Της Ισμήνης Παπακυρίλλου, διευθύνουσας συμβούλου Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση υλοποιεί ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο, που έχει ως κεντρικό άξονα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΛΕΙΔΏΣΟΥΝ οι δυνατότητες και η δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας σταθερός και αξιόπιστος μηχανισμός ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και τις δανειοδοτούμενες επιχειρήσεις, ώστε αφενός να επιμερίζεται ισομερώς ο κίνδυνος χρηματοδότησης, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος δανεισμού, και αφετέρου να διευκολύνεται η πρόσβαση όλο και περισσότερων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.
Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ αυτός προσφέρεται σήμερα μέσω των προγραμμάτων χρηματοδότησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ θετική ανταπόκριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, κατά τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του, όχι μόνον πιστοποιεί την αναγκαιότητα της ύπαρξής του, καλύπτοντας κενά της αγοράς, αλλά περαιτέρω δείχνει τον δρόμο για το πώς θα ανοίξουν ακόμη περισσότερο οι πύλες του τραπεζικού δανεισμού με ευνοϊκούς όρους για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
ΕΙΝΑΙ σημαντικό το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός δανείων που χορηγήθηκαν μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ δεν είχαν εμπράγματες εξασφαλίσεις και άρα ωφελήθηκαν οι επιχειρήσεις που για τη λήψη τραπεζικής χρηματοδότησης στερούνταν ικανές εξασφαλίσεις.
ΕΙΝΑΙ επίσης σημαντικό ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σήμερα στη διάθεσή τους φθηνά δάνεια, ύψους 1,79 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Εγγυήσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ.
ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΧΡΙ σήμερα χορηγηθέντα δάνεια του Ταμείου Εγγυήσεων, το 90,1% κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζομένους και το 91,5% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο των 10 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι από τα προγράμματα επωφελούνται περισσότερο οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις, οι ίδιες που δυσκολεύονται στην πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Το κόστος χρηματοδότησης μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό και χαμηλότερο από τα ισχύοντα επίπεδα στην τραπεζική αγορά, ενώ στις περιπτώσεις της πρόσθετης επιδότησης επιτοκίου υπάρχει και μείωση που φτάνει το 70%.
ΤΟ ΙΔΙΟ το πρόγραμμα προβλέπει μηδενικές εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια έως 50.000 ευρώ και μηδενική προμήθεια για την παροχή της εγγύησης. Ο κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας αντιλαμβάνεται ότι για πρώτη φορά έχει τη δυνατότητα, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, να έχει πρόσβαση σε εγγυημένα δάνεια (έως και κατά 70%) επενδυτικού σκοπού, κεφαλαίου κίνησης για αναπτυξιακό χαρακτήρα και, για πρώτη φορά από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, δάνεια κεφαλαίου κίνησης ανακυκλούμενης πίστωσης, στοιχείο που διευκολύνει σημαντικά το συναλλακτικό κύκλωμα πολλών επιχειρήσεων και συμβάλλει περαιτέρω στην αναπτυξιακή του διαδρομή.
ΕΙΝΑΙ σημαντικό ότι, με το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα φέρνει στην ελληνική αγορά ένα χρηματοδοτικό πακέτο, που συνδυάζει επιδότηση επιτοκίου στα δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίου κίνησης, παρέχοντας παράλληλα και την ευελιξία της ανακυκλούμενης πίστωσης.
Για πρώτη φορά, επίσης, για τη χορήγηση δανείου από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ο επιχειρηματίας θα πρέπει να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο που θα αφορά τα κριτήρια ESG. Το ερωτηματολόγιο αυτό δεν αποτελεί κριτήριο επιλεξιμότητας, αλλά προαπαιτούμενο της διαδικασίας για να βοηθήσει την επιχείρηση να ενημερωθεί, να εκπαιδευτεί και να προετοιμαστεί στις νέες απαιτήσεις της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής αγοράς.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα ερωτηματολόγιο πολύ πιο απλό από αυτό που θα κληθεί στο μέλλον να συμπληρώσει στις τράπεζες, που ουσιαστικά προετοιμάζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τα κριτήρια ESG, τα οποία πολύ σύντομα θα είναι καθοριστικά για τη λήψη χρηματοδότησης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια «εσωτερική αξιολόγηση» των μικρών επιχειρήσεων, στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν και να διεθνοποιήσουν τις δραστηριότητές τους.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει σήμερα το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, με τη συνεργασία 12 εμπορικών τραπεζών, παρέχει χαμηλότοκα δάνεια και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, μεγάλες περιόδους για τη διαχείριση των οφειλών και -κυρίως- τη δυνατότητα άμεσων επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και βελτίωσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ την αγορά εξοπλισμού, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και τη βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών.
ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να βελτιώσουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών τους.
Το σημαντικό όμως είναι πως το νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ανοίγει τον δρόμο για έναν νέο τρόπο παρέμβασης στη χρηματοδοτική αλυσίδα, με στόχο την ενίσχυση κάθε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας της μικρομεσαίας επιχείρησης.