Ο σημερινός μηδενικός χώρος πρασίνου θα δώσει τη θέση του σε ένα αστικό πάρκο 113.616 τ.μ. (μαζί με την Αγ. Φωτεινή), με περισσότερα από 3.000 δέντρα σε σχέση με τα 188 που υπάρχουν σήμερα στον χώρο της ΔΕΘ.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ του αστικού αυτού πάρκου θα είναι υπεύθυνη η ΔΕΘHELEXPO. Οι δε χώροι της ΔΕΘ δεν θα έχουν περίφραξη, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες.

Παράλληλα, δημιουργούνται 1.660 υπόγειες θέσεις στάθμευσης, οι οποίες θα εκτονώσουν σημαντικό μέρος του κυκλοφοριακού φόρτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ οφέλη για την πόλη είναι προφανή ήδη από την πρώτη στιγμή της υλοποίησης του έργου: μόνο στη φάση κατασκευής του η οικονομική δραστηριότητα θα ανέλθει σε 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με 1.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο.

Όταν δε το εκθεσιακό κέντρο λειτουργήσει, το οικονομικό προϊόν θα ανέρχεται σε 350-400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δημιουργώντας περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας τον χρόνο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ όμως είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη. Το νέο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα είναι το πλέον βιοκλιματικό της Ευρώπης, με εξοικονόμηση ενέργειας κατά 70%, μέσω ενός συνδυασμού ηλιακής, θερμικής και γεωθερμικής ενέργειας, αλλά και με μείωση κατά 40%-50% της κατανάλωσης νερού.