Skip to main content

Β. Κορκίδης: Το λιμάνι του Πειραιά τροφοδοτεί την εξωστρέφεια

Καταγράφεται μία αξιοπρόσεκτη δυναμική σε μία περιοχή όπου το λιμάνι, αλλά και οι προσφάτως αναζωογονηθείσες ναυπηγικές μονάδες τροφοδοτούν με νέα ενέργεια το ευρύτερο οικονομικό γίγνεσθαι

Του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου ΕΒΕΠ

ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ που διανύουμε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ευρύτερου πειραϊκού χώρου συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναπτυξιακή τροχιά, ενώ παράλληλα δείχνουν αξιοπρόσεκτη προσαρμοστικότητα στις δύσκολες καταστάσεις, που διατηρούν ενεργές στο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον η ενεργειακή και η γεωπολιτική κρίση.

Η αύξηση των εγγραφών στο ΓΕΜΗ το οκτάμηνο του 2024 κατά τουλάχιστον 1.000 νέες επιχειρήσεις και η μείωση των διαγραφών μετά και την εκκαθάριση του μητρώου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά δείχνουν μια δυναμική ίδρυσης νέων επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, των νήσων του Αργοσαρωνικού και όλης της Δυτικής Αττικής.

ΕΚ ΤΩΝ στοιχείων συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι καταγράφεται μία αξιοπρόσεκτη δυναμική σε μία περιοχή όπου το λιμάνι, αλλά και οι προσφάτως αναζωογονηθείσες ναυπηγικές μονάδες τροφοδοτούν με νέα ενέργεια το ευρύτερο οικονομικό γίγνεσθαι.

Αυτή η δυναμική ενισχύεται και από την προοπτική ανάπτυξης επιχειρηματικής εξωστρέφειας και διεύρυνσης των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.

Το ΕΒΕΠ έχει συμβάλει και θα συμβάλει αόκνως να μετουσιώσει το όραμα σε πραγματικότητα, καθώς προωθεί την ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών σε όλη τη «βεντάλια των δραστηριοτήτων» που αναπτύσσουν τα μέλη του με έμφαση στις δραστηριότητες περί των λιμενικών υπηρεσιών, αλλά και του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της άσκησης ενεργούς πολιτικής για την υποστήριξη της ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων το Επιμελητήριο έχει προωθήσει στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα δέσμες υλοποιήσιμων και κυρίως ρεαλιστικών προτάσεων για την άμβλυνση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν το εμπόριο και η μεταποίηση.

ΤΑ ΕΠΤΑ σημεία αναφοράς και προτάσεων για το εμπόριο και τις ναυτιλιακές υπηρεσίες είναι, κατά σειρά, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η εφοδιαστική αλυσίδα, η υποστήριξη οφειλετών, ο οδηγός εξαγωγών, οι πρακτικές τιμολόγησης των πολυεθνικών, τα προβλήματα στη λιανική και οι βελτιώσεις στις διαδικασίες για τον εφοδιασμό πλοίων και ναυπηγείων.

Αντίστοιχα οι 7 προτάσεις για τη βιομηχανία είναι οι αδειοδοτήσεις, οι άτυπες μεταποιητικές συγκεντρώσεις στην Αττική, θέματα πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εκκρεμότητες στο θεσμικό πλαίσιο τεχνικών επαγγελμάτων, καθώς και η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους με την απελευθέρωση των ενεργειακών επενδύσεων.

Κοινό σημείο αναφοράς για εμπόριο και βιομηχανία είναι τα θέματα της ανταγωνιστικότητας που σχετίζονται με τη διαμόρφωση του εξαγωγικού περιβάλλοντος και τη διαμόρφωση μιας νέας ευέλικτης εξαγωγικής πολιτικής ως στοιχείου απαραίτητου για τη βιωσιμότητα αυτών καθαυτών των επιχειρήσεων όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να διαλάθει την προσοχή μας το γεγονός ότι ισχυρός πυλώνας για την ελληνική οικονομία, πέραν της ναυτιλίας και του τουρισμού, είναι οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, καθώς η αξία τους τα τελευταία χρόνια ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ ετησίως, έχοντας μάλιστα βάλει στόχο να προσεγγίσουν τα 70 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκε μια ανησυχητική μείωσή τους, που μας προβλημάτισε όλους ιδιαίτερα. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, οι ελληνικές εξαγωγές βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, με τα τρόφιμα να αποτελούν τον μοναδικό κλάδο που, λόγω ακρίβειας, συνεχίζει να σημειώνει θετικές εξαγωγικές επιδόσεις.

Η αγωνία των εξαγωγικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν «πολεμικές» σε Ουκρανία, Ισραήλ και Γάζα, ενώ και οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα συνεχίζουν να λειτουργούν ανασταλτικά, τόσο για τις ελληνικές εξαγωγές όσο και τις εισαγωγές.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ πως για τη λειτουργία του λιμανιού και βεβαίως των επιχειρήσεων το ενεργειακό κόστος ήταν και παραμένει ανασταλτικός παράγοντας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων παρά την περαιτέρω αξιοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων σε ΑΠΕ.

Ωστόσο αποτελεί μονόδρομο να αρθούν άμεσα τα εμπόδια για την αξιοποίηση της ενέργειας που κατά 60% προέρχεται από τις ΑΠΕ, με τη βελτίωση της ανθεκτικότητας σε υψηλά φορτία του δικτύου διανομής, αλλά και την ανάπτυξη επενδύσεων σε συσκευές αποθήκευσης ρεύματος σε βαθμό που με την υλοποίησή τους να ελαχιστοποιηθεί το ενεργειακό κόστος.

Η Ελλάδα προχώρησε σε συνολική αμφισβήτηση του μοντέλου λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας με επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφήνοντας αιχμές για αδιαφάνεια και αθέμιτες πρακτικές και ζητώντας να αναλάβει δράση, ώστε να πάψουν οι τιμές ρεύματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να είναι πολλαπλάσιες σε σχέση µε την υπόλοιπη Ε.Ε.

Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ της εξωστρέφειας και η προσέλκυση επενδύσεων από την εσωτερική και την ξένη αγορά θα επιταχυνθούν, όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις σε βασικές παραμέτρους που διαμορφώνουν το οικονομικό κλίμα. Η τριετής ρευστότητα του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος απαιτεί ενισχυμένες αντοχές και προσαρμοστικότητα στο επιχειρείν.

Είναι αξιοσημείωτο πως τόσο στη δεκαετία των μνημονίων, τη διετία της πανδημίας και την τριετία των πολέμων στη γειτονιά μας οι επιχειρήσεις πέριξ του μεγάλου λιμανιού επιδεικνύουν δυναμική και προοπτική.

Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών είναι σίγουρα ένα από τα κεντρικά θέματα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να βελτιωθεί και η καθημερινότητα της επιχειρηματικότητας.

Είναι προς όφελος όλων, κάθε μορφής και μεγέθους ελληνική επιχείρηση να αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε με την επιχειρηματική εξωστρέφεια που τροφοδοτεί το λιμάνι του Πειραιά ως διεθνής εμπορική πύλη να συμπαρασύρει ανοδικά τους ρυθμούς για το κοινωνικό σύνολο της χώρας μας.