Skip to main content

Η νέα εποχή της Περιφέρειας Αττικής

Με βάση την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της Αθήνας, η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στους 12 μήνες του χρόνου

Της Χριστίνας Κεφαλογιάννη, περιφερειακής συμβούλου Κεντρικού Τομέα με τον Συνδυασμό «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ», αναπληρώτριας περιφερειάρχη Αττικής

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ έναν χρόνο από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 και εννέα μήνες από τότε που ανέλαβε ο συνδυασμός «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ», με επικεφαλής τον Νίκο Χαρδαλιά, τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Από την πρώτη μέρα, βασική μας στόχευση ήταν -και παραμένει- να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της Περιφέρειας, να εξορθολογισθούν οι διαδικασίες, να γίνει κατανοητό ότι είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του κάθε πολίτη, σε κάθε δήμο, με κάθε διαθέσιμο μέσο. Λειτουργούμε με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη και την ασφάλεια, ώστε να εξαλειφθούν οι παθογένειες του παρελθόντος.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ανέδειξε αυτήν τη στροφή, με μια συμβολική και συνάμα ουσιαστική πρωτοβουλία, επιλέγοντας να συνεδριάζουν τα Περιφερειακά Συμβούλια κάθε φορά στην έδρα ενός διαφορετικού δήμου. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε όλοι την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους κατοίκους των περιοχών και να γίνουμε κοινωνοί των ιδιαίτερων τοπικών προβλημάτων τους.

Δίνεται παράλληλα σε φορείς των περιοχών η δυνατότητα να απευθυνθούν στο σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου άμεσα και να παραθέσουν τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους.

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ τη θητεία μας, και προκειμένου να πορευτούμε χωρίς την οποιαδήποτε «σκιά» του παρελθόντος, αποφασίσαμε ομόφωνα τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, όχι μόνο στην ίδια την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και στον ΕΔΣΝΑ και στο Πάρκο Τρίτση.

Στόχος μας ήταν να αποκομίσουμε μια καλύτερη εικόνα για το τι παραλάβαμε, ώστε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια το τι μπορούμε να πράξουμε. Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας, με εντολή περιφερειάρχη, έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές στις Διευθύνσεις Μεταφορών για να σταματήσουν πρακτικές που αδικούσαν τους ευσυνείδητους υπαλλήλους της Περιφέρειας.

Υπήρξε άμεση αντίδραση και όταν ανακαλύφθηκε η εμπλοκή εργαζομένων της Περιφέρειας σε έκνομες πρακτικές.

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ μερικές από τις αλλαγές που γίνονται προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι υπάρχει μηδαμινή ανοχή στην παρατυπία και στην παρανομία.

Αξιοποιώντας εργαλεία που είναι διαθέσιμα, στοχεύουμε στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών για να διευκολύνουμε την επαφή των πολιτών με την Περιφέρεια και να εξασφαλίσουμε την πλήρη διαφάνεια.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, στοχεύουμε σε μία εξωστρεφή Περιφέρεια με κύριο μοχλό την προώθηση του τουρισμού, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Στον τουρισμό, προχωράμε σε αλλαγή «ταυτότητας αναγνώρισης» (rebranding), με στόχο να αναδείξουμε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Μιλάμε για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, εκμεταλλευόμενοι την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της πρωτεύουσας, και καταρτίζουμε ένα ολιστικό σχέδιο, επιδιώκοντας να πετύχουμε στην πράξη την αύξηση της μέσης διαμονής και δαπάνης, αλλά και την επέκταση της τουριστικής περιόδου και στους 12 μήνες του χρόνου.

ΕΝΑ, ΟΜΩΣ, από τα βασικότερα αιτήματα της περιόδου αυτής είναι η ανάδειξη της Περιφέρειας Αττικής σε Μητροπολιτική Περιφέρεια. Σε συμφωνία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, έχει γίνει πλέον αντιληπτό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι είναι αναγκαίο να περάσουμε σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, σε ένα νέο μοντέλο αποκεντρωμένης διακυβέρνησης.

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται η θέσπιση ξεκάθαρων αρμοδιοτήτων, με την αντίστοιχη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων πόρων και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Παράλληλα, απαιτείται άμεσος και κάθετος έλεγχος όλων των μεγάλων έργων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, προκειμένου να επιτευχθούν βιώσιμες λύσεις σε μείζονα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η ασφάλεια, η διαχείριση των απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό και η κοινωνική συνοχή.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Αττικής βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο εξέλιξης. Οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί αποσκοπούν στη δημιουργία ενός μοντέλου διοίκησης που να εξυπηρετεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τους πολίτες της.

Μέσα από τη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση των υποδομών, την ενίσχυση της ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος, φιλοδοξούμε να καταστήσουμε την Αττική μια Περιφέρεια-πρότυπο για το μέλλον, με βιώσιμες λύσεις που θα διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.