Skip to main content

Τέλος οι ιδιώτες μάνατζερ στον e-ΕΦΚΑ

EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μπαίνουν οριστικά τίτλοι τέλους στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, με την εμπλοκή ιδιωτών στη διοικητική ιεραρχία των δημόσιων οργανισμών της χώρας μας

Του Αντώνη Νικολόπουλου – Μαριόλη, δημοσιολόγου, γενικού συμβούλου ΑΔΕΔΥ, γενικού γραμματέα ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ Συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), με απόφασή του στις 25 Ιουλίου 2024, προχώρησε στην ανάκληση των αποφάσεων  που είχε λάβει από τον Απρίλιο του 2023 για την πρόσληψη ιδιωτών μάνατζερ του νόμου 4892/2022, όταν στο υπουργείο Εργασίας βρισκόταν ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο λόγος ανάκλησης αυτών των αποφάσεων έχει να κάνει με την επιβαλλόμενη συμμόρφωση του φορέα προς τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (511-512-513 & 514/2024), μετά από προσφυγή που είχαν κάνει η Ομοσπονδία των εργαζομένων του ΕΦΚΑ (ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ) και η ΑΔΕΔΥ.

ΈΤΣΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ με την ιδιαίτερα προσεκτική διατύπωση των αποφάσεων αυτών, παρότι δεν κρίνεται αντισυνταγματικός ο νόμος 4892/2022, που προβλέπει την πρόσληψη ιδιωτών για τις θέσεις των γενικών διευθυντών και διευθυντών στον e-ΕΦΚΑ, το δικαστήριο έρχεται και προσδιορίζει ένα πολύ σφικτό πλαίσιο αρχών, απαιτώντας από το Διοικητικό Συμβούλιο του eΕΦΚΑ, το οποίο φέρει την ευθύνη για την πρόσληψη των ιδιωτών, να έχει πλήρη αιτιολόγηση της απόφασής του, προσδιορίζοντας επακριβώς:

I. το γιατί θα πρέπει ο φορέας να προχωρήσει στην πρόσληψη ιδιωτών,

II. ποια θα πρέπει να είναι τα «ιδιαίτερα» και αυξημένα προσόντα που θα πρέπει να έχουν και για τα οποία υπερτερούν έναντι των δημοσίων υπαλλήλων του οργανισμού,

III. ποιες είναι αυτές οι «ιδιαίτερες ανάγκες» του φορέα, οι οποίες είναι πέρα από τη συνήθη λειτουργία του και επιτάσσουν την ανάγκη πρόσληψης αυτών των ιδιωτών.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, αυτό που λέει η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού μας δικαστηρίου είναι ότι εάν ο e-ΕΦΚΑ πρόκειται να δημιουργήσει -για παράδειγμα- κάποιο πυρηνικό εργοστάσιο, που είναι τρόπον τινά κάτι πέρα από τη συνηθισμένη λειτουργία του κι επιβάλλεται γι’ αυτόν τον σκοπό να προσλάβει πυρηνικούς φυσικούς, τότε το δικαστήριο αποδέχεται ως νόμιμη τη διαδικασία πρόσληψης αυτών των ιδιωτών, καθότι στην υφιστάμενη υπαλληλική διοικητική ιεραρχία του φορέα τέτοια ειδικότητα δεν υπάρχει!

Αντιθέτως, σύμφωνα με το πνεύμα των αποφάσεων του δικαστηρίου, εάν μιλάμε για την πρόσληψη ιδιωτών ώστε αυτοί να καλύψουν τις φυσιολογικές και συνήθεις λειτουργίες του οργανισμού, τότε αυτό θεωρείται υπέρβαση των περιορισμών που θέτουν το ίδιο το Σύνταγμα, αλλά και οι νόμοι του κράτους.

ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ο λόγος ανάκλησης των αποφάσεων και απομάκρυνσης των ιδιωτών που είχαν προσληφθεί στον e-ΕΦΚΑ! Μετά, λοιπόν, απ’ αυτήν τη σημαντική δικαστική εξέλιξη που αφορά ευρύτερα τον δημόσιο τομέα κι ενδεχομένως ακόμα και τις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ, κρίνουμε ότι μπαίνουν οριστικά τίτλοι τέλους στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, με την εμπλοκή ιδιωτών στη διοικητική ιεραρχία των δημόσιων οργανισμών της χώρας μας.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ αυτό οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι το μέγα πρόβλημα του e-ΕΦΚΑ δεν είναι η ποιότητα και  κατάρτιση των στελεχών του, ώστε να καταφεύγουμε στη «λύση» της πρόσληψης ιδιωτών.

Τα πραγματικά προβλήματα του φορέα, που ζητούν άμεση λύση και τον κρατούν πίσω, είναι:

I. η σημαντική υποστελέχωση των υπηρεσιών του (καθώς ουσιαστικές προσλήψεις στα πρώην ασφαλιστικά ταμεία έχουν να γίνουν από το 2010, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.100 κενές θέσεις εργασίας επί συνόλου 8.100) και η γήρανση του στελεχικού δυναμικού του, αφού το 85% αυτού είναι άνω των 40 ετών, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος κάτω από την ηλικία των 30 ετών,

II. ο εκσυγχρονισμός του με νέα ψηφιακά συστήματα και υπολογιστές, κάτι που ευτυχώς έχει ξεκινήσει και γίνεται από την περίοδο της πανδημίας κι αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024 να έχουν καλυφθεί πλήρως οι ανάγκες του οργανισμού από νέους υπολογιστές,

III. η ολοκλήρωση του τεράστιου έργου της ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας του κάθε ασφαλισμένου, γεγονός που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, οπότε και θα μπορεί ο φορέας να εκδίδει τη συνταξιοδοτική απόφαση εντός του μήνα που θα έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση!

ΈΧΟΝΤΑΣ, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα, ευελπιστούμε ότι η νέα υπουργός Εργασίας κ. Κεραμέως σε σύμπνοια με τη σημερινή Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ θα θέσουν ως προτεραιότητά τους (όπως είναι το λογικό) τα προαναφερόμενα προβλήματα που σχετίζονται με την εύρυθμη και ποιοτική λειτουργία του φορέα και θα αφήσουν κατά μέρος τους αδιέξοδους σχεδιασμούς περί της πρόσληψης ανίδεων ιδιωτών, που είναι δεδομένο ότι δεν θα συμβάλουν σε τίποτα το θετικό για τον εθνικό μας φορέα.