Των Stefan Gebauer, Thomas McGregor, Julian Schumacher, οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (από το blog της ΕΚΤ)
ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ τράπεζες πρέπει να επικοινωνούν ξεκάθαρα. Αυτό βοηθά το κοινό να κατανοήσει τη λογική πίσω από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και να διαμορφώσει τις προσδοκίες της αγοράς. Οι δηλώσεις τους μερικές φορές παρέχουν σαφή μελλοντική καθοδήγηση για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν, επίσης, πώς οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων αξιολογούν την οικονομία, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τις προσδοκίες του κοινού για το πώς μπορεί να αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες στο μέλλον.
Μπορεί η επιλογή των λέξεων από τους κεντρικούς τραπεζίτες -ο επικοινωνιακός τόνος- να επηρεάσει την οικονομία; Σε αυτό το ιστολόγιο, δείχνουμε ότι ο τόνος της επικοινωνίας για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επηρεάζει πράγματι τα μακροοικονομικά αποτελέσματα στη ζώνη του ευρώ.
Μέτρηση του τόνου επικοινωνίας
Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΑΣ βασίζεται σε ένα μέτρο επικοινωνίας της κεντρικής τράπεζας. Ένας αλγόριθμος επεξεργασίας φυσικής γλώσσας ποσοτικοποιεί τον τόνο της ανακοίνωσης πολιτικής του διοικητικού συμβουλίου, ειδικότερα τις δηλώσεις νομισματικής πολιτικής (MPS) της ΕΚΤ και τις μεταγραφές συνεντεύξεων Τύπου, οι οποίες περιλαμβάνουν ερωτήσεις δημοσιογράφων και απαντήσεις του προέδρου. Αυτά τα κείμενα αναλύονται σε μεμονωμένα μηνύματα για συγκεκριμένα θέματα, στα οποία εκχωρούμε αριθμητικές βαθμολογίες, μετρώντας τον τόνο τους.
Ο ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ βασίζεται σε ένα σύνολο λεξικών. Πρώτον, τα επιμέρους μηνύματα που κοινοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου κατηγοριοποιούνται ανά θέμα, κάνοντας διάκριση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής, των οικονομικών προοπτικών και του πληθωρισμού.
Στη συνέχεια, αυτά τα μηνύματα ποσοτικοποιούνται τόσο ως προς την κατεύθυνση όσο και ως προς τη δύναμη του συναισθήματος της επικοινωνίας.
Για παράδειγμα, η φράση «οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού μειώθηκαν περαιτέρω» βαθμολογείται με -1 (dovish), ενώ μια διατύπωση όπως «ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει μειωθεί γρήγορα» θα παρήγε βαθμολογία -1,5 (ακόμη περισσότερο περιθώριο), με τον δείκτη να κυμαίνεται από -2 έως +2.
ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ συναισθήματος που προκύπτουν συνδυάζονται στενά με τις «σκληρές» μετρήσεις των σχετικών μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών μεταβλητών. Οι αλλαγές στον τόνο του πληθωρισμού τείνουν να οδηγούν σε αλλαγές στα προθεσμιακά επιτόκια ILS 1 έτους – ένας κοινός δείκτης για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Ομοίως, οι αλλαγές στον οικονομικό τόνο τείνουν να οδηγούν στην αύξηση του ΑΕΠ, υποδηλώνοντας ότι το συναίσθημα που περιέχεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αντανάκλαση των πραγματοποιηθέντων δεδομένων.
Επιπλέον, ο τόνος της επικοινωνίας για τη νομισματική πολιτική συνδυάζεται στενά με τις προσδοκίες νομισματικής πολιτικής που βασίζονται στην αγορά, όπως εκφράζονται στο επιτόκιο OIS 1 έτους.
Οι εξαιρέσεις εδώ αφορούν περιόδους κατά τις οποίες η κεντρική τράπεζα εφαρμόζει προθεσμιακές οδηγίες, όπως συνέβη στην περίπτωση της ΕΚΤ μεταξύ Ιουλίου 2013 και μέσα του 2022.
ΩΣΤΟΣΟ, δεν μπορούμε απλώς να συσχετίσουμε τις αλλαγές στις βαθμολογίες του συναισθήματος με μελλοντικά οικονομικά αποτελέσματα: η αιτιότητα μπορεί να κινηθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις. Οι αλλαγές στο κλίμα πολιτικής επηρεάζονται από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίες επηρεάζονται, κατ’ αρχάς, από τις οικονομικές προοπτικές.
