Skip to main content

Β. Σπανάκης: Ρύθμιση 60 δόσεων για οφειλές σε δήμους και ΔΕΥΑ

Οι ευάλωτοι οφειλέτες δύναται να ρυθμίζουν τις οφειλές και να καταβάλλουν με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής

Τoυ Βασίλη-Πέτρου Σπανάκη, υφυπουργού Εσωτερικών

ΣΕ ΜΙΑ σημαντική ρύθμιση για την αποπληρωμή οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δήμους και τις ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις ΎδρευσηςΑποχέτευσης), συνολικού ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών με το νομοσχέδιο, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», που ψηφίζεται απόψε από τη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο, από τη μια πλευρά διευκολύνονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε δόσεις όσοι χρωστούν σε δήμους, είτε ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα είτε όχι, και παράλληλα ενισχύονται τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Η ΝΕΑ ΕΥΝΟΪΚΗ ρύθμιση με την παροχή ισχυρών κινήτρων στους οφειλέτες κρίνεται αναγκαία, έτσι ώστε να τακτοποιηθούν σωρευμένες και παρελθούσες οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τους δήμους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να ενισχύσει τον βαθμό εισπραξιμότητας εσόδων των ΟΤΑ α’ βαθμού, ιδιαίτερα αυτών που ανάγονται σε παρελθόντα έτη.

Η παρούσα ρύθμιση καταλαμβάνει εκτός από τους δήμους και τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ (π.χ. ΔΕΥΑ). Αυτό προβλέπεται και εξειδικεύεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο Άρθρο 25, «Ρύθμιση οφειλών προς Δήμους».

Στόχος της ρύθμισης είναι αφενός η διευκόλυνση των πολιτών που θα την αξιοποιήσουν, λαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό φορολογική ενημερότητα, και αφετέρου η βελτίωση της εισπραξιμότητας των δήμων, καθώς το ύψος των οφειλών προς τους δήμους αγγίζει σήμερα τα 3,6 δισ. ευρώ.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, κάθε είδους οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, από φυσικά πρόσωπα τα οποία πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου οφειλέτη ρυθμίζονται και καταβάλλονται με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής από 75% έως και 95%, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, οι ευάλωτοι οφειλέτες δύναται ύστερα από αίτησή τους προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου, να ρυθμίζουν τις οφειλές και να καταβάλλουν με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:

α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%), β) αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως έξι (6) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%), γ) αν εξοφληθούν σε επτά (7) έως δώδεκα (12) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%), δ) αν εξοφληθούν σε δεκατρείς (13) έως εξήντα (60) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).

Αντίστοιχα για τους λοιπούς οφειλέτες προβλέπεται δυνατότητα εξόφλησης σε έως 60 δόσεις. Ειδικά για τις οφειλές που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ θεσπίζεται η δυνατότητα προσφυγής στις ευνοϊκές διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του Κυριάκου Μητσοτάκη με το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση απόψε στη Βουλή αποδεικνύει το αμέριστο ενδιαφέρον της για την ελάφρυνση και τη στήριξη των πολιτών που οφείλουν προς τους δήμους, στην παρούσα χρονική και οικονομική συγκυρία, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους χωρίς υπέρογκες και δυσβάστακτες πιέσεις και την ίδια στιγμή να ενισχυθούν αποτελεσματικά τα οικονομικά των δήμων, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης των πολιτών. Δήμοι και πολίτες είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας.