Skip to main content

Ο κανονισμός Financial Fair Play της Euroleague

32% των συνολικών εσόδων της κάθε ομάδας το ελάχιστο μπάτζετ για τους μισθούς αθλητών

Του Άλκη Παπαντωνίου, ιδρυτή και επικεφαλής δικηγόρου του AP Sports Law Office

Η EUROLEAGUE, πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε την απόφασή της να εισαγάγει, στο πρωτάθλημα της σημαντικότερης διοργάνωσης καλαθοσφαίρισης στην Ευρώπη, τα Πρότυπα Ανταγωνιστικής Ισορροπίας, έναν νέο κανονισμό που αποσκοπεί στην προώθηση της αγωνιστικής σταθερότητας μεταξύ των συλλόγων, στην ενίσχυση της βιωσιμότητάς τους και στο στοιχείο της έκπληξης και του απρόβλεπτου στους φιλάθλους.

Ο ΝΕΟΣ κανονισμός, στα πρότυπα υπερατλαντικών διοργανώσεων (ΝΒΑ, NFL, NHL), θα θέσει επί της ουσίας κατώτατο και ανώτατο όριο στα ποσά που μπορεί να δαπανήσει μία ομάδα για τους μισθούς των αθλητών. Εάν η ομάδα υπερβεί αυτό το ποσό, τότε θα αναγκαστεί να πληρώσει «φόρο πολυτελείας (luxury tax)» ανάλογο της υπέρβασης που έχει κάνει. Ο κανονισμός ορίζει, επίσης, το ελάχιστο ποσό που οφείλει να δαπανήσει η ομάδα για μισθούς των αθλητών της.

ΣΤΟΧΟΣ των μετόχων της «Euroleague Commercial Assets», με τη θέση σε εφαρμογή του Κανονισμού, είναι:

  • Να εξισορροπήσει τους στόχους των ενδιαφερομένων μερών με τον καθορισμό των ελάχιστων και μέγιστων επιπέδων αμοιβών σε σχέση με τα συλλογικά παραγόμενα έσοδα των ομάδων, ενισχύοντας την εμπορική εταιρική σύνδεση μεταξύ αθλητών και ομάδων.
  • Να προωθήσει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστική ισορροπία με τον καθορισμό εύρους δαπανών για τους αθλητές, ίδιου για όλες τις ομάδες της διοργάνωσης, στη βάση των εσόδων της κάθε ομάδας.
  • Η πρόληψη ακατάλληλων πρακτικών μέσω της παρακολούθησης συμμόρφωσης κάθε ομάδας με το προκαθορισμένο εύρος αμοιβής πριν από την εγγραφή των παικτών για κάθε αγωνιστική περίοδο.
  • Η αύξηση της διαφάνειας μεταξύ των συμμετεχουσών ομάδων.

ΒΑΣΙΚΟΙ όροι του νέου Κανονισμού:

1. Μίνιμουμ μπάτζετ για τους μισθούς αθλητών (Low Remuneration LevelLRL): Ως ελάχιστο μπάτζετ κάθε ομάδας για τους μισθούς αθλητών ορίζεται το 32% των συνολικών εσόδων της. Επί παραδείγματι, εάν μία ομάδα έχει έσοδα 10 εκατ. ευρώ, πρέπει να έχει μπάτζετ τουλάχιστον 3,2 εκατ. ευρώ για τους μισθούς των παικτών.

2. Μέσο επίπεδο αμοιβών (Base Remuneration Level – BRL): Αποτελεί το 40% των μέσων δηλωμένων εισοδημάτων των αδειοδοτημένων ομάδων. Πρόκειται για το μέγιστο καθαρό ποσό που μπορούν να ξοδέψουν οι ομάδες, εξαιρουμένων των αθλητών πέντε κατηγοριών:

Α. Αθλητές-Αστέρια (Anchor Players): Οι ομάδες μπορούν να υπερβούν το ΒRL για χάρη 2 Αθλητών-Αστεριών.

