Τoυ Βασίλη Κορκίδη, προέδρου του ΕΒΕΠ
ΤΑ DATA CENTERS, δηλαδή τα κέντρα δεδομένων, έχουν εξελιχθεί σημαντικά από την εμφάνισή τους στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, μέχρι σήμερα.
Αυτή η διαρκής εξέλιξη ακολούθησε την πορεία της τεχνολογίας και των αυξανόμενων αναγκών για αποθήκευση, διαχείριση και επεξεργασία δεδομένων, οδηγώντας σε νέα και πιο αποδοτικά μοντέλα λειτουργίας.
Η εμφάνιση και η ανάπτυξη του Διαδικτύου προκάλεσαν αυξημένη ζήτηση για web servers και εφαρμογές, γεγονός που οδήγησε σε επέκταση των data centers υπερκλίμακας, ενώ στη συνέχεια η εμφάνιση των cloud υπηρεσιών άλλαξε δραστικά τον τομέα.
Τα τελευταία χρόνια αναδύεται το μοντέλο edge computing, όπου υποδομές επεξεργασίας δεδομένων τοποθετούνται κοντά στα σημεία παραγωγής δεδομένων για την ελαχιστοποίηση της καθυστέρησης.
ΑΘHΝΑ και Πειραιάς, Μαδρίτη, Μιλάνο και Βαρσοβία είναι μερικές από τις πόλεις που φιγουράρουν το τελευταίο διάστημα στη λίστα των υποψηφιοτήτων για εγκατάσταση data centers.
Καθώς η ψηφιοποίηση προχωρά, η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης μπορεί να αποτελέσει βασικό ευρωπαϊκό κόμβο στη διαχείριση δεδομένων, γι’ αυτό άλλωστε τον τελευταίο καιρό γίνονται συζητήσεις για επενδύσεις σε data centers.
Επειδή, λοιπόν, όλοι βιάζονται να αποκτήσουν τον χώρο που χρειάζονται για την αποθήκευση και διαχείριση τεράστιου όγκου δεδομένων, είναι σίγουρο ότι μερικοί από τους γίγαντες της πληροφορικής θα επιλέξουν μεταξύ των υποψήφιων πόλεων, δεδομένου ότι υπάρχει κορεσμός στις πόλεις που παραδοσιακά φιλοξενούσαν τα μεγάλα κέντρα δεδομένων όπως η Φραγκφούρτη, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και το Παρίσι.
ΩΣΤΟΣΟ, βασική προϋπόθεση για να προσελκύσουμε στον Πειραιά ή στην Αθήνα data centers πρέπει να τα αναγνωρίσουμε όχι μόνο ως τεχνολογικές επενδύσεις, αλλά ως επενδύσεις που δημιουργούν γύρω τους επάλληλους κύκλους άλλων επενδύσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα.
Αλλά και να εξασφαλίσουμε πρωτίστως την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία τους, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, και δευτερευόντως το κτιριακό δυναμικό για την εγκατάστασή τους.
ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ δύο πλεονεκτήματα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν για την προσέλκυσή τους. Η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ, που ως γνωστόν στην Ελλάδα με τις ταχύρρυθμες επενδύσεις στον τομέα αυτό έφτασε να «πλεονάζει», καθώς τα υφιστάμενα δίκτυα διανομής δεν «σηκώνουν» τα επιπρόσθετα φορτία, και το κτιριακό «απόθεμα» που υπάρχει.
Ευτυχής συγκυρία όσον αφορά το κτιριακό, το γεγονός ότι γίνονται πλέον συντονισμένες ενέργειες για πιο σύντομη αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, όπως η σύσταση εταιρειών Ηolding για την πιο ομαδοποιημένη εκμετάλλευση τουλάχιστον 1.000 από τα 36.000 ακίνητα του χαρτοφυλακίου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου.
ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς υποστηρίζει παντοιοτρόπως σχεδιασμούς για την προσέλκυση επενδύσεων και δη εκείνων που σχετίζονται με τις ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά και την καινοτομία ως στοιχείων ικανών να προσδώσουν δυναμική στην οικονομία.
Είναι εξόφθαλμα προφανές ότι η εγκατάσταση data centers θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης απορροφώντας από την «ντόπια» αγορά εκείνο το δυναμικό που έχει εκπαιδευτεί σε αυτές τις ψηφιακές τεχνολογίες και αναζητά μια θέση απασχόλησης στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και νέες θέσεις εργασίας από τους επάλληλους επενδυτικούς κύκλους που λειτουργούν υποστηρικτικά στα data centers.
Αν θέλουμε να κρατήσουμε στη χώρα αυτό το έμψυχο δυναμικό, αυτόν τον «πλούτο», πρέπει να το δούμε τώρα.
Πέραν των θέσεων εργασίας, είναι επίσης πρόδηλη και η γεωπολιτική σημασία από την έλευση τέτοιων επενδύσεων σε μια χώρα φιλειρηνική και με μια οικονομία ταχέως αναπτυσσόμενη. Δίπλα στη γαλάζια οικονομία ας βάλουμε και την ψηφιακή «οικονομία».
Χρειάζεται ένα ρεαλιστικό πλαίσιο που να προσφέρει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την έλευση επενδύσεων όπως τα data centers και χρειάζεται να διαμορφωθεί άμεσα.
Με υπερυψηλές ταχύτητες που οι οπτικές ίνες υποστηρίζουν και όχι με τις ταχύτητες των χάλκινων καλωδίων του περασμένου αιώνα, που βεβαίως εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για μια καλύτερη ευρωπαϊκή ενεργειακή διασύνδεση.