Skip to main content

Εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον για τα διαγνωστικά

MANOUSOS IOANNIS LIVECAM PRODUCTION

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που επενδύουν στον τομέα της διάγνωσης αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες

Του Σωκράτη Γουρλή, μέλους Διοίκησης Ομίλου ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ που η κυβέρνηση διατείνεται ότι στηρίζει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στη χώρα, τα διαγνωστικά κέντρα αντιμετωπίζουν επαχθείς δυσκολίες στην ανάπτυξή τους.

Η υποχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της διάγνωσης, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθιστά τις επιχειρήσεις υποχρεωτικό «σύμμαχο» της πολιτείας, αλλά με δυσβάστακτους όρους συνεργασίας.

Ο ΚΛΑΔΟΣ της διάγνωσης εδώ και χρόνια έχει επισημάνει ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια άκρως αναπτυσσόμενη αγορά που θα μπορούσε να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά δεν εισακούγεται.

ΕΝΩ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ διαγνωστικά κέντρα καλύπτουν το 90% των ασθενών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξαιτίας της αδυναμίας του δημοσίου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση δεν φροντίζει να χρηματοδοτεί επαρκώς τον ιδιωτικό τομέα.

Αποτέλεσμα όμως είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που επενδύουν στον τομέα της διάγνωσης να αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, την ώρα που η κυβέρνηση πριμοδοτεί με κάθε τρόπο τα ξένα funds που επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ της συνεχούς υποχρηματοδότησης της ιδιωτικής αγοράς, η οποία καλύπτει 9 στους 10 ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, είναι το γεγονός ότι ένας υπέρηχος μαστών για παράδειγμα αποζημιώνεται με 2,53 ευρώ.

Σχεδόν στη μισή τιμή από όσο θα κατέβαλλε κανείς για να απολαύσει την ελληνική λιχουδιά, το περιβόητο σουβλάκι. Από το αρχικό ποσό των 8,28 ευρώ ανά υπέρηχο που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα διαγνωστικά κέντρα, καταλήγουμε, με 40% rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) και 40% το clawback (υποχρεωτική επιστροφή με την υπέρβαση της δαπάνης), το τελικό ποσό να φθάνει στα 2,53 ευρώ.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ βέβαια είναι ότι για τον υπέρηχο το διαγνωστικό κέντρο θα πρέπει να αποζημιώσει, εκτός των άλλων, τον εξειδικευμένο γιατρό ο οποίος εκτελεί την ιατρική πράξη.

Η μελλούμενη επενδυτική ευκαιρία στην αγορά της απεικόνισης και των εργαστηριακών εξετάσεων συναντά δυσλειτουργίες, που οφείλονται στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, το πολυσυζητημένο clawback και το rebate.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ουσιαστικά για υποχρεωτικές εκπτώσεις που αναγκάζονται οι επιχειρηματίες του κλάδου να κάνουν προς την κοινωνική ασφάλιση ώστε να μπορέσουν να παράσχουν υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους.

Οι υποχρεωτικές αυτές εκπτώσεις συχνά καθιστούν τις επενδύσεις ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς καλούνται ενίοτε να επιστρέφουν στο σύστημα υγείας ακόμη και το 65% των εισοδημάτων τους.

Όλα αυτά, την ώρα που οι ραγδαίες εξελίξεις στις τεχνολογίες των διαγνωστικών εξετάσεων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού, επιβάλλουν συνεχείς επενδύσεις σε νέα τεχνολογικά προϊόντα.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ του κλάδου στη χώρα μας, παρά τα εμπόδια που τίθενται από τις κυβερνήσεις, επιχειρούν με κάθε τρόπο να αντεπεξέλθουν στα νέα τεχνολογικά ζητούμενα της αγοράς, ώστε να κατορθώσουν να παράσχουν και αντίστοιχα ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.

Με ίδια κεφάλαια επενδύουν σε συστήματα τελευταίας τεχνολογίας που στηρίζονται και στην τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της υπόλοιπης Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου αναπτυγμένου κόσμου.

ΒΕΒΑΙΑ καταβάλλονται προσπάθειες να υπερκεραστούν τα εμπόδια που τίθενται με τις δυσβάστακτες εκπτώσεις από τον ΕΟΠΥΥ, αφού το επενδυτικό περιβάλλον παραμένει εχθρικό, καθώς όσο μια επιχείρηση επεκτείνεται, τόσο επιβαρύνεται με υπέρογκες επιστροφές στο σύστημα.

Η ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ αυτή αντίληψη της πολιτείας επιδρά αρνητικά σε κάθε διάθεση για επέκταση των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο όπου η ανάπτυξη νέων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τον ιδιωτικό τομέα θεωρείται άκρως απαραίτητη, με δεδομένο ότι στη χώρα μας οι δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας υπολείπονται σημαντικά σε προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα σε τεχνολογία αιχμής.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ του κλάδου πάντως τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκε εξαιτίας της καθοριστικής συμβολής του στην πανδημία, όπου διεφάνη ότι περίπου το 90% των διαγνωστικών εξετάσεων για τον Covid καλύφθηκε από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις όμως, που αποτελούν βασικό εργαλείο εξέλιξης για τα διαγνωστικά κέντρα, είναι βέβαιο πως θα πρέπει να ενσωματωθούν στις ελληνικές επιχειρήσεις με κάθε τρόπο.

ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ αυτό επιβάλλεται να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που δημιουργούν προσκόμματα στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, καθώς αυτό δεν θα οδηγήσει μόνο στην κερδοφορία των διαγνωστικών κέντρων όπως πολλοί θεωρούν, αλλά ουσιαστικά θα επιφέρει την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Εξάλλου, με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) να κυριαρχεί στην αγορά των απεικονιστικών εξετάσεων, θεωρείται αδύνατον μια επιχείρηση να απέχει από την τεχνολογική αυτή επανάσταση.

ΟΜΩΣ ΠΟΛΛΕΣ επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας ένα αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον, είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα συστήματα παλαιότερης τεχνολογίας, ώστε να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους με όσο το δυνατόν μικρότερο επενδυτικό κόστος.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της τακτικής αυτής θα είναι να συνεχίζουν να υφίστανται στην ελληνική αγορά απεικονιστικά μηχανήματα αναχρονιστικής τεχνολογίας, που μόνο επιβάρυνση μπορούν να επιφέρουν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ μετασχηματισμός στον τομέα της διάγνωσης θα πρέπει να αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για τη λειτουργία των σύγχρονων μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η πολιτεία οφείλει να διευκολύνει με κάθε τρόπο τις επενδύσεις αυτές, οι οποίες θα επιφέρουν εκτός των άλλων και εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα υγείας. Άλλωστε βελτιώνουν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων στις διαγνωστικές εξετάσεις, μειώνουν τα περιθώρια σφάλματος, συνεπώς δεν απαιτείται επανεξέταση, ενώ διευκολύνουν και τους ασφαλισμένους στην πρόσβαση σε εξειδικευμένες εξετάσεις.

Η ΠΟΡΕΙΑ αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί με την πλήρη στήριξη του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα πρέπει να ορίσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς της διάγνωσης, ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να μπορούν ανεμπόδιστοι να επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και νέα συστήματα.