Skip to main content

Η φορολογία εισοδήματος Ετερόρρυθμης Εταιρείας

Στην περίπτωση που τα λογιστικά βιβλία τηρούνται απλογραφικά, δεν απαιτείται δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων

Της Τατιάνας Ψαριανού, αντιπροέδρου της εταιρείας Γραφείο Ψαριανού Α.Ε., Λογιστές – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων

Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ των εισοδημάτων από υπηρεσίες ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και άλλων επιτηδευματιών, που παρέχονται μέσω Ετερόρρυθμων Εταιρειών (Ε.Ε.) και Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), αποτελεί ένα σημαντικό θέμα, που συναντάται συχνά, απαιτεί μελέτη και ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου η εφαρμογή των σχετικών φορολογικών διατάξεων που αφορά τα εισοδήματα αυτά να αποβεί προς όφελος των φορολογουμένων και όχι σε βάρος τους.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ παραθέτουμε τις σχετικές φορολογικές διατάξεις που διέπουν τα εισοδήματα που προέρχονται από τις Ετερόρρυθμες Εταιρείες. Σε επόμενο άρθρο μας θα επακολουθήσουν οι διατάξεις που αφορούν τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ).

ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ε.Ε.): Σύμφωνα με το Ν. 4072/12, η Ετερόρρυθμη Εταιρεία είναι μια προσωπική εταιρεία που συστήνεται υποχρεωτικά από τουλάχιστον έναν ομόρρυθμο και έναν ετερόρρυθμο εταίρο. Ο ομόρρυθμος εταίρος ευθύνεται απεριόριστα με την περιουσία του για τα χρέη της εταιρείας, ενώ ο ετερόρρυθμος ευθύνεται μόνο μέχρι το ύψος της συμμετοχής του στο εταιρικό κεφάλαιο. Για τη σύσταση της εταιρείας δεν προβλέπεται ελάχιστο κεφάλαιο.

Και, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 742, του Αστικού Κώδικα, «οι εισφορές των εταίρων μπορούν να συνίστανται σε εργασία τους, σε χρήματα ή σε άλλα αντικείμενα, καθώς και σε κάθε άλλη παροχή. Αν δεν συμφωνήθηκε κάτι άλλο, οι εταίροι είναι υποχρεωμένοι σε ίσες εισφορές». Συνεπώς, οι εταίροι, πέρα από την εισροή κεφαλαίου σε είδος και χρήμα, μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν και την εργασία τους, κάτι που συναντάται συχνά και αποτελεί κρίσιμο θέμα, γι’ αυτό και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ της εταιρείας μπορεί να είναι μόνο ο ομόρρυθμος εταίρος και σε καμία περίπτωση ο ετερόρρυθμος. Επιπρόσθετα, ο διαχειριστής της Ετερόρρυθμης Εταιρείας υποχρεούται σε ασφάλιση στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ).

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ των εταίρων της εταιρείας μπορεί να οριστεί ότι ένας εταίρος θα εργάζεται αμισθί με συγκεκριμένο αντικείμενο προσφερόμενων Υπηρεσιών.

Η ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ Εταιρεία, εφόσον ο ετήσιος κύκλος εργασιών της δεν υπερβαίνει το όριο του 1.500.000,00 €, επιτρέπεται να εφαρμόζει κατά την τήρηση των λογιστικών της βιβλίων το απλογραφικό σύστημα (Β’ Κατηγορίας). Εάν, όμως, για δύο συνεχόμενα έτη ο τζίρος υπερβεί το ποσό του 1.500.000,00 €, τότε το τρίτο έτος θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρηθούν τα λογιστικά της βιβλία με το διπλογραφικό σύστημα (Γ’ Κατηγορίας).

ΕΔΩ ΑΝΑΚΥΠΤΕΙ το θέμα της φορολόγησης των ετήσιων κερδών της εταιρείας, που έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού διαφοροποιείται σημαντικά, ανάλογα με το σύστημα τήρησης των λογιστικών της βιβλίων (Β’ ή Γ’ Κατηγορίας).

ΕΦΟΣΟΝ τα λογιστικά βιβλία τηρούνται με το απλογραφικό σύστημα (Β’ Κατηγορίας), τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας υπάγονται σε εταιρικό φόρο με συντελεστή 22%. Τα καθαρά κέρδη που απομένουν μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, διανέμονται υποχρεωτικά στους εταίρους, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο εταιρικό κεφάλαιο, με εξάντληση της φορολογικής τους υποχρέωσης. Δηλαδή, δεν διενεργείται περαιτέρω παρακράτηση φόρου διανομής κερδών.

ΕΠΙΣΗΣ, κάθε έτος, κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, πέρα από τον προαναφερόμενο φόρο εισοδήματος για τα κέρδη του προηγούμενου έτους, υπολογίζεται και προκαταβολή φόρου του τρέχοντος έτους, η οποία ισούται με το 80% του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το επόμενο έτος, με την υποβολή της νέας δήλωσης, ο φόρος που θα προκύψει, θα συμψηφιστεί με τον φόρο που έχει ήδη προκαταβληθεί και θα πληρωθεί το υπόλοιπο ποσό του οφειλόμενου φόρου, πλέον της νέας προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος.

ΕΑΝ ΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ βιβλία της Ετερόρρυθμης Εταιρείας τηρούνται με το διπλογραφικό σύστημα (Γ’ Κατηγορίας), υποχρεωτικά ή προαιρετικά, τότε η εταιρεία συντάσσει οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμό κ.λπ.) και με απόφαση των εταίρων τα καθαρά κέρδη που απομένουν, μετά τη φορολόγησή τους με συντελεστή 22%, είτε παραμένουν στα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ως υπόλοιπο κερδών εις νέο και μεταφέρονται σε επόμενες χρήσεις, έως ότου αποφασιστεί η διανομή τους, είτε όλα ή μέρος αυτών διανέμονται με παρακράτηση φόρου μερισμάτων 5% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης των εταίρων.

ΟΠΩΣ παρατηρείται, το σύστημα τήρησης των λογιστικών βιβλίων της Ετερόρρυθμης Εταιρείας, απλογραφικά ή διπλογραφικά (Β’ ή Γ’ Κατηγορίας), επιδρά στον τρόπο φορολόγησης των κερδών κατά πέντε ολόκληρες μονάδες (5%), κάτι που αποτελεί ισχυρότατο φορολογικό κίνητρο για τους εταίρους να επιλέξουν το σύστημα φορολόγησης με τα απλογραφικά βιβλία, εφόσον, φυσικά, αυτό είναι εφικτό από πολλές απόψεις -ακόμα και διοικητικές- και συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις των προαναφερόμενων σχετικών φορολογικών διατάξεων.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να αναφέρουμε ότι, στην περίπτωση που τα λογιστικά βιβλία τηρούνται απλογραφικά (Β’ Κατηγορίας), δεν απαιτείται δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων, όπως απαιτείται όταν τηρούνται με το διπλογραφικό σύστημα (Γ’ Κατηγορίας).

ΕΠΙΣΗΣ, όταν τα λογιστικά βιβλία τηρούνται απλογραφικά (Β’ Κατηγορίας), οι δηλώσεις ΦΠΑ υποβάλλονται κάθε τρίμηνο, ενώ, όταν τηρούνται με το διπλογραφικό σύστημα (Γ’ Κατηγορίας), υποβάλλονται κάθε μήνα.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, να αναφέρουμε ότι, κάθε έτος, επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος ύψους 1.000,00 €, ανεξαρτήτως της κατηγορίας τήρησης των λογιστικών βιβλίων.