Της Δήμητρας Καντεράκη, οικονομολόγου, κατόχου Μεταπτυχιακού τίτλου MSc in Finance από το Leicester University, U.K.
ΚΑΘΕ νέα χρονιά οριοθετούμε τους στόχους και τις επιδιώξεις αυτής που θέλουμε να επιτύχουμε, τόσο σε προσωπικό όσο και σε γενικότερο επίπεδο. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά και για την εθνική μας οικονομία.
ΕΙΝΑΙ γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τόσο τους δείκτες ανάπτυξης όσο και τη διαχείριση και μείωση του εθνικού χρέους.
Για μια χώρα που 10 χρόνια μόλις πριν βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μια τέτοια πορεία χαρακτηρίζεται από πολλούς διεθνείς παρατηρητές ως ένα μικρό θαύμα. Το ζητούμενο όμως είναι αυτή η πορεία να συνεχισθεί, παρά τις συμπληγάδες που δημιουργούν δύο σκληροί πόλεμοι που είναι σε εξέλιξη στη γειτονιά μας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχουν περάσει ακόμα δύο χρόνια από την έξοδό μας από την παγκόσμια υγειονομική κρίση που έπληξε και τη χώρα μας.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ’ όψιν, δεν θα θεωρούσαμε ως υπερβολή τον χαρακτηρισμό «μικρό θαύμα», που όπως προαναφέραμε έχει αποδοθεί στη χώρα μας.
Το ζητούμενο είναι να προσδιορισθούν και να επισημανθούν οι στόχοι, οι προοπτικές και οι επιδιώξεις για το 2025.
Η διατήρηση και ει δυνατόν αύξηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης αποτελεί σημαντική και ουσιαστική προτεραιότητα για τη χώρα μας. Το 2024 ανήλθε σε 2,2% και στόχος είναι να διαμορφωθεί στο 2,3% για το 2025. Στόχος όχι εύκολα επιτεύξιμος, καθώς επηρεάζεται σημαντικά τόσο από τις διεθνείς εξελίξεις όσο και από τις φυσικές καταστροφές – απρόβλεπτες ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Ταυτόχρονα, απαραίτητα στοιχεία για την υλοποίηση του στόχου αυτού αποτελούν η συστηματική πειθαρχία στη δημοσιονομική πολιτική όπως προβλέπεται και η προσήλωση στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ νέων επιχειρήσεων στην πατρίδα μας. Ήδη το 2024 διαμορφώθηκαν σε πάνω από 64.000, αύξηση πάνω από 50% σε σχέση με το 2020 – προοιωνίζοντας αύξηση όχι μόνο των θέσεων εργασίας αλλά και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Αυτό, ως αποτέλεσμα εντάσεως του υγιούς
ανταγωνισμού, μέσα στον οποίο θα λειτουργούν και θα επιφέρουν, πέραν των αυξημένων εσόδων για το κράτος, βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων.
Η ΑΥΞΗΣΗ των εξαγωγών με ταυτόχρονη μείωση των εισαγόμενων προϊόντων θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση – μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Στόχος βέβαια είναι και το μίγμα των εξαγωγών, το οποίο δεν αποτελείται μόνο από αγαθά αλλά και από υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται δυναμικά και το μερίδιο των αγαθών υψηλής τεχνολογίας.
Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι αποτελεί και έναν εκ των πέντε πυλώνων του δανειακού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως προς την επιλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις.
Η συνεχής προσπάθεια και με κάθε τρόπο εντατικοποίηση των μεθόδων για την πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί ουσιαστικό στόχο της κυβέρνησης.
Η ομαλή λειτουργία και η αποδοτικότητα των νέων εργαλείων θα επιφέρουν όχι μόνο μετρήσιμα και ουσιαστικά αποτελέσματα, αλλά και μια δίκαιη κοινωνία, με πιο δίκαιη φορολογία και στην οποία όλοι θα εισφέρουν σύμφωνα με τις πραγματικές τους δυνατότητες.
Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ των εργασιών του κράτους καθώς επίσης και των συνδιαλλαγών των πολιτών με αυτό, συνεχίζει να αποτελεί από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Η μείωση της γραφειοκρατίας, τόσο στο επίπεδο του πολίτη όσο και στο επίπεδο των εταιρειών, εξοικονομεί χρόνο, χρήμα, πόρους και εργατοώρες.
Η διάθεση του δυναμικού, είτε αυτό μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας είτε σε κόστη που συρρικνώνονται και κατευθύνονται σε άλλες εργασίες που σήμερα χρειάζονται ενίσχυση, θα λειτουργήσει μόνο θετικά ως προς το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών του κράτους προς την κοινωνία, ως και οφείλει.