Skip to main content

Στ. Καλαφάτης στη «Ν»: Εθνική αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Θέλουμε την ειρήνη με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και τις διμερείς συμφωνίες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας

Συμπληρώθηκαν φέτος 50 χρόνια από τότε που η χούντα κατέρρεε υπό το βάρος των εγκλημάτων της και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε -κάτω από τις δραματικές εκείνες συνθήκες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο- την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Κάνοντας πέτρα την καρδιά του, οδήγησε την πατρίδα μας στη Μεταπολίτευση με έναν τρόπο που η διεθνής κοινότητα θα ονόμαζε αργότερα νέο ελληνικό θαύμα. Και πέτυχε στη συνέχεια -όταν οι άλλοι έβλεπαν την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ σαν συνδικάτο- την ένταξη της πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Έδωσε στους Έλληνες τεράστιους πόρους, κοινό όραμα, ασφάλεια και πολιτική σταθερότητα.

Στα 50 αυτά χρόνια η πατρίδα μας προχώρησε -όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης-, αλλά όχι όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε. Χάθηκαν ευκαιρίες, σπαταλήθηκαν κοινοτικοί πόροι, αναγκαίες αλλαγές έμειναν μισές, το κράτος συχνά συμβιβάστηκε με τις αγκυλώσεις του. Ανακαλώντας ελεύθερα στη σκέψη μας το χθες, θα δούμε -όλοι πιστεύω- λάθη, παραλείψεις, ολιγωρίες, υπερβολές. Θα δούμε πως τίποτα δεν μας κόστισε -στην εθνική μας οικονομία, αλλά όχι μόνο- όσο ο λαϊκισμός. Παραλίγο άλλωστε να ρίξει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης. Παραλίγο να φέρει χάος και πλήρη καταστροφή. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να κρατιέται σαν μάθημα Δημοκρατίας. Ότι άλλο λαϊκισμός και καπηλεία, άλλο πατριωτισμός και ευαισθησία.

Καθώς ξεκινάμε σήμερα για τον επόμενο μισό αιώνα της Δημοκρατίας στον τόπο μας χρειαζόμαστε δύο πρωτίστως εφόδια: εθνική αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση. Παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις των τελευταίων καιρών, παρά τα προβλήματα της καθημερινότητας -της ακρίβειας, της υγείας, της ασφάλειας-, η πατρίδα μας γίνεται σήμερα πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, αμυντικά. Αλλά και πιο συνεκτική κοινωνικά. Η οικονομία μας αναπτύσσεται δυναμικά. Η ανεργία μειώνεται δραστικά. Τα εισοδήματα βελτιώνονται. Το κράτος ψηφιοποιείται και έρχεται πιο κοντά στον πολίτη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ενισχύονται και τα σύνορά μας γίνονται απόρθητα. Η φωνή της πατρίδας μας ακούγεται και μετριέται σοβαρά από εταίρους και συμμάχους. Εργαζόμαστε ταυτόχρονα -όπως επίμονα τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια Ελλάδα που αναπτύσσεται δυναμικά από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο και από τους Παξούς ως το Καστελόριζο. Μια Ελλάδα πιο κοινωνική, πιο συνεκτική, πιο δίκαιη. Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και εθνική ενότητα. Ισχυρή και περήφανη.

Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Πάντοτε, όμως, με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και τις διμερείς συμφωνίες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Λέμε καθαρά στους εξ Ανατολών γείτονές μας ότι μονομερείς και αυθαίρετες διεκδικήσεις δεν συζητούνται. Μία και μόνον εκκρεμότητα υπάρχει: η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Θέλουμε να καταλάβουν και οι βόρειοι γείτονές μας ότι ο δρόμος τους για την Ευρώπη περνά από την Ελλάδα. Και η Ελλάδα ό,τι λέει το εννοεί. Τόσο για την κληρονομιά της Μακεδονίας, που ήταν και είναι ελληνική, όσο και για την εθνική μειονότητα της Αλβανίας, που δεν εγκαταλείπεται. Θέλουμε να ξέρουν και οι Κύπριοι αδελφοί μας ότι είμαστε δίπλα τους. Δεν μπορεί η Μεγαλόνησος να παραμένει το μόνο διχοτομημένο ευρωπαϊκό έδαφος. Η ανάπτυξη διεθνών πρωτοβουλιών για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου είναι χρέος ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου.