Τoυ Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη, αναλυτή και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου εταιρειών MORE
ΤΟ 2025 ξεκινάει με την ελληνική αγορά ακινήτων να βρίσκεται σε κατάσταση στρέβλωσης. Έχουμε μειώσει πάρα πολύ την προσφορά ακινήτων και έχουμε «πετύχει» να μην ξέρει κανείς πια ποιος θα είναι ο επόμενος «αιφνιδιασμός» που μας περιμένει:
- Κάποια νέα δικαστική απόφαση;
- Κάποιο νέο σωστό μέτρο, που μέχρι να παραγάγει θετικά αποτελέσματα θα προκαλέσει χάος;
- Ποιος νόμος που σήμερα θεωρούμε… νόμο αύριο θα μάθουμε ότι τελικά ήταν «νόμος» και δεν ισχύει;
ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα (σωστά σε γενικές γραμμές) μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για το πρόβλημα δεν δείχνουν ικανά να ανατρέψουν την εξέλιξη της αγοράς προς καταστάσεις εκρηκτικές, με περαιτέρω μείωση της προσφοράς ακινήτων, που θα κάνει και την ελάχιστη ζήτηση να αυξάνει τις τιμές. Και κάποιοι λίγοι να χαίρονται, την ώρα που πολλοί άλλοι θα απελπίζονται… Το πρόβλημα το ξέρουν όλοι, όμως συνήθως οι ίδιοι που διαμαρτύρονται για αυτό είναι οι πρώτοι που απορρίπτουν κάθε λύση ως «μη τέλεια».
«ΜΗ ΤΕΛΕΙΑ» είναι και η πρόταση που κατέθεσα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Ελλάδα 2025. Επιχειρείν, Ακίνητα, Επενδύσεις» τον Νοέμβριο. Πρόκειται για την «Πολεοδομική Αμνηστία», μία από τις λίγες λύσεις που μπορεί να αλλάξει ριζικά τα ζοφερά δεδομένα του προβλήματος.
ΣΗΜΕΡΑ υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο, σε funds και τράπεζες, σε ιδρύματα και φορείς, ή βρίσκονται σε καθεστώς πολυϊδιοκτησίας. Όταν για ένα ακίνητο ο ιδιοκτήτης του συνήθως χρειάζεται 6-12 μήνες για να το μετατρέψει σε «έτοιμο προς πώληση», ποιος θα αναλάβει να κάνει τις διαδικασίες σε όλα αυτά τα ακίνητα; Σε πόσους… αιώνες, με ποιο κόστος και με ποιο κίνητρο;
Η «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ» που προτείνω δεν μηδενίζει τα πολεοδομικά προβλήματα, αλλά μεταφέρει το βάρος επίλυσής τους από τον πωλητή στον αγοραστή, εντός τριετίας!
ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΈΧΕΙ κάθε συμφέρον να λύσει τα πολεοδομικά θέματα του ακινήτου που θα αγοράσει, για να μη χάσει τα χρήματα της επένδυσής του. Με αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα θα μπορούν να βγουν στην αγορά και (αφού αποκλείσουμε προκαταβολικά όσα έχουν άλυτα πολεοδομικά θέματα) να πουληθούν, αλλάζοντας τον συσχετισμό προσφοράς/ζήτησης που υπάρχει σήμερα.
«ΝΑΙ, ΑΛΛΑ οι τράπεζες πώς θα δώσουν δάνειο για να αγοραστεί ακίνητο με τέτοια προβλήματα;» λένε όσοι ψάχνουν ένα πρόβλημα σε κάθε λύση. Μα δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε με τις τράπεζες σε αυτήν την προσπάθεια, μπορούμε να βγάλουμε τέτοια ακίνητα στην αγορά και να πωληθούν μετρητοίς, σε χαμηλότερες τιμές.
«ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ γίνει αν σε 3 χρόνια δεν λύσει το πρόβλημα ο αγοραστής;» ρωτάνε κάποιοι άλλοι. Ας του δώσουμε παράταση, ή ας καθίσουν οι ειδικοί να προτείνουν λύσεις. Τι συμφέρον θα έχει κάποιος να βάλει τα λεφτά του σε ένα ακίνητο και να μην το τακτοποιήσει;
ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ αν υλοποιηθεί η πρόταση της «Πολεοδομικής Αμνηστίας» θα εμφανιστούν στην αγορά χιλιάδες ακίνητα σε χαμηλότερη τιμή και θα δημιουργηθεί κίνητρο για πολλούς επενδυτές να αγοράσουν φθηνότερα, να «καθαρίσουν» το ακίνητο και να το μεταπωλήσουν αποκομίζοντας υπεραξίες.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ αγορά ακινήτων κινδυνεύει να οδηγηθεί σε τεχνητή έκρηξη, ειδικά μετά τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις φέτος. Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα στην «Πολεοδομική Αμνηστία» ή σε όποια άλλη λύση μπορεί να δώσει άμεσα αποτελέσματα, σε λίγα χρόνια θα δηλώνουμε έκπληκτοι από την καταστροφή στην οποία θα έχουμε φτάσει…
ΚΑΙ ΤΟΤΕ κάθε λύση θα κοστίζει 10 φορές περισσότερο. Θα μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος;