Skip to main content

e-τιμολόγια: Δημόσια και δωρεάν υποδομή στην Ε.Ε.

Στη χώρα μας, που η οικονομία της στηρίζεται στις ΜμΕ, η πολιτεία επιβάλλει την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση χωρίς να παρέχει καμία δημόσια υποδομή

Τoυ Δημήτριου Πανοζάχου, MSc Οικονομολόγου – Φοροτεχνικού συμβούλου, διευθύνοντος συμβούλου της ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α.Ε.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ η πολιτεία επιβάλλει ΜΟΝΟ στους ημεδαπούς προμηθευτές του Δημοσίου να απευθύνονται σε παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ενώ στην Ιταλία και σε άλλες χώρες αυτοί απέκτησαν πρόσβαση στην αντίστοιχη υπηρεσία ΔΩΡΕΑΝ.

ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ απόφαση 2021/2251 του συμβουλίου της Ε.Ε. με την οποία εγκρίθηκε για την Ιταλία η υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων στις συναλλαγές με το Δημόσιο, στην παράγραφο 6 της εισήγησης αναφέρεται ότι «…η Ιταλία έχει διαθέσει, δωρεάν, διάφορες λύσεις για την προετοιμασία και τη μεταφορά ηλεκτρονικών τιμολογίων, όπως ένα πακέτο λογισμικού για εγκατάσταση σε υπολογιστές και μια εφαρμογή για κινητές συσκευές».

ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΣ κανείς στη σχετική ιστοσελίδα της Ε.Ε. για την Ισπανία eInvoicing in Spain (europa.eu) διαβάζει ότι το υπουργείο Βιομηχανίας ανέπτυξε ΔΩΡΕΑΝ σχετικό πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις – ειδικότερα, αναφέρεται: «…of SMEs processing low volumes of invoices, using the free eInvoicing client software provided by the Spanish Ministry of Industry» («…ειδικά στην περίπτωση ΜμΕ που επεξεργάζονται χαμηλούς όγκους τιμολογίων, χρησιμοποιώντας το δωρεάν λογισμικό πελάτη eInvoicing που παρέχεται από το υπουργείο Βιομηχανίας της Ισπανίας»).

Σημειώνεται δε ότι παρότι στην ιβηρική χώρα η ηλεκτρονική τιμολόγηση ξεκίνησε το 2015, από τότε είναι ΔΩΡΕΑΝ.

ΜΑΛΙΣΤΑ η Ισπανία πήγε ένα βήμα ακόμη παραπέρα. Στηριζόμενη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα FACE που είναι για τις συναλλαγές B2G, ανέπτυξε και την πλατφόρμα FACeB2Β, η οποία αφορά τις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών (B2B), η οποία είναι επίσης ΔΩΡΕΑΝ.

Σύμφωνα με την παραπάνω ιστοσελίδα της Ε.Ε. «FACeB2B is a platform (available since June 2018) allowing B2B electronic invoicing. It is provided by the government, it is free of charge for any business and it uses the same format and interfaces already in place for B2G invoicing» [«Το FACeB2B είναι μια πλατφόρμα (διαθέσιμη από τον Ιούνιο του 2018) που επιτρέπει την ηλεκτρονική τιμολόγηση B2B. Παρέχεται από την κυβέρνηση, είναι δωρεάν για οποιαδήποτε επιχείρηση και χρησιμοποιεί την ίδια μορφή και διεπαφές που υπάρχουν ήδη για την τιμολόγηση B2G»].

ΥΠΑΡΧΕΙ και η περίπτωση της Πολωνίας, η οποία, σύμφωνα με την Ε.Ε., για τις συναλλαγές B2G διαθέτει την ηλεκτρονική εφαρμογή PEF services, που είναι κρατική αλλά αναπτύχθηκε από ιδιώτες και η χρήση της είναι ΔΩΡΕΑΝ για τις επιχειρήσεις (https://ec.europa.eu/digital-building-blocks/sites/display/
DIGITAL/eInvoicing+in+Poland) («PFE are provided by the “brokers” which is private enterprise selected under public procurement. Using the services of the “broker” is entirely free of charge Currently, PEF services are provided by the PEFexpert Consortium» – «Οι υπηρεσίες PFE παρέχονται από τους “διαμεσολαβητές”, οι οποίοι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που επιλέγονται στο πλαίσιο δημόσιων συμβάσεων. Η χρήση των υπηρεσιών του “διαμεσολαβητή” είναι εντελώς δωρεάν. Τώρα, οι υπηρεσίες PEF παρέχονται από την κοινοπραξία PEFexpert».

ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ τιμολόγια δεν είναι ελληνική έμπνευση. Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση από το 2012, εκτιμώντας ότι η χρήση τους μειώνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, ωθεί συνεχώς στη χρήση τους. Από το 2014 που εκδόθηκε η 2014/55/ΕΕ Οδηγία οι μηχανισμοί της Ε.Ε. παρακολουθούν συνεχώς την εξέλιξη της χρήσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Σε όλες τις εκθέσεις τους γίνεται ειδική μνεία ότι δεν πρέπει να επιφέρουν αύξηση του κόστους λειτουργίας στις ΜμΕ επιχειρήσεις.

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, που η οικονομία της στηρίζεται στις ΜμΕ, η πολιτεία επιβάλλει την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση χωρίς να παρέχει καμία δημόσια υποδομή και παραβλέποντας ότι η χρήση της υποχρεώνει την κάθε επιχείρηση: α) να δαπανήσει άνω των 2.500,00 ευρώ για την εγκατάσταση οποιασδήποτε σχετικής εφαρμογής και β) σε μόνιμη επιπρόσθετη δαπάνη κατά την έκδοση των παραστατικών, η οποία δεν είναι αμελητέα.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ δείχνει να αδιαφορεί για την πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας και δεν λαμβάνει υπόψη της ότι «αγαθά μέτρα» οδηγούν τις ελληνικές ΜμΕ επιχειρήσεις σε δυσμενέστερη θέση από αυτή των άλλων χωρών της Ε.Ε. Είναι επιτακτική ανάγκη να εξεταστεί ξανά στη χώρα μας η διαδικασία ενσωμάτωσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Δεν χρειάζεται να καταστρέψουμε ένα σημαντικό εργαλείο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ας προσαρμοστούμε στις προτροπές της Ε.Ε. Ας δει η πολιτεία την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και ας το υλοποιήσει όπως αυτές, ΔΩΡΕΑΝ.