Skip to main content

Πολύτιμοι εταίροι Ελλάδα και Ιταλία

Οι ιταλικές επενδύσεις, τα τελευταία χρόνια, ενισχύουν τη δυναμική της εγχώριας αγοράς και αναβαθμίζουν τη θέση της Ελλάδας στους παγκόσμιους χάρτες ενέργειας και συνδεσιμότητας

Τoυ Cav. Ιωάννη Τσαμίχα, προέδρου του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας

Η ΙΤΑΛΙΑ διαχρονικά αποτελεί πολύτιμο οικονομικό εταίρο της Ελλάδας και αδιαμφισβήτητα τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών. Στη γείτονα κατευθύνεται το 12% των ελληνικών εξαγωγών, ενώ βρίσκεται σταθερά στην πρώτη τετράδα και στις εισαγωγές.

ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΣ στην επενδυτική κούρσα, σύμμαχος και σύμβουλος δίπλα στις ελληνικές και ιταλικές επιχειρήσεις βρίσκεται σταθερά το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας. Με παρουσία σε 65 χώρες σε όλο τον κόσμο, μέσω της Ένωσης Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων και περισσότερα από 1.000 μέλη, εργάζεται για τη διεύρυνση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών πάνω από έξι δεκαετίες, διευκολύνοντας την υλοποίηση επενδύσεων.

Παράλληλα, συνεχίζει για 2η δεκαετία το ιδιαίτερα επιτυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα «Εξάγουμε περισσότερη Ελλάδα σε 83 διμερή Ιταλικά Επιμελητήρια σε 65 χώρες», αποτελώντας τον βασικό συνεργάτη των ιταλικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και των ελληνικών επιχειρήσεων στη γείτονα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ, το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας ανακοίνωσε την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με την Ένωση Βιομηχάνων Νάπολης, το οποίο προβλέπει πως οι δύο φορείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και από κοινού θα εργάζονται για την περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων. Για την υλοποίηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας και η Ένωση Βιομηχάνων Νάπολης συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα γραφείο – αντένα για τις εταιρείες – μέλη και τους συμβούλους του Ελληνικού- Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Το γραφείο αυτό αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς στη Νότιο Ιταλία και να λειτουργήσει ως ενημερωτικός κόμβος για τις επενδυτικές ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς.

ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ επενδύσεις, τα τελευταία χρόνια, ενισχύουν τη δυναμική της εγχώριας αγοράς και αναβαθμίζουν τη θέση της Ελλάδας στους παγκόσμιους χάρτες ενέργειας και συνδεσιμότητας.

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως, η ιταλική Sparkle, το 2021, εν μέσω πανδημίας, έθεσε σε λειτουργία το Metamorfosis II, το πρώτο πράσινο data center στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε την πόντιση του καλωδίου Blue Med στη Μεσόγειο προσαιγιαλώνοντάς το στα Χανιά.

Αναμένεται και η πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου Green Med, το οποίο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει έναν καινοτόμο διάδρομο δικτύου οπτικών ινών, για να συνδέσει, μέσω ενός εναλλακτικού χαμηλής καθυστέρησης δικτύου, την Ιταλία με την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, πριν επεκταθεί περαιτέρω στη Μεσόγειο. Επίσης, η RENCO SpA με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. προχωρούν, ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία, στην κατασκευή του πρώτου Data Center ιδιωτική επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα.

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ της ενέργειας, ιταλικοί κολοσσοί, όπως η Snam και η Italgas, έχουν εδώ και χρόνια τον έλεγχο κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της Ελλάδας, ενώ σημαντικοί ιταλικοί όμιλοι, όπως οι Edison και Enel Green Power, μεταξύ άλλων, επενδύουν συστηματικά στην πράσινη ενέργεια, με χερσαία και ιδιαίτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η Edison εργάζεται και για την προώθηση του αγωγού EastMed, ενώ επιχειρεί να διατηρήσει στο δυναμικό της την Elpedison, έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς και παρόχους ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αν και η HELLENiQ ENERGY έχει διαφορετική άποψη.

Ο ιταλικός όμιλος Renco SpA, μετά την επιτυχημένη του συμμετοχή στην κατασκευή του Trans Adriatic Pipeline, έxει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του στην ολοκλήρωση και τις επεκτάσεις του έργου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ξεκίνησε και η ελληνική επενδυτική επέλαση στην Ιταλία, με τη μεγάλη επένδυση του Ομίλου Μυτιληναίος, η οποία περιλαμβάνει επενδύσεις άνω των 3 δισ. και ένα χαρτοφυλάκιο από 180 έργα, συνολικής δυναμικότητας 3,59 GW, με επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια και στο κρίσιμο ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας. Και η εταιρεία Sunlight του Ομίλου Olympia δραστηριοποιείται στην Ιταλία, μέσω των θυγατρικών της Sunlight Italy, και τη Sunlight European Battery Assembly (SEBA) με εγκαταστάσεις στη Βερόνα. Η εταιρεία, το 2022, εξαγόρασε το 80% της ιταλικής ΡΒΜ.

ΙΤΑΛΙΚΗ σφραγίδα έχουν και αρκετά έργα υποδομών στην Ελλάδα, με τις ιταλικές εταιρείες να αναλαμβάνουν έργα σε συνεργασία με ελληνικές, όπως η κοινοπραξία της ΑΒΑΞ με την ιταλική GHELLA και τη γαλλική ALSTOM που αναδείχθηκε μειοδότρια στον διαγωνισμό για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, για το τμήμα «Άλσος Βεΐκου – Γουδή».