Skip to main content

Η καθοριστική συμβολή του Πάρκου Καινοτομίας JOIST

Στόχος του JOIST είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος όπου η καινοτομία είναι προσιτή και εφικτή για όλους

Τoυ Τάσου Βασιλειάδη, CEO του Πάρκου Καινοτομίας JOIST

ΣΕ ΜΙΑ εποχή γεμάτη προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, η επιχειρηματικότητα βρίσκεται στον πυρήνα της οικονομικής ανάπτυξης και εξέλιξης των αγορών. Η Ελλάδα, με τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της, βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η επιλογή μεταξύ της διατήρησης του status quo ή της μετάβασης σε ένα πιο καινοτόμο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό μοντέλο θα καθορίσει το μέλλον της οικονομίας μας.

ΟΙ ΜμΕ αποτελούν το 99,9% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στο ΑΕΠ και την απασχόληση. Παρ’ όλα αυτά, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως ο έντονος ανταγωνισμός, η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση και η ανάγκη για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, δημιουργούν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, που δυσκολεύει την ανάπτυξή τους. Έτσι, οι επιχειρήσεις που δεν προσαρμόζονται γρήγορα στις σύγχρονες τάσεις και απαιτήσεις της αγοράς βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του αφανισμού.

ΣΕ ΑΥΤΟ το πλαίσιο, γίνεται σαφές ότι η καινοτομία δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται η τεχνολογία και οι απαιτήσεις των καταναλωτών καθιστούν αναγκαία την αναπροσαρμογή της στρατηγικής των επιχειρήσεων.

Εδώ είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος του Πάρκου Καινοτομίας JOIST, που δρα καταλυτικά σε ολόκληρη αυτή τη διαδικασία αναπροσαρμογής.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ Καινοτομίας JOIST <http://www.joistpark.eu> είναι ένας προηγμένος κόμβος ψηφιακής καινοτομίας που δημιουργήθηκε με την πεποίθηση ότι η καινοτομία και η συνεργασία αποτελούν βασικούς πυλώνες
για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την
ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Μέσα από ένα δυναμικό phygital οικοσύστημα, που συνδυάζει φυσικές και ψηφιακές δυνατότητες, προσφέρει τις υποδομές, τα εργαλεία και την τεχνογνωσία που απαιτούνται για την ανάπτυξη νέων ιδεών και τη μετατροπή τους σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, το JOIST είναι ένας χώρος δημιουργίας και συνεργασίας, όπου επιχειρήσεις, startups, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα συναντιούνται και συνεργάζονται.

Ο Τάσος Βασιλειάδης

Στόχος του JOIST είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος όπου η καινοτομία είναι προσιτή και εφικτή για όλους -από νέους επιχειρηματίες μέχρι καθιερωμένες εταιρείες που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια νέα στρατηγική.

ΟΣΟΝ αφορά το μέλλον των αγορών, αυτές εξελίσσονται διαρκώς και οι επιχειρήσεις οφείλουν να δείχνουν ευελιξία και να προσαρμόζονται άμεσα στις αλλαγές. Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, η ψηφιοποίηση, η διαμόρφωση των νέων καταναλωτικών προτύπων αλλά και άλλοι παράγοντες καθορίζουν το μέλλον των αγορών.

Πλέον, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αποτελεί απλώς μια σύγχρονη τάση αλλά τη νέα πραγματικότητα.

ΣΥΝΕΠΩΣ, οι επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν σε αυτό το νέο περιβάλλον είναι αυτές που επενδύουν στη συνεχή μάθηση, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και στην προσαρμογή στις νέες αγορές και ανάγκες που προκύπτουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Πάρκο Καινοτομίας JOIST προσφέρει πρόσβαση σε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και λύσεις, συνεργασίες με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, καθώς και εκδηλώσεις όπως το Innovent <https://innoventforum.joistpark.eu/en/> και το Innohealth Forum <https://innohealthforum.joistpark.eu/>, που ενθαρρύνουν τη δικτύωση και την ανταλλαγή ιδεών.

Μάλιστα, σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Innohealth Forum, με συμμετοχή πλήθους πρωτοπόρων επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών στον τομέα της υγείας, από την Ελλάδα και όχι μόνο.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, που τους βοηθάει να αναπτυχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές.

Το JOIST αποτελεί μια πλατφόρμα όπου κάθε επιχειρηματίας μπορεί να δοκιμάσει νέες ιδέες, να αναπτύξει δεξιότητες, και να αποκτήσει πρόσβαση σε γνώση και νέες αγορές, μέσω των συνεργατικών του δικτύων.

ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ νέες τεχνολογίες και έχοντας την καινοτομία ως οδηγό, οι ΜμΕ μπορούν να πετύχουν αύξηση της παραγωγικότητάς τους και να ενισχύσουν σημαντικά τη θέση τους στην αγορά. Η ολοκληρωμένη υπηρεσία διαχείρισης καινοτομίας <https://joistpark.eu/ypiresies/grow-fund/> του JOIST παρέχει τόσο επιμελημένες διαδικασίες όσο και εργαλεία ειδικά σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, όλων των μεγεθών και κλάδων, να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν καινοτόμες πρωτοβουλίες και ιδέες.

Ακόμη και όταν η χρηματοδότηση, που αποτελεί κύριο πρόβλημα στην εφαρμογή μιας καινοτομίας, το JOIST με ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης χρηματοδοτικών ευκαιριών βοηθά τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιλογές χρηματοδότησης.

Με αυτή την εστίαση στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, το JOIST ενισχύει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ Καινοτομίας JOIST συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο δυναμικού, ανθεκτικού και καινοτόμου επιχειρηματικού τοπίου στην Ελλάδα. Είναι έτοιμο να υποστηρίξει κάθε ελληνική επιχείρηση στην πορεία της προς την ψηφιακή εποχή, βοηθώντας την να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες αγορές.

Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ των δυνατοτήτων της καινοτομίας και η δημιουργία συνεργασιών που μπορούν να φέρουν ουσιαστική αλλαγή είναι το κλειδί για το μέλλον. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στην ικανότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες, στην καινοτομία και στην επίτευξη στόχων.

Το Πάρκο Καινοτομίας JOIST βρίσκεται εδώ για να μετατρέψει αυτό το όραμα σε πραγματικότητα.

ΜΑΘΕΤΕ περισσότερα στο joistpark.eu<https://joistpark.eu>.