Τoυ Αλέξανδρου Κωστόπουλου, γενικού γραμματέα Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ιδρυτή FORESIGHT
OΙ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΕΣ σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ξεχωριστή βαρύτητα, αν αναλογιστούμε τη διαχρονικότητα, την ισχύ και το αποτύπωμά τους για τη χώρα μας αλλά και την ευρύτερη γεωστρατηγική γειτονιά μας, αποτελώντας δομικό πολλαπλασιαστή των όποιων αναμφίβολα σημαντικών δυνατοτήτων και προοπτικών κρύβει η πατρίδα μας, αλλά και όλοι μας, μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις.
ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζονται διαρκώς, από κορυφαίες δεξαμενές σκέψεις και ακαδημαϊκούς, από τα μέσα ενημέρωσης και τις πιο δημοφιλείς ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ως μια αυτοκρατορία σε πτώση.
ΕΙΝΑΙ εξίσου αλήθεια ότι η κοινωνική πόλωση, τα φυλετικά ζητήματα, η φτώχεια και το χάσμα ευκαιριών για πολλούς ανθρώπους, μαζί με ένα πολιτικό σύστημα ευάλωτο σε ειδικά συμφέροντα και δημαγωγούς, έχουν πυροδοτήσει σοβαρές κοινωνικοπολιτικές κρίσεις και πρωτόγνωρες συγκρούσεις, ενώ αναμφίβολα τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον αχαρτογράφητων νερών, όπου αναμφίβολα πρωταγωνιστούν η οικονομία, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και η κοινωνική συνοχή.
Ωστόσο, αξίζει να δούμε καλύτερα κάποια στοιχεία πριν προετοιμάσουμε τον επίλογό μας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΟΠΩΣ ανέφερε ο Ruchir Sharma, πρόεδρος της Rockefeller International και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα πραγματικό έθνος που ξέρει να «επιστρέφει» και ο αναμφισβήτητος νικητής της τελευταίας δεκαετίας.
Μετασχηματίζοντας το πολυδιάστατο αποτύπωμά της στα δεδομένα των νεών καιρών, μετά τη
χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι Ηνωμένες Πολιτείες στάθηκαν γρήγορα στα πόδια τους και έκτοτε προχωρούν με σταθερό ρυθμό, ξεπερνώντας ακόμα και τις δυσκολίες της παγκόσμιας πανδημίας.
Με 27,3 τρισ. ΑΕΠ, η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρότερη από ποτέ, δημιουργώντας το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ, θυμίζοντας την ισχύ που είχε πριν από σαράντα χρόνια, πίσω στη ένδοξη δεκαετία του ’80.
Η ΑΜΕΡΙΚΗ καλλιεργεί και ενισχύει την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα όσο κανένα άλλο μέρος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι οκτώ από τις δέκα κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο σε κεφαλαιοποίηση και κέρδη είναι αμερικανικές.
Η ακμάζουσα, ανοιχτή, άκρως ανταγωνιστική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία της επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να ηγούνται σε παγκόσμιο επίπεδο στους περισσότερους τομείς που σχετίζονται με το αύριο, όπως, μεταξύ άλλων, η βιοτεχνολογία, η καθαρή ενέργεια, η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική υπολογιστική και η νανοτεχνολογία.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτής της δυναμικής των ΗΠΑ και του μοναδικού αποθέματος αμερικανικής ισχύος, παράλληλα με τον επαναπροσδιορισμό του οικονομικού μοντέλου και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας, η άνευ προηγουμένου δομική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε κάθε επίπεδο, δημιουργεί ένα νέο πλέγμα ευκαιριών και προοπτικών για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για την οικονομία, αλλά και την ίδια την κοινωνία μας.
Από το 2018 και την απίστευτη παρουσία των κορυφαίων αμερικανικών κολοσσών στη ΔΕΘ -αποτέλεσμα μιας μακράς και δύσκολης προσπάθειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, του τότε πρέσβη Geoffrey Pyatt, αλλά και των πολλών αμερικανικών εταιρειών που παρέμειναν στη χώρα μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, δίνοντας διαρκώς ψήφους εμπιστοσύνης στην Ελλάδα- βλέπουμε καθημερινά νέες αμερικανικές εταιρείες να εκφράζουν την επιθυμία τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα εταιρειών όπως οι Pfizer, Microsoft, Cisco, HPE, IBM, Amazon Web Services, Empist, Digital Realty, Deloitte, Tesla και πολλές άλλες που εξερεύνησαν, αξιολόγησαν και έχουν ήδη επενδύσει στις πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδας.
Βλέπουμε συνεργασίες με θεσμικούς επενδυτές και επενδυτικά funds να απελευθερώνουν το δυναμικό κορυφαίων ελληνικών εταιρειών από τη βιομηχανία, την ενέργεια, την υγεία, τις νέες τεχνολογίες, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, μέχρι τη νεοφυή μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Βλέπουμε στρατηγικές συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια στο πεδίο της οικονομίας της γνώσης, να δίνουν νέα φτερά στην έρευνα και την καινοτομία.
ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ μιας νέας περιόδου στην αμερικανική πολιτική σκηνή και με αμέτρητες προκλήσεις, κρίσεις αλλά και ευκαιρίες να περιβάλουν την Ελλάδα, ίσως αξίζει να επενδύσουμε με οξυδέρκεια, νηφαλιότητα, τόλμη και συνέπεια στις πολλές γέφυρες συνεργασίας που μας ενώνουν με την Αμερική.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάς έχουν δείξει τον δρόμο πολλές φορές στο παρελθόν, υπενθυμίζοντάς μας ότι οι δυναμικές, δημιουργικές και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίες ενισχύουν τη σύνθεση νέων λύσεων ακόμη και για τα πιο σύνθετα ή κρίσιμα ζητήματα.