Skip to main content

Τα πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις

15 επαγγελματικοί κλάδοι γλιτώνουν μεν την αναστολή λειτουργίας, αλλά επιβαρύνονται με πρόσθετα πρόστιμα

Της Φιλοθέης Μακριδάκη, φοροτεχνικού Α’ Τάξης – ειδικού φορολογικού συμβούλου επιχειρήσεων και ιδιωτών

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ διοίκηση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όταν διενεργήσει φορολογικό έλεγχο και διαπιστώσει φορολογικές παραβάσεις, προχωράει στην επιβολή κυρώσεων και προστίμων.

ΈΤΣΙ, ΛΟΙΠΟΝ, οι επαγγελματίες όλων των κλάδων θα πρέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους που αν δεν εξοφληθούν ή δεν ρυθμιστούν θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη επιβαρύνσεων λόγω τόκων και προσαυξήσεων.

ΈΤΣΙ, ΛΟΙΠΟΝ, η συμμόρφωση κάθε πολίτη με τις αρχές της φορολογικής διοίκησης τον γλιτώνει από πολλά προβλήματα. Ωστόσο, ένας έλεγχος, όταν διαπιστώνει μία παράβαση, ανάλογα με τη μορφή και το είδος της, μπορεί να προχωρήσει ακόμη και στην αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης ή σε άλλου είδους πρόσθετες διοικητικές κυρώσεις.

ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ θα εξετάσουμε τις περιπτώσεις επιχειρήσεων και νομικών οντοτήτων όπου αντί της αναστολής λειτουργίας επιβάλλονται πρόσθετες χρηματικές κυρώσεις, για τις παραβάσεις της μη έκδοσης αποδείξεων, ώστε οι φορολογούμενοι αυτοί να γνωρίζουν τι τους περιμένει αντί του «λουκέτου».

ΘΑ ΔΟΥΜΕ, λοιπόν, τα επαγγέλματα στα οποία μπορούν να καταλογιστούν τσουχτερά πρόστιμα, αντί να μπει «λουκέτο», όταν εντοπιστούν παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων.

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ κλάδοι, που γλιτώνουν μεν την αναστολή λειτουργίας, αλλά επιβαρύνονται με πρόσθετα πρόστιμα, όταν διαπιστωθούν από τον έλεγχο της εφορίας παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων, είναι 15 στο σύνολο.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ξεκινούν από 1.000 ευρώ και φθάνουν ακόμα και τις 5.000 ευρώ στην περίπτωση που οι επιχειρηματίες εντοπιστούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων να μην έχουν εκδώσει περισσότερες από 10 αποδείξεις ή να μην έχουν εκδώσει παραστατικά η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ των επαγγελματικών κλάδων που, αντί της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, τους επιβάλλονται χρηματικές κυρώσεις για τη μη έκδοση αποδείξεων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, γιατροί, οδοντίατροι, κλινικές και θεραπευτήρια, δικηγόροι, ξενοδοχεία, λογιστές, φροντιστήρια, γραφεία τελετών, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων, υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφεία, φαρμακεία.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ αρχικά αυτό το οποίο ορίζει η νομοθεσία ώστε να είμαστε γνώστες τι λέει ο νόμος: Σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, εφόσον από τον ίδιο επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, επιβάλλεται -αντί της αναστολής λειτουργίας του γραφείου ή της επαγγελματικής εγκατάστασης ειδική χρηματική κύρωση από 1.000 έως 2.500 ευρώ.

ΕΑΝ ΕΝΤΟΣ του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων διαπιστωθεί εκ νέου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, επιβάλλεται ειδική χρηματική κύρωση από 2.501 έως 5.000 ευρώ.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση εντός δύο ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου επιβάλλεται ειδική χρηματική κύρωση 5.000 ευρώ.

ΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ τώρα στην αναφορά των επαγγελματικών κατηγοριών που αφορούν αυτές οι διατάξεις. Οι κατηγορίες των υπόχρεων για τους οποίους, αντί της αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιβάλλονται πρόστιμα (ειδικές χρηματικές κυρώσεις), είναι οι εξής:

  • Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
  • Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
  • Κλινικές ή θεραπευτήρια.
  • Οίκοι ευγηρίας.
  • Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.
  • Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα – κατοικίες.
  • Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).
  • Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.
  • Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
  • Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.
  • Γραφεία τελετών.
  • Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.
  • Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.
  • Φαρμακεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής που εδρεύουν σε δήμους ή σε κοινότητες δήμων ή σε κοινότητες δημοτικών ενοτήτων δήμων με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ οφείλω να σημειώσω ότι σε περιόδους υποβολής φορολογικών δηλώσεων, πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στο τι ακριβώς δηλώνουμε και πώς το δηλώνουμε ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα, όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον.

Για παράδειγμα, δεν πρέπει να παραλείπουμε να δηλώνουμε ποσά τα οποία είναι αφορολόγητα διότι αυτά μάς δίνουν δικαίωμα νόμιμο είτε σήμερα είτε στο μέλλον να καλύψουμε τεκμήρια.

Και ένα ακόμα, για παράδειγμα, σημαντικό θέμα που πρέπει να προσέξουμε είναι η κάλυψη του 30% του ετήσιου εισοδήματος με δαπάνες που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ώστε να μη χάσουμε το αφορολόγητο που δικαιούμαστε.

Μεγάλη προσοχή, λοιπόν, στην υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης.