Της Ελένης Γούλιου, ΜΒΑ οικονομολόγου – φοροτεχνικoύ συμβούλου, στελέχους της «Ορθολογισμός»
Αναμένεται έως τα τέλη του έτους να εγκριθούν οι νέες διατάξεις που προβλέπονται από την οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των διασυνοριακών συναλλαγών των μικρών επιχειρήσεων. Το νέο καθεστώς τίθεται σε εφαρμογή από 1ης/1/25. Επιτρέπεται, λοιπόν, στις μικρές επιχειρήσεις να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς να χρεώνεται ΦΠΑ και να ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις συμμόρφωσής τους με τον ΦΠΑ.
Εντός του καθεστώτος των ΜμΕ, μικρή επιχείρηση νοείται κάθε πρόσωπο που υπόκειται σε φόρο για σκοπούς ΦΠΑ, ανεξαρτήτως μορφής και του οποίου οι ετήσιες πωλήσεις εντός των συνόρων της Ε.Ε. δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Ωφελούμενη, λοιπόν, μπορεί να είναι κάθε μικρή επιχείρηση με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, σε όλα τα κράτη-μέλη κατά το τρέχον και το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
Υπ’ αυτήν την προϋπόθεση, είναι επιλέξιμη για απαλλαγή ΦΠΑ στο κράτος-μέλος εγκατάστασης ή/και σε άλλα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της διασυνοριακής εφαρμογής. Αυτό μπορεί να ισχύει μόνο εάν το οικείο κράτος-μέλος έχει εφαρμόσει το καθεστώς στην εθνική του νομοθεσία, καθώς το καθεστώς ΜμΕ είναι προαιρετικό. Οι επιχειρήσεις εκτός της Ένωσης δεν μπορούν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο καθεστώς.
Βασικά στοιχεία του νέου καθεστώτος είναι:
Καθορισμένα όρια: Οι μικρές επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν από το καθεστώς θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές σε ετήσια βάση, σε περισσότερα του ενός κράτη-μέλη έως 100.000 ευρώ στο σύνολο της Ένωσης. Κάθε μέλος μπορεί να θεσπίσει εσωτερικό όριο για την απαλλαγή, το οποίο όμως δεν θα δύναται να ξεπερνά τις 85.000 ευρώ. Στην Ελλάδα σήμερα το όριο αυτό ανέρχεται σε 10.000 ευρώ. Δίνεται, όμως, η δυνατότητα στα μέλη να ορίσουν περισσότερα του ενός κατώτατα όρια. Για παράδειγμα, εάν μια επιχείρηση μπορεί να ωφεληθεί από περισσότερα του ενός τομέα κατώφλια, οι φορολογικές αρχές θα την ενημερώνουν ποιο όριο οφείλει να χρησιμοποιήσει για το τρέχον έτος. Βέβαια, στα τέλη κάθε έτους οι αρχές επαναξιολογούν το όριο για το επόμενο.
Διασυνοριακή εφαρμογή: Οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε άλλο κράτος-μέλος απ’ αυτό στο οποίο οφείλεται ΦΠΑ μπορούν να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ τις παραδόσεις τους (διασυνοριακά), με τον ίδιο τρόπο που οι μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο τελευταίο μπορούν ήδη για συναλλαγές εντός αυτού.
Απλοποιημένη συμμόρφωση: Oι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να εγγραφούν για τους σκοπούς εφαρμογής του συστήματος μόνο μία φορά στο MSEST (κράτος-μέλος εγκατάστασης), το οποίο με τη σειρά του θα χορηγήσει έναν ενιαίο αναγνωριστικό «αριθμό EX», που θα χρησιμοποιείται σε όλα τα κράτη-μέλη όπου η μικρή επιχείρηση επωφελείται από την απαλλαγή του ΦΠΑ. Υπό το πλαίσιο τις απλούστευσης διαδικασιών, οι δηλώσεις ΦΠΑ αντικαθίστανται από ενιαία τριμηνιαία έκθεση για σκοπούς ενημέρωσης των πωλήσεων της επιχείρησης σε όλα τα μέλη της Ένωσης, συμπαρασύροντας στην απλούστευση και τα τιμολόγια. Για σκοπούς διευκόλυνσης, ως κράτος-μέλος εγκατάστασης είναι αυτό όπου η κεντρική διοίκηση της επιχείρησης ασκεί τα καθήκοντά της. Ένα κράτος μέλος όπου μια μικρή επιχείρηση έχει μόνιμη εγκατάσταση δεν μπορεί να είναι το MSEST.
Συνεπώς, από 1ης/1/25 μια μικρή επιχείρηση θα μπορεί να επεκταθεί σε οικονομίες άλλων κρατών, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στην ενιαία αγορά, ενώ με την απλούστευση των διαδικασιών θα μειωθεί η δαιδαλώδης γραφειοκρατία, μειώνοντας τα βάρη διοίκησης για τις διοικήσεις των εταιρειών.