Skip to main content

Αυτόνομη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

Emmanuel Duwat, General Delegate – MBDA Greek Branch

Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας σταθερών βιομηχανικών συμπράξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Τoυ Emmanuel Duwat, General Delegate – MBDA Greek Branch

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ, τραγική, κατάσταση της Ευρώπης μας επιβάλλει να δράσουμε υπέρ της ανεξαρτησίας της, και αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από την άμυνα και την ασφάλειά της.

Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, η οποία επισφραγίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, δεν έχει μόνο ιστορική διάσταση, με την έκφραση του οράματος για την οικοδόμηση μιας αμυντικής Ευρώπης, αλλά περιλαμβάνει και μια ενότητα που αφορά τη «συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και των βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας».

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή παρουσίασε την ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική της στον τομέα της άμυνας (EDIS), προτείνοντας κοινές αγορές εξοπλισμών και ένα πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIP), προκειμένου να επιταχυνθεί η αμυντική παραγωγή στην Ευρώπη.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ αυτή καθορίζει μια σειρά σημαντικών δράσεων που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των κοινών παραγγελιών της αμυντικής βιομηχανίας, στη στήριξη επενδύσεων αιχμής για να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν επαρκή σύγχρονο εξοπλισμό, ακόμη και σε περιόδους κρίσης, και στη διασφάλιση των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών προϋπολογισμών.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ της Επιτροπής περιλαμβάνει διατάξεις για τα κράτη μέλη, απόλυτα εναρμονισμένες με το όραμα της MBDA:

  • Απόκτηση του 40% τουλάχιστον του συνεργατικού αμυντικού εξοπλισμού έως το 2030,
  • Διασφάλιση ότι, έως το 2030, η αξία του εμπορίου στον τομέα της άμυνας εντός της Ε.Ε. θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 35% της αξίας της ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικών εξοπλισμών,
  • Σταθερή πρόοδος προς την απόκτηση του 50%, τουλάχιστον, του αμυντικού τους προϋπολογισμού από την Ε.Ε. έως το 2030 και του 60% έως το 2035.

ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ διατάξεις υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη εξαρτάται υπερβολικά από τους μη ευρωπαίους εταίρους της, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μέρος της άμυνάς μας, και, συνεπώς, της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας μας, βρίσκεται στα χέρια εταίρων που δεν έχουν απαραίτητα τα ίδια ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Πρόκειται, συνεπώς, για έναν κρίσιμο πολιτικό στόχο που πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι, Έλληνες, Γάλλοι και Ευρωπαίοι. Έτσι, έχουμε πλέον σαφείς πολιτικούς στόχους, όλο και περισσότερα εργαλεία, όπως αυτά που προωθούν την παραγωγή πυρομαχικών, το ASAP, το EDIRPA ή πιο πρόσφατα το ELSA, που έχει προσκαλέσει την Αθήνα, και το οποίο στοχεύει στην καθιέρωση κοινών κανόνων για τις αμυντικές προμήθειες, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, γεγονός που, ας μη φοβόμαστε να το επαναλάβουμε, δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Ευρώπης μας.

ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ, συνεπώς, επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας σταθερών βιομηχανικών συμπράξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως επακόλουθο των πολιτικών πρωτοβουλιών.

Η MBDA, αξιόπιστος ευρωπαϊκός εταίρος της ελληνικής κυβέρνησης για πάνω από πενήντα χρόνια, με τα συστήματα EXOCET, SCALP, MICA και τώρα METEOR και ASTER, που πρόσφατα απέδειξε την αξία του στην Ερυθρά Θάλασσα, επιθυμεί να συμβάλει σε αυτή την πρωτοβουλία.

ΓΙΑ ΤΗΝ MBDA, κυριαρχία σημαίνει ελευθερία στην αξιολόγηση μιας κατάστασης, στη λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη δράσης.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι προτεραιότητα δίνεται στις ευρωπαϊκές προμήθειες, ως ένα σημαντικό μέσο για την κατοχύρωση του design authority των προϊόντων, το οποίο έχει κεντρική σημασία για το EDIS και την υλοποίησή του. Αυτό ακριβώς το design authority είναι που μας επιτρέπει να προσαρμόζουμε τα ευρωπαϊκά μας προϊόντα ανά περίπτωση, χωρίς να χρειάζεται η αναμονή της έγκρισης από τους μη ευρωπαίους εταίρους μας, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό.

Υπό αυτή την έννοια, ο κορυφαίος ευρωπαϊκός όμιλος πυραυλικών συστημάτων προσπαθεί να κατακτήσει κυρίαρχες τεχνολογίες που θα του επιτρέψουν να επιτύχει τους στόχους του για την ελευθερία δράσης.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ σύμβουλος της MBDA Eric Beranger δήλωσε: «Η MBDA επενδύει μαζικά στο μέλλον, στην καινοτομία, στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στις τεχνολογίες λέιζερ, στα υπερηχητικά, όπου η MBDA συντονίζει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με 14 χώρες εταίρους, την ανάπτυξη του συστήματος αναχαίτισης, που θα μας επιτρέψει αύριο να προστατευτούμε ακόμη καλύτερα από τις υπερηχητικές απειλές, όπως κάνει ήδη ο αντιαεροπορικός πύραυλος Aster».

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ενός ευρωπαϊκού πολιτικού οράματος, κυρίως γαλλο-ελληνικού χαρακτήρα, η MBDA έχει συνάψει βιομηχανικές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες, όπως η ALTUS και η MILTECH, οι οποίες αναπτύσσουν νέα προϊόντα και τεχνολογίες χρήσης, βασισμένες στις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από πενήντα χρόνια στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων η MBDA πέτυχε βιομηχανικά αντισταθμιστικά οφέλη και συνέβαλε, μαζί με τους λοιπούς Γάλλους εταίρους, στη δημιουργία μιας αμυντικής βιομηχανίας με αναγνωρισμένες ικανότητες, ο όμιλός μας σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω τη βιομηχανική του παρουσία στην Ελλάδα, εστιάζοντας στη σύναψη νέων συνεργασιών με αυτές τις καταπληκτικές ελληνικές εταιρείες σε κάθε γωνιά της χώρας.