Τoυ Βαγγέλη Κανελλόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου του WorkInGreece.io, διαδικτυακής πλατφόρμας για την πρόσληψη ξένων εργαζομένων από ελληνικές επιχειρήσεις
Η ΑΛΛΑΓΗ του παραγωγικού υποδείγματος είναι μία από τις πιο επίκαιρες συζητήσεις της τρέχουσας περιόδου. Αφορά πρωτίστως τη χώρα μας, αλλά και συνολικά την Ευρώπη, με αιχμή την ενίσχυση της παραγωγής διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Για την Ελλάδα, το νέο παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει να εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη, με προτεραιότητα στη μετάβαση προς τις πράσινες τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
ΤΟ ΝΕΟ μοντέλο βασίζεται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, στην προσέλκυση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας σε τομείς όπως η παραγωγή, η τεχνολογία και η πράσινη ενέργεια.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία, που μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
«ΚΑΜΙΑ, όμως, πρωτοβουλία ενίσχυσης της παραγωγής δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τους ανθρώπους που θα την υποστηρίξουν στην πράξη», τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Συμφωνούμε απόλυτα. Γιατί πράγματι η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ανάπτυξη βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως η Βιομηχανία, οι Κατασκευές, η Τεχνολογία, ο Τουρισμός και η Γεωργία.
ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ αυτοί είναι θεμελιώδεις για την ελληνική οικονομία, συνεισφέροντας σημαντικά στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο, η δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού υψηλής κατάρτισης απειλεί να επιβραδύνει την πρόοδο και να υπονομεύσει τις δυνατότητες της χώρας να παραμείνει ανταγωνιστική. Η δυσκολία αυτή αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στη χώρα μας.
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ βιομηχανία, η οποία παραμένει ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους στην Ελλάδα, απαιτεί εργαζομένους με εξειδικευμένες γνώσεις στη φιλοξενία. Ο κατασκευαστικός τομέας, από την άλλη, χρειάζεται όχι μόνο εργάτες, αλλά έμπειρους τεχνικούς και μηχανικούς για την υποστήριξη των συνεχών επενδύσεων στις υποδομές.
Παράλληλα, οι τομείς της βιομηχανίας και της τεχνολογίας αναζητούν εξειδικευμένους εργαζόμενους με τεχνικές γνώσεις και γνώση νέων τεχνολογιών (όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη) που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της παραγωγής.
ΑΠΟΤΕΛΕΙ πραγματικότητα ότι οι αντίστοιχες εξειδικεύσεις τόσο σε ποιότητα όσο και σε προσφορά δυναμικού είναι διαθέσιμες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι το Βιετνάμ, η Ινδία, η Αίγυπτος, το Νεπάλ και οι Φιλιππίνες. Αυτή τη δυναμική αξιοποιούν πληθώρα κρατών όπως -ενδεικτικά και μόνο- η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Μάλτα και η Κύπρος.
ΠΑΡΟΛΟ που το τελευταίο έτος έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην προσέλκυση και μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες στην Ελλάδα, στην πράξη υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες επιζητούν άμεση δράση για την επίλυσή τους.
Τα πιο σημαντικά ζητήματα περιλαμβάνουν:
- Ψηφιοποίηση των διαδικασιών έγκρισης: Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών έγκρισης για την εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες είναι κρίσιμη προτεραιότητα για το ελληνικό κράτος, αν και η πρόοδος παραμένει αργή. Οι πρεσβείες θα πρέπει να επιταχύνουν τις εγκρίσεις και την έκδοση βίζας όταν οι εργοδότες έχουν ήδη αξιολογήσει τους υποψήφιους. Επίσης, η αναγγελία στις φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές πρέπει να γίνεται ψηφιακά πριν από την άφιξη, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τη δουλειά τους.
- Ολοκληρωμένη αξιολόγηση υποψηφίων: Οι εργοδότες πρέπει να υιοθετήσουν μια λεπτομερή διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων για να διασφαλίσουν ότι το κατάλληλο άτομο τοποθετείται στην κατάλληλη θέση. Αυτή η αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει δοκιμασίες εργασίας, τεστ ικανοτήτων, τεστ αγγλικών και ψυχομετρικά τεστ. Πλατφόρμες όπως το WorkInGreece.io προσφέρουν τέτοια εργαλεία, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στην επιλογή των καλύτερων υποψηφίων.
- Εκπαίδευση και προετοιμασία πριν από την άφιξη: Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι διεθνείς εργαζόμενοι να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους. Δεδομένου ότι υπάρχει συχνά μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της επιλογής και της άφιξης, αυτός ο χρόνος μπορεί να αξιοποιηθεί παραγωγικά για προσανατολισμό και εκπαίδευση.
- Εκπαίδευση Τοπικού Προσωπικού: Η προετοιμασία των τοπικών εργαζομένων για την υποδοχή ξένων συναδέλφων είναι επίσης σημαντική. Παρέχοντας καθοδήγηση για το πώς να βοηθήσουν τους νέους εργαζόμενους να ενταχθούν ομαλά στην καθημερινή λειτουργία, δημιουργείται ένα συνεργατικό εργασιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση και την ομαλή ένταξη.
- Ανταγωνιστικοί μισθοί και συνθήκες διαβίωσης: Οι εργοδότες θα πρέπει να προσφέρουν ανταγωνιστικούς μισθούς και καλές συνθήκες διαβίωσης που να σέβονται τις πολιτισμικές ανάγκες και συνήθειες των ξένων εργαζομένων. Αυτό βοηθά τους εργαζομένους να δουν την Ελλάδα όχι μόνο ως έναν τόπο για να κερδίσουν χρήματα, αλλά ως ένα περιβάλλον που βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους και ενισχύει την αφοσίωσή τους τόσο προς τον εργοδότη όσο και προς τη χώρα.
ΤΟ WORKINGREECE.IO, η πρώτη εξειδικευμένη πλατφόρμα διεθνών εργαζομένων στην Ελλάδα, έχει περισσότερους από 35.000 διαθέσιμους υποψηφίους από 11 χώρες, υποστηρίζει την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, προσφέροντας λύσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο επιδιώκει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να υποστηρίξει τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της αγοράς εργασίας.