Του Νίκου Μηλαπίδη, νομικού και γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας
ΠΑΡΑ τις γεωπολιτικές και οικονομικές αναταραχές, από το 2019 έως σήμερα τα στοιχήματα στην αγορά εργασίας και την οικονομία σταδιακά κερδίζονται. Σήμερα, κανείς δεν αμφισβητεί την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας.
Η ΑΝΕΡΓΙΑ πλέον κινείται σε μονοψήφιο ποσοστό (9,5%), το οποίο αποτελεί χαμηλό δεκαπενταετίας, ενώ τον Ιούλιο του 2019 βρισκόταν στο 17,5%.
Χαρακτηριστικά, τον περασμένο Ιούλιο στο σύστημα «Εργάνη» καταγράφηκαν επιπλέον 500.000 θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019 (αύξηση 20%).
Παρατηρώντας όμως και την κατανομή των καταγεγραμμένων θέσεων εργασίας ανά κλάδο, μπορεί κανείς να δει ότι σταδιακά ενισχύονται τομείς οι οποίοι συνδέονται με υψηλή προστιθέμενη αξία και παραγωγικότητα.
ΜΕΣΑ σε μία πενταετία οι θέσεις εργασίας στον ευρύ κλάδο της βιομηχανίας και της μεταποίησης έχουν αυξηθεί κατά 15,5%, ενώ ειδικά στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας η αύξηση ήταν 36%.
Επίσης, αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας σε παραδοσιακούς κλάδους οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω στο μέλλον, όπως οι υπηρεσίες υγείας (+32%) και οι κατασκευές (+65,5%).
Ακόμη, θεαματική είναι η αύξηση κατά 83% στον κλάδο του προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και παροχής συμβουλών, ο οποίος αποτελεί πλέον τον δέκατο πέμπτο τομέα δραστηριότητας με τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εργασίας.
Η ΕΙΚΟΝΑ στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει άρδην και για να διατηρηθεί η μεγέθυνση της εθνικής οικονομίας απαιτείται αφενός αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και αφετέρου αύξηση της παραγωγικότητας, δηλαδή επενδύσεις σε τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό.
Για να καταφέρει όμως η ελληνική οικονομία να απορροφήσει επιτυχώς τις επενδύσεις, είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί πως το ανθρώπινο δυναμικό διαθέτει τις κατάλληλες δεξιότητες.
Είναι βέβαιο πως θα χρειαστούμε την κρίσιμη μάζα επιστημόνων που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των απαραίτητων κλάδων.
Είναι, όμως, εξίσου βέβαιο πως πρέπει μεσοπρόθεσμα να εξασφαλίσουμε ότι και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην αγορά εργασίας διαθέτουν τις κατάλληλες τεχνικές και γνωστικές δεξιότητες που επιτρέπουν την αποτελεσματική διάδραση με τις νέες τεχνολογίες.
ΚΑΙ ΕΔΩ οι πολιτικές προτεραιότητες είναι συγκεκριμένες. Πλέον, υπάρχει σαφές σχέδιο για την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ όλο και περισσότερες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης της ΔΥΠΑ συνδέονται με εκπαίδευση και κατάρτιση, ειδικά σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να επιταχύνεται η επιστροφή των ανέργων στην απασχόληση και να ομαλοποιείται η μετάβαση σε άλλο αντικείμενο ή κλάδο.
Δεν υπάρχει πιο αποδοτικός τρόπος κατάρτισης από την εργασία στο πεδίο. Μέσα από την εφαρμογή προσεκτικά σχεδιασμένων πολιτικών που βελτίωσαν το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περισσότερες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα που στηρίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
ΕΙΝΑΙ κομβικής σημασίας η μείωση κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών από το 2019 έως το
2025, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση κατά 0,5% έως το 2027. Αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη η «ασφαλιστική σφήνα» επί του μισθού θα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες, από το 40,56% στο 35,66%, συγκλίνοντας στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Η ΜΕΙΩΣΗ αυτή επιμερίζεται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, ώστε να αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα για τον πρώτο και παράλληλα να μειώνεται το εργοδοτικό κόστος για τον δεύτερο, ενισχύοντας τα κίνητρα απασχόλησης και πρόσληψης.
Στην ίδια φιλοσοφία όσον αφορά τα κίνητρα συμμετοχής στην αγορά θα κινηθεί και η αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα γίνει πιο εμπροσθοβαρές και θα συνδέεται με τον πρότερο ασφαλιστικό βίο του πολίτη.
ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ και πιο αποτελεσματικά, συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με στόχο να διασφαλιστούν οι σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης και η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας και προϊόντων και υπηρεσιών.
Με αυτόν τον τρόπο οδηγηθήκαμε σε σχεδόν 28% υψηλότερο κατώτατο μισθό και σε 20% υψηλότερο μέσο μισθό σε σχέση με το 2019. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για βιώσιμη και μακροχρόνια κοινωνική και οικονομική ευημερία.