Ο ΔΕΙΚΤΗΣ του κλίματος νομισματικής πολιτικής μετρά τον τόνο της επικοινωνίας της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τη νομισματική πολιτική, με μια αύξηση του δείκτη να σηματοδοτεί έναν πιο «επιθετικό» τόνο και μια μείωση του δείκτη να σηματοδοτεί έναν πιο «ήπιο» τόνο.
Αυτή η αιτιότητα μπορεί να εκτελεστεί και με τους δύο τρόπους: Γνωρίζουμε ότι η επικοινωνία της κεντρικής τράπεζας συνήθως ακολουθεί οικονομικά δεδομένα. Επομένως, οι αλλαγές στον τόνο της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν απλώς να αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή στην επικοινωνία που προκαλείται από αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η επικαιροποιημένη ανακοίνωση δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη για το κοινό και θα πρέπει να έχει μικρή επίδραση στις οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Προσδιορισμός απροσδόκητων αλλαγών στην επικοινωνία
Ο ΤΟΝΟΣ της επικοινωνίας, όμως, μπορεί επίσης να προσφέρει νέες γνώσεις για την κατεύθυνση της ίδιας της νομισματικής πολιτικής. Τι συμβαίνει όταν οι αλλαγές στην επικοινωνία για τη νομισματική πολιτική προκαλούν έκπληξη στο κοινό; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, κατασκευάζουμε ένα μέτρο του βαθμού στον οποίο η επικοινωνία της κεντρικής τράπεζας περιέχει εκπλήξεις, δηλαδή αλλαγές στον τόνο πολιτικής που είναι ανεξάρτητες τόσο από τις τρέχουσες όσο και από τις αναμενόμενες μακροοικονομικές συνθήκες.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ δύο βήματα, για να απομονώσουμε αυτό που ονομάζουμε «επικοινωνιακά σοκ της νομισματικής πολιτικής» από τον επικοινωνιακό τόνο της νομισματικής πολιτικής που αναμένει το κοινό.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ βήμα είναι να μετρηθεί ο βαθμός στον οποίο οι αλλαγές στον τόνο της νομισματικής πολιτικής οφείλονται στις αλλαγές στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη του Ευρωσυστήματος που ήταν διαθέσιμες σε μια δεδομένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ βήμα είναι να περιοριστούν οι επικοινωνιακές εκπλήξεις σε εκείνες στις οποίες η αντίδραση της χρηματοπιστωτικής αγοράς δείχνει ένα μοτίβο που είναι σύμφωνο με ένα σοκ της νομισματικής πολιτικής. Για παράδειγμα, μια επιθετική αλλαγή στον τόνο της πολιτικής θα πρέπει να συμπέσει με μια πτώση των τιμών των μετοχών, για να χαρακτηριστεί ως ένα επικοινωνιακό σοκ της πολιτικής. Μια μετατόπιση στην επικοινωνία θα πρέπει να συμβεί παράλληλα με την άνοδο των τιμών των μετοχών, για να θεωρηθεί ως ένα επικοινωνιακό σοκ της πολιτικής.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ δείχνουν ότι οι εκπλήξεις στην επικοινωνία των κεντρικών τραπεζών επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές και την πραγματική δραστηριότητα. Μια αιφνιδιαστική επιθετική μετατόπιση στην επικοινωνία της νομισματικής πολιτικής (θετικό σοκ) οδηγεί σε σημαντική και αισθητή μείωση του πληθωρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ το τυπικό αποτέλεσμα, ότι οι διαταραχές των επιτοκίων έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία. Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι τα επικοινωνιακά σοκ έχουν επίσης σημασία. Η επίδρασή τους είναι μικρότερη, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντική. Επίσης, ο κύριος αντίκτυπος στην οικονομία επιτυγχάνεται αργότερα για επικοινωνιακά σοκ.
Ένας λόγος για τις καθυστερημένες επιπτώσεις των επικοινωνιακών κλυδωνισμών θα μπορούσε να είναι ότι οι παρατηρητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εσωτερικεύσουν τις αλλαγές στην επικοινωνία της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τη νομισματική πολιτική και να τις συνυπολογίσουν στη λήψη οικονομικών αποφάσεων.