Β. Αθλητές Κ-23: Στο ΒRL δεν προσμετρούνται οι αμοιβές των αθλητών κάτω των 23 ετών.

Γ. Τραυματίες Αθλητές: Εξαιρούνται οι αμοιβές των μακροχρόνια (άνω των 2 μηνών) τραυματιών αθλητών.

Δ. Αφοσιωμένοι Αθλητές: Εξαιρείται το 25% του συνολικού ποσού της αμοιβής των αθλητών που βρίσκονται για παραπάνω από 3 έτη στην ομάδα.

Ε. Εξαίρεση BRL: Εξαιρείται ολόκληρη η αμοιβή ενός αθλητή που η αμοιβή του είναι ίση με τον μέσο όρο του BRL της ομάδας (προκύπτει από τον υψηλότερα και τον χαμηλότερα αμειβόμενο αθλητή).

3. Μέγιστο επίπεδο αμοιβών (High Remuneration Level – HRL): Επί της ουσίας πρόκειται για την εφαρμογή του salary cap, για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το HRL αναφέρεται στο μέγιστο ποσό που μπορεί να αποτελεί το μπάτζετ μίας ομάδας (60% των συνολικών δηλωμένων εσόδων).

Επί παραδείγματι, εάν μία ομάδα έχει έσοδα 20 εκατ. ευρώ, το μπάτζετ της δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ. Για τον συγκεκριμένο περιορισμό εφαρμόζονται εξαιρέσεις για τέσσερις κατηγορίες αθλητών (Αθλητές Κ-23, Τραυματίες Αθλητές, Αφοσιωμένοι Αθλητές, Εξαίρεση BRL, με τον ίδιο τρόπο υπολογισμού των εξαιρέσεων BRL).

4. Αποζημίωση ανταγωνιστικής ισορροπίας (Competitive Balance Compensation – CBC): Πρόκειται για τον λεγόμενο «φόρο πολυτελείας» που εφαρμόζεται με παρόμοιο τρόπο και στο NBA. Με αυτό τον όρο προβλέπεται πως εάν μία ομάδα ξεπεράσει το μέγιστο όριο αμοιβών, τότε οφείλει να αποζημιώσει τις υπόλοιπες ομάδες, καταβάλλοντας την οριζόμενη αποζημίωση, η οποία θα μοιραστεί στις συμμετέχουσες ομάδες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Euroleague, εφόσον το υπερβάλλον ποσοστό είναι της τάξης του 0%-10%, η ομάδα θα πρέπει να καταβάλει 0,5 ευρώ για κάθε υπερβάλλον ευρώ, ενώ εάν το υπερβάλλον ποσοστό είναι άνω του 10% θα πρέπει να καταβάλει 1 ευρώ για κάθε υπερβάλλον ευρώ (π.χ. σε ένα πραγματικό παράδειγμα που παρουσίασε η Euroleague, υπέρβασης κατά 3Μ του HRL, η παραβαίνουσα ομάδα θα καλείτο να αποζημιώσει τις υπόλοιπες συμμετέχουσες με ποσό 900k).

Συμπέρασμα

Ο νέος κανονισμός προσφέρει όρους ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των ομάδων και της διοργάνωσης της Euroleague. Οι επόμενες αγωνιστικές περίοδοι θα είναι μεταβατικές, όπου ο κανονισμός θα εισάγεται σταδιακά, ενώ θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τη σεζόν 2027-28. Για πρώτη φορά ένα τέτοιο οικονομικό μοντέλο ανταγωνιστικής ισορροπίας εισάγεται στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και αναμένεται να δώσει λύσεις στις συνεχώς αυξανόμενες οικονομικές δαπάνες, αλλά και να ελέγξει τις αγωνιστικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις των ομάδων, με μακροπρόθεσμο στόχο μία βιώσιμη και ανταγωνιστική Λίγκα.