Της Ρεβέκκας Πιτσίκα, CEO της εταιρείας WE R Holding
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ψηφιακό τοπίο, που αλλάζει συνεχώς, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που λειτουργεί κάθε κλάδος της οικονομίας, απαιτεί από τις επιχειρήσεις να θεσπίσουν σύγχρονες και καινοτόμες ψηφιακές στρατηγικές – και το βάρος αυτό πέφτει στους ηγέτες που καλούνται να διαχειριστούν τόσο τις ευκαιρίες όσο και τις προκλήσεις. Διευρυμένα δίκτυα, μεγάλος όγκος δεδομένων, προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τα σύγχρονα επιχειρησιακά πλάνα.
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ εξελίξεις αλλάζουν συνολικά τον τρόπο που ζούμε, που εργαζόμαστε, που επικοινωνούμε. Τεχνητή νοημοσύνη (AI), μηχανική μάθηση (ML), διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα (AR/VR) απαιτούν από τους ηγέτες να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και να αλλάξουν κουλτούρα, για το τι είναι εφικτό και τι όχι, το τι ισχύει σήμερα και τι θα είναι ξεπερασμένο αύριο. Απαιτούν από τους ηγέτες να προσαρμοστούν με τον ταχύτερο και καλύτερο τρόπο στα νέα δεδομένα.
ΟΙ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ τεχνολογίες έχουν ήδη πολυάριθμες εφαρμογές στην αγορά. Συμβάλλουν στη βελτίωση των επιχειρησιακών λειτουργιών, στην αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών, παρέχουν πρόσβαση και δυνατότητα επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων και πολύτιμων πληροφοριών, με στόχο τη λήψη καλύτερων αποφάσεων- και τελικά επαναπροσδιορίζεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικής καινοτομίας.
ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ αυτές έχουν επιφέρει επανάσταση και έχουν αλλάξει θεμελιωδώς τις παραδοσιακές επιχειρηματικές πρακτικές και τα εργασιακά μοντέλα. Ωστόσο, δεν αφορούν απλά την αντικατάσταση του παλιού με το νέο. Στον πυρήνα της, αυτή η ανατροπή επικεντρώνεται στη δημιουργία καινοτόμων λύσεων, ώστε να ξεπεραστούν οι υπάρχοντες περιορισμοί του συστήματος, με στόχο πιο αποδοτικές, προσιτές και προσανατολισμένες στον χρήστη εφαρμογές.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ, η ψηφιακή επανάσταση όπως αγγίζει την αγορά εργασίας δημιουργεί ένα νέο τοπίο στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα των επαναπροσδιορισμό των προσδοκιών των πελατών, τον μετασχηματισμό των προηγούμενων αξιακών σταθερών και τον ανασχεδιασμό των αγορών με πρωτοφανή τρόπο. Οι δυνατότητες φαίνονται ατελείωτες, η ανατροπή δεν είναι απλώς κάτι πρόσκαιρο. Είναι αναπόσπαστο μέρος του συνεχώς εξελισσόμενου ψηφιακού τοπίου.
ΣΕ ΑΥΤΟ το τοπίο, το πρώτο βήμα για την επίτευξη της ψηφιακής μετάβασης είναι η ανάλυση του τεχνολογικού πλαισίου της επιχείρησης, που απαιτεί ολοκληρωμένη αξιολόγηση τόσο του λογισμικού όσο και του υλικού.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ βήμα είναι ο σχεδιασμός της ψηφιακής στρατηγικής. Και αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο βήμα, γιατί απαιτεί αλλαγή κουλτούρας και επαναπροσδιορισμό των δεξιοτήτων σε κάθε επίπεδο. Η ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών στην αναμόρφωση των επιχειρησιακών λειτουργιών δεν είναι εύκολη υπόθεση – απαιτεί στρατηγική και μεθοδολογία. Απαιτεί ευθυγράμμιση με τους εταιρικούς στόχους για να δημιουργηθεί ελκυστική ψηφιακή εμπειρία τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες της.
