Skip to main content

Εργασία: Ευρωπαϊκή εκστρατεία για υγεία και ασφάλεια

Οι εργοδότες έχουν τη νομική ευθύνη να διασφαλίζουν ότι οι κίνδυνοι στον χώρο εργασίας αξιολογούνται και ελέγχονται δεόντως

Τoυ Ανδρέα Στοϊμενίδη, γραμματέα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, ΓΣΕΕ, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

ΚΑΘΕ χρόνο τον Οκτώβριο (την 43η ημερολογιακή εβδομάδα) διοργανώνεται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας.

Με εκατοντάδες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ε.Ε. και εκτός Ε.Ε. και πρόσθετη κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι η ιδανική ευκαιρία να συμμετάσχετε στην εκστρατεία.

ΕΙΔΙΚΕΣ κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνέδρια, εκθέσεις, διαγωνισμοί και εκπαιδευτικές συνεδρίες αποτελούν μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που διοργανώνονται για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, στη χώρα μας από πλευράς υπουργείου Εργασίας και αρχών δεν αναλήφθηκε καμία αντίστοιχη πρωτοβουλία, σημάδι τού πώς αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία το θεμελιώδες δικαίωμα της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ Εβδομάδες, που διοργανώνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (EU-OSHA) και τους εταίρους του, έχουν ως βασικό πυρήνα το θέμα της εκστρατείας και στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της ενεργού, συμμετοχικής διαχείρισης της ασφάλειας και της υγείας στον χώρο εργασίας. Η τρέχουσα εκστρατεία του Οργανισμού αφορά την ΥΑΕ στην ψηφιακή μετάβαση.

ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ τεχνολογίες, οι οποίες παρουσιάζουν την ταχύτερη ανάπτυξη στην ιστορία από οποιαδήποτε άλλη καινοτομία, έχουν μετασχηματίσει την κοινωνία και την καθημερινότητά μας.

Για τους εργαζομένους και τους εργοδότες, σε πολλούς χώρους εργασίας και σε όλους τους τομείς η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει αυξημένες ευκαιρίες, αλλά παρουσιάζει και μεγαλύτερες προκλήσεις και κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την έρευνα ESENER 2019 του EU-OSHA, η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών στην Ε.Ε. έχει ενσωματώσει τις ψηφιακές τεχνολογίες στις δραστηριότητές της, ενώ μόνο το 6% των εταιρειών αναφέρει ότι δεν χρησιμοποιεί καμία από αυτές.

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη χρήση των ρομπότ, των φορητών υπολογιστών, των έξυπνων τηλεφώνων ή των φορητών συσκευών, ο δυνητικός αντίκτυπος των εν λόγω τεχνολογιών στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων αναλύεται σε λιγότερους από έναν στους τέσσερις χώρους εργασίας (24%) της Ε.Ε.

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας 2023-25», η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση, στην παροχή πρακτικών πηγών πληροφοριών και στη συνεργασία των ενδιαφερόμενων μερών, ακολουθεί την προσέγγιση των μηδενικών απωλειών («Vision Zero») της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προάγοντας τη νοοτροπία της πρόληψης.

Η εκστρατεία βασίζεται επίσης στην έρευνα που διεξήγαγε ο EU-OSHA για την επισκόπηση της EAY σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό 2020-2023.

ΒΑΣΙΚΟΙ τομείς προτεραιότητας της εκστρατείας είναι η εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες, η αυτοματοποίηση καθηκόντων, η εξ αποστάσεως και υβριδική εργασία, η διαχείριση εργαζομένων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και τα ευφυή ψηφιακά συστήματα.

Είναι σημαντικό να μη δίνεται έμφαση μόνο σε τεχνικά θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά να τοποθετούμε τους ανθρώπους στο επίκεντρο του ψηφιακού χώρου εργασίας.

Για τον λόγο αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμμετέχουν όλοι στην πρόληψη των κινδύνων του χώρου εργασίας που συνδέονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η συνεργασία μεταξύ εργοδοτών, διοικητικών στελεχών και εργαζομένων δημιουργεί κοινή αντίληψη όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα, ενώ παράλληλα οδηγεί σε βελτιώσεις διαρκείας.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, οι εργοδότες έχουν τη νομική ευθύνη να διασφαλίζουν ότι οι κίνδυνοι στον χώρο εργασίας αξιολογούνται και ελέγχονται δεόντως.

Η αποτελεσματική εκτίμηση και πρόληψη των κινδύνων προϋποθέτει τη συνεχή και επαρκή ενημέρωση και κατάρτιση τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων τους.

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ δεν απευθύνεται μόνο στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, αλλά έχει επίσης ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους φορείς χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. και των κρατών-μελών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη νομοθεσία, τις στρατηγικές και τις δράσεις.

Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ και τεχνική κοινότητα στον τομέα της ΕΑΥ, οι σχεδιαστές λογισμικού και βιομηχανικών προϊόντων, καθώς και οι νεοφυείς επιχειρήσεις με τη συμμετοχή τους μπορούν να συνεισφέρουν στην εκστρατεία.

ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ασφάλειας και υγείας πρέπει επίσης να εξετάζονται κατά το στάδιο του σχεδιασμού με τη συμμετοχή των προγραμματιστών και των σχεδιαστών από την αρχή της διαδικασίας.

Εξίσου σημαντικό είναι να ενισχύσουμε τον ψηφιακό γραμματισμό των εργαζομένων και των εργοδοτών, προωθώντας την πιστοποίηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για ψηφιακές εφαρμογές.

Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες θα μπορούν να αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη για τα ψηφιακά συστήματα, καθώς και για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.