Του Νίκου Φραγκιαδάκη, φοροτεχνικού – λογιστή
ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ Τύπου η ΑΑΔΕ, στις 05/08/2024, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Με δύο στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν την επιτυχία της φετινής διαδικασίας, ολοκληρώθηκε, την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024, η εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, για πρώτη φορά μέσα σε μόλις 100 ημέρες, δηλαδή από τις 25 Απριλίου έως και τις 2 Αυγούστου 2024, υποβλήθηκαν 6.543.853 δηλώσεις φυσικών προσώπων, το μεγαλύτερο πλήθος εμπρόθεσμων δηλώσεων που καταγράφεται τα τελευταία εννέα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, υποβάλλονταν 65.439 δηλώσεις κάθε μέρα». Από τις 25 Απριλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου είναι 100 μέρες, υποβλήθηκαν 6,54 εκατ. δηλώσεις, άρα 65 χιλ. δηλώσεις την ημέρα. Λογικό. Ή μήπως όχι;
ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ να εξαγάγουμε κάποια συμπεράσματα από την απλή αυτή μέθοδο των τριών. Κατ’ αρχάς, είναι πολύ σημαντικό να χαρακτηρίσουμε τις ημέρες. Οι ημέρες ήταν 100 ημερολογιακές. Αυτό σημαίνει ότι οι εργάσιμες ήταν πολύ λιγότερες και συγκεκριμένα 68, αν αφαιρεθούν τα Σάββατα, οι Κυριακές και οι ημέρες του Πάσχα.
ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ δηλώσεις υποβάλλονται από ανθρώπους. Κάποιες από τους ίδιους τους φορολογούμενους, αλλά η πλειονότητα από λογιστές αλλά και υπάλληλους λογιστικών γραφείων. Εύλογα θα παρατηρήσει κάποιος ότι δηλώσεις υποβάλλονταν και τις 100 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι λογιστές θυσίασαν την προσωπική τους ζωή αλλά υπήρξαν και μεγάλες υπερβάσεις των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι και αυτοί στερήθηκαν τις οικογένειές τους.
ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ δηλώσεις, για να υποβληθούν, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η αποστολή των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων αποδοχών από τους εργοδότες και από τους διάφορους φορείς. Η προθεσμία κάθε χρόνο είναι η 28/2, χωρίς να προβλέπεται πρόστιμο και, ως γνωστόν, ό,τι στην Ελλάδα δεν έχει πρόστιμο δεν έχει και ημερομηνία λήξης…
ΦΕΤΟΣ, για άλλη μια χρονιά, γίναμε στο ίδιο έργο θεατές. Οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να είναι κατά 99,99% έγκαιροι και έγκυροι και οι διάφοροι φορείς του Δημοσίου είτε να αποστέλλουν πολύ αργά τις βεβαιώσεις ή να αποστέλλουν λάθος βεβαιώσεις και να προχωρούν σε επανυποβολή, άρα και να δημιουργείται ανάγκη υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.
Ενδεικτικά αναφέρω:
- Επίδομα τέκνων ΟΠΕΚΑ εμφανίστηκε την 1η Μαΐου.
- Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης εμφανίστηκε τη 13η Μαΐου.
- Η εκλογική αποζημίωση Μαΐου, Ιούνιου, Οκτωβρίου του 2023 που έλαβαν οι αστυνομικοί υποβλήθηκε στις 18/6.
- Τα έκτακτα επιδόματα των συνταξιούχων από τον ΕΦΚΑ αναρτήθηκαν στις 6η Ιουνίου.
ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι μπορεί το σύστημα να άνοιξε 25/4, αλλά ένας αστυνομικός πριν από τις 18/6 δεν μπορούσε να υποβάλει δήλωση. Επίσης, ένας συνταξιούχος, που είχε υποβάλει τη δήλωσή του τον Μάιο, θα έπρεπε να υποβάλει τροποποιητική μετά τα νέα στοιχεία για τα έκτακτα επιδόματα.
ΦΕΤΟΣ, για πρώτη φορά, είχαμε τη διαδικασία των αυτοματοποιημένων δηλώσεων, όπου όλα τα στοιχεία ήταν προ-συμπληρωμένα και θα γινόταν αυτόματη υποβολή στις 2/7, όπερ και εγένετο. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις είτε υπήρχαν λάθη (π.χ. δεν υπήρχαν τα αυτοκίνητα, δεν υπήρχαν τόκοι κ.λπ.), άρα έπρεπε να υποβληθεί τροποποιητική ή τα προσυμπληρωμένα στοιχεία κατέληγαν στον υπολογισμό μεγαλύτερου φόρου από αυτόν που έπρεπε να καταβάλει ο φορολογούμενος, λόγω προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων. Άρα, πάλι τροποποιητική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολλές δηλώσεις υποβλήθηκαν, χωρίς λόγο, δύο φορές…
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι υποβλήθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τον κλάδο των λογιστών και να απαιτήσει σαφές θεσμικό πλαίσιο υποβολής των δηλώσεων, π.χ. όπως αρχικά είχε προβλέψει ο Ν. 4172/2023 για πεντάμηνη περίοδο υποβολής.
ΔΙΟΤΙ το γεγονός ότι υποβλήθηκαν οι δηλώσεις δεν σημαίνει ότι υποβλήθηκαν με ανθρώπινες προϋποθέσεις. Τουναντίον. Άρα δεν είναι μόνο το τι έγινε αλλά το πώς έγινε. Και αυτό το «πώς» απαιτεί μεγαλύτερο σεβασμό. Βέβαια, βγήκε και ένα καλό από όλο αυτό. Γλιτώσαμε την κρεβατομουρμούρα…