Skip to main content

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Θετικές, αλλά άργησαν οι μειώσεις τραπεζικών χρεώσεων

Ποιος εμπόδιζε την κυβέρνηση τόσο καιρό να βάλει «φρένο» στις παράλογες απαιτήσεις των τραπεζών;

Τoυ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, επίτιμου διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ανακοινώσεις για τον περιορισμό των καταχρηστικών πρακτικών των τραπεζών και τη μείωση των υπέρογκων τραπεζικών χρεώσεων είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα θέμα που είχαμε αναδείξει και εμείς ως επιμελητήριο αλλά και άλλοι φορείς της αγοράς, καθώς βλέπαμε καθημερινά τις συνέπειες των πολιτικών  που εφαρμόζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι γιατί δεν υπήρξαν νωρίτερα αυτές οι παρεμβάσεις. Ποιος εμπόδιζε την κυβέρνηση τόσο καιρό να βάλει «φρένο» στις παράλογες απαιτήσεις των τραπεζών;

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αλλά και σημαντικοί πόροι από πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έστω λοιπόν και με καθυστέρηση, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν.

Θα πράξουν άραγε το ίδιο και στο θέμα του τραπεζικού δανεισμού; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι η έλλειψη ρευστότητας. Και σε αυτό έχουν σημαντική ευθύνη οι τράπεζες, που κρατούν κλειστή την «κάνουλα» της δανειοδότησης για το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομεσαίων, ενώ  παραμένει πολύ δύσκολη και η χρηματοδότησή τους από τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρεται και στην πρόσφατη Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 4,5 δισ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις και μόλις 860 εκατ. συνολικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει κι άλλο η «ψαλίδα» μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων και μικρομεσαίων και δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά.

ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ που πρέπει να υπάρξει άμεση κυβερνητική παρέμβαση προσθέτω και αυτό του ενεργειακού κόστους.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το πλαίσιο στήριξης για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, όμως για την ώρα δεν υπάρχει τίποτα για τις επιχειρήσεις. Και μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα κόστη που καλούνται να καλύψουν οι ΜμΕ, ειδικά οι ενεργοβόρες.

Τα υψηλά ενοίκια και οι αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν «απογειώσει» το λειτουργικό τους κόστος και αν στο ενεργειακό κομμάτι δεν υπάρξει άμεσα μία έμπρακτη στήριξη από την πολιτεία, τότε οι συνέπειες θα είναι άμεσες και οδυνηρές για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ οφείλει να ακούσει τις θέσεις των φορέων και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να ενισχύσει τις ΜμΕ που τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.