Skip to main content

Μ. Συρεγγέλα: Νέα Δημοκρατία – Μισός αιώνας προσφοράς στην πατρίδα

Η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Νέα Δημοκρατία, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για τις πολιτικές εξελίξεις

Της Μαρίας Συρεγγέλα, γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και βουλευτή Δυτικής Αθήνας

ΑΠΟ ΤΙΣ πρώτες μέρες της πολιτικής της ζωής, πριν από ακριβώς 50 χρόνια, η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Νέα Δημοκρατία, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από την ανάληψη του δύσκολου έργου της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα και τη χάραξη μίας νέας πορείας προς την ανάπτυξη και τη σταθερότητα, ύστερα από τα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας.

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ αυτών των πέντε δεκαετιών, η Νέα Δημοκρατία στήριξε την πολιτική της σε τρεις πυλώνες: στη διαμόρφωση ισχυρής οικονομίας, στην προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Έως και σήμερα, η πολιτική μας φιλοσοφία βασίζεται σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, με παράλληλη ενθάρρυνση της ατομικής πρωτοβουλίας.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει αυτήν τη φιλοσοφία, με συγκεκριμένα έργα και πολιτικές που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις του κράτους και της κοινωνίας. Στον τομέα της οικονομίας, το πρόγραμμα φορολογικών μειώσεων που έχει τεθεί σε εφαρμογή ανακουφίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα έχουμε εισαγάγει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με στόχο τη συνεχή μείωση της ανεργίας και την προώθηση της πλήρους απασχόλησης.

Επιπρόσθετα, η ψηφιοποίηση του κράτους αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς άξονες του κυβερνητικού έργου, με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει σπουδαία βήματα στην ψηφιακή διακυβέρνηση, με υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα όλων μας και οι οποίες εξοικονομούν χρόνο και πόρους.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ έμφαση δίνεται, επίσης, και στην υγεία, με τη συνεχιζόμενη αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσω προσλήψεων προσωπικού, εισαγωγής νέων τεχνολογιών και έμφαση στην προληπτική ιατρική, όπως το «Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά» χάρη στο οποίο χιλιάδες γυναίκες πρόλαβαν τον καρκίνο του μαστού.

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ της ενέργειας, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη σταδιακή απεξάρτηση της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα προωθούνται οι επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια, διασφαλίζοντας, έτσι, ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Παράλληλα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με στοχευμένες επιδοτήσεις στους πολίτες έχει βοηθήσει σημαντικά, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά την αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος.

ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την εξωτερική πολιτική, η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών και στη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας. Μεταξύ άλλων, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία και οι ισχυροί δεσμοί με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μητσοτάκη, όμως, δεν σταματά εδώ. Το όραμά μας για το μέλλον περιλαμβάνει ένα ακόμα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, περαιτέρω στήριξη στις επενδύσεις και την καινοτομία, και επιπλέον ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με έμφαση στην οικογένεια και στους νέους.

Κεντρική επιδίωξη στην ατζέντα της κυβέρνησης παραμένει η ανάπτυξη της παιδείας, με στόχο την προετοιμασία των νέων για τις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά και τη στήριξη των αγροτών μας, μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων και τεχνολογικών εφαρμογών για τη στήριξη της ελληνικής γεωργίας.

Η ΝΕΑ Δημοκρατία παραμένει αταλάντευτα αφοσιωμένη στις αρχές της, συνεχίζοντας να προσφέρει λύσεις  για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Πενήντα χρόνια τώρα είμαστε η πολιτική παράταξη η οποία, όπως λέει και η ιδρυτική μας διακήρυξη, «ταυτίζει το έθνος με τον λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.