ΟΜΩΣ, το πιο σημαντικό είναι κάθε επιχείρηση να αντιλαμβάνεται ότι η τεχνολογική πρόοδος είναι αποτελεσματική στον βαθμό που καθοδηγείται από το ανθρώπινο στοιχείο και που εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες του. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να καλλιεργείται μια ισχυρή ψηφιακή κουλτούρα, που να ενδυναμώνει τους εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων, ψηφιακής εξοικείωσης και εκπαίδευσης.
ΚΑΘΩΣ προχωράμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι δεξιότητες που απαιτούνται για αποτελεσματική ηγεσία αλλάζουν και εξελίσσονται γρήγορα και δυναμικά. Οι σημερινοί ηγέτες χρειάζεται να έχουν βαθιά γνώση και εξοικείωση με την τεχνολογία, αποφασιστικότητα, ευελιξία και προσαρμοστικότητα, ενσυναίσθηση στη λήψη αποφάσεων, ψηφιακή καλλιέργεια και βαθιά κατανόηση των ψηφιακών συμπεριφορών. Χρειάζεται να μη φοβούνται να αξιολογούν και να αξιολογούνται, να μη διστάζουν να μαθαίνουν συνεχώς.
ΑΛΛΑ ΚΑΙ οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ψηφιακά εκπαιδευμένοι, αξιοποιώντας την τεχνολογία προς όφελός τους, για να διευκολύνουν την εργασία τους, για να μπορούν να εξελίξουν τη σκέψη και τις δυνατότητές τους, χωρίς φόβο ότι θα χάσουν την εργασία τους. Ο επαναπροσδιορισμός των δεξιοτήτων και η συνεχής μάθηση είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της νέας εργασιακής πραγματικότητας. Και τελικά ίσως να την κάνουν και πιο ενδιαφέρουσα, καθώς τη «γεμίζουν» με νέες προκλήσεις, πέρα από τις συνηθισμένες ρουτίνες. Μπορεί το μοντέλο «σπουδές – εργασία – σύνταξη» να φαίνεται ότι «πεθαίνει», όμως και οι ίδιες οι λέξεις «εργασία» , «ρόλος», «ειδικότητα» αλλάζουν -και σίγουρα η πρώτη αλλαγή είναι από τον ενικό στον πληθυντικό, καθώς πλέον θα μιλάμε για διαφορετικές «εργασίες», «ρόλους», «ειδικότητες» κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού μας βίου – και άρα για νέες δεξιότητες.
ΠΕΡΑ ΟΜΩΣ από τις δεξιότητες, οι νέες τάσεις επηρεάζουν την ίδια τη λειτουργία τις επιχείρησης, τις διαδικασίες, τον σχεδιασμό των νέων προϊόντων, την εμπειρία του πελάτη, την ευθύνη των επιχειρήσεων απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον – και τελικά τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
ΟΜΩΣ, τελικά, στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο οι δεξιότητες για τους ηγέτες, τις ομάδες και τους συνεργάτες τους έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η συστηματική αξιολόγησή τους, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό τους και με έναν κοινό προορισμό – τη μείωση του ρίσκου και την αξιοποίηση ευκαιριών, με στόχο την κερδοφορία, αλλά με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Γιατί στο επίκεντρο ήταν, είναι και θα παραμείνει ο άνθρωπος: ως ηγέτης, ως εργαζόμενος, ως πελάτης, ως πολίτης. Γιατί τεχνολογία υπήρχε πάντα – κάθε φορά με διαφορετική μορφή και δυνατότητες. Και είναι στο δικό μας χέρι, στο ανθρώπινο χέρι, το πώς θα επωφεληθούμε από αυτή. Και είναι στο χέρι των ηγετών το πώς θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις τους στη βέλτιστη αξιοποίησή της.