Skip to main content

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού στην ιδιωτική υγεία

Οι Έλληνες πολίτες ξοδεύουν περίπου 5 δισ. ευρώ τον χρόνο για την ιδιωτική υγεία

Τoυ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, προέδρου ΕΕΑ, επίτιμου διδάκτορα ΠΑΠΕΙ & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΔΙΑΦΟΡΟΙ φορείς της ασφαλιστικής αγοράς και κυρίως οι ίδιοι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές ανέδειξαν το σοβαρότατο πρόβλημα των υπέρογκων αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας, ζητώντας την επιβολή κανόνων και κυρίως την προστασία των καταναλωτών.

Ο ΝΟΜΟΣ που είχε φέρει πριν από λίγα χρόνια η κυβέρνηση ήταν αυτός που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο γι’ αυτή την εξέλιξη, οπότε απαιτούνται πλέον βελτιωτικές κινήσεις. Και αυτές πρέπει να είναι άμεσες και όχι να περιμένουμε το 2026 για να λύσουμε το πρόβλημα. Μόνον έτσι μπορεί να προστατευθεί ο καταναλωτής και η ίδια η ασφαλιστική αγορά που ήδη έχει συνέπειες εξαιτίας αυτών των αυξήσεων.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας δεν πρέπει να αφορά μόνο τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία που τα τελευταία χρόνια έχουν σχηματίσει ένα άτυπο -αλλά αποτελεσματικό- ολιγοπώλιο.

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ουσιαστικά μιλάμε για μία κλειστή αγορά, καθώς για να δημιουργηθεί ένα νέο ιδιωτικό νοσοκομείο απαιτούνται αρκετά χρόνια -έως και 10- για την προετοιμασία του εγχειρήματος. Χρονικό διάστημα που σίγουρα αποτρέπει νέους «παίκτες» να μπουν στον χώρο των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Κρίνουμε, λοιπόν, αναγκαία την εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου που θα διασφαλίζει ότι θα σταματήσουν πια οι δυσάρεστες εκπλήξεις με την αλλαγή των τιμολογίων σε νοσήλια και επεμβάσεις, κάτι που σήμερα έχει οδηγήσει την Ελλάδα στο δεύτερο σκαλί της κατάταξης με τις υψηλότερες χρεώσεις στην Ευρώπη, πίσω μόνο από την Ελβετία.

ΉΔΗ οι Έλληνες πολίτες ξοδεύουν περίπου 5 δισ. ευρώ τον χρόνο για την ιδιωτική υγεία και αυτό δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε.

Μαζί με τους καταναλωτές, όμως, θα προστατευθεί η ίδια η ασφαλιστική αγορά και οι επαγγελματίες της, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές. Αυτοί ήταν που με κόπο και σκληρή προσπάθεια κατάφεραν να ανεβάσουν σημαντικά την ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα και να την καταστήσουν έναν ιδιαίτερα δυναμικό αναπτυξιακό πυλώνα. Και  είναι αυτοί που αγωνίζονται σήμερα να προστατεύσουν τους ασφαλισμένους αυτού του χαρτοφυλακίου, που είναι κυρίως 60 ετών και άνω, δηλαδή ασφαλισμένοι με αυξημένες ανάγκες υγείας. Επιτελούν δηλαδή ένα υπεύθυνο και ουσιαστικό κοινωνικό έργο σε μία εποχή με σοβαρές προκλήσεις και δυσκολίες για όλη την κοινωνία.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ στρατηγικό σφάλμα να επιμείνουμε σε λάθος πρακτικές που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην επαγγελματική κατάσταση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το επιπλέον βάρος που θα δεχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας αν συνεχιστεί η ακύρωση των ισόβιων συμβολαίων και αναγκαστούν να μετακινηθούν αυτοί οι άνθρωποι στις δομές της δημόσιας υγείας.

Να γιατί εμμένουμε ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στην ανάγκη θέσπισης κανόνων που θα ενισχύσουν τον υγιή ανταγωνισμό και στο πεδίο της ιδιωτικής υγείας.

ΕΠΙΣΗΣ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι κάθε συζήτηση, κάθε αναφορά, που στοχεύει στην αμφισβήτηση του ρόλου των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και των επαγγελματικών τους κεκτημένων θα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει ούτε την αγορά αλλά ούτε και την κοινωνία.

Χρειαζόμαστε έναν δυναμικό κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης, που μέσω της περαιτέρω ανάπτυξής του θα συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός βελτιωμένου οικονομικού περιβάλλοντος προς όφελος της χώρας και των πολιτών της.