Skip to main content

Κ. Δαμίγος: Κομβικός ο ρόλος των Επιμελητηρίων

Το ΒΕΑ, το μεγαλύτερο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της χώρας, που σε λίγο κλείνει 100 χρόνια ζωής, αριθμεί 35.000 μέλη

Τoυ Κώστα Δαμίγου, Α’ αντιπροέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, υποψήφιου προέδρου του Δ.Σ. του ΒΕΑ στις επικείμενες εκλογές των επιμελητηρίων τον Δεκέμβριο

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ των Επιμελητηρίων όλης της χώρας είναι μία εξαιρετικά σημαντική θεσμική διαδικασία, καθώς τα Επιμελητήρια έχουν ιστορικά κομβικό ρόλο στην εθνική οικονομία και ανάπτυξη.

ΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ Επιμελητήριο Αθήνας, το μεγαλύτερο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της χώρας, που σε λίγους μήνες κλείνει 100 χρόνια ζωής, αριθμεί 35.000 μέλη, βιοτεχνικές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες των τεχνικών κλάδων. Τα μέλη του Επιμελητηρίου μας μπορούν να βασίζονται στις υπηρεσίες μας, για ένα ευρύ πλαίσιο αναγκών και επιθυμιών τους.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας παράγει έργο συμβούλου και υποστηρικτή κάθε μέλους του, ξεχωριστά. Διαρκώς εξελίσσουμε και βελτιώνουμε την επικοινωνία των μελών με το Επιμελητήριο, μέσω καινοτόμων εργαλείων και εφαρμογών, ώστε να αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα και άμεσα, τις ανάγκες των μελών μας και να προσφέρουμε λύσεις, ρεαλιστικές και χρήσιμες.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ τα συμφέροντά τους, ασκεί πίεση στα θεσμικά όργανα και στο κράτος για την καλύτερη δυνατή πορεία και ανάπτυξή τους, γνωμοδοτεί υπέρ της προόδου τους, το αποτέλεσμα της οποίας είναι μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος, αύξηση των θέσεων εργασίας και κοινωνική ευημερία. Λόγω του ότι γνωρίζω πολύ καλά πως η κοινή γνώμη έχει μία λανθασμένη ή ελλιπή γνώση για τον επιμελητηριακό θεσμό, καθιστώ σαφή τα ακόλουθα:

  • Τα Επιμελητήρια δεν επιχορηγούνται από το κράτος, ούτε επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Τα έσοδά τους προέρχονται από τις συνδρομές των μελών, έναντι των παρεχόμενων ανταποδοτικών υπηρεσιών μας και τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.
  • Ετησίως ελέγχονται, για την οικονομική διαχείριση, από το υπ. Ανάπτυξης, μέσω ορκωτών λογιστών.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ – μέλη των Επιμελητηρίων καλούνται να αναδείξουν τις νέες διοικήσεις τους, πανελλαδικά, μέσω της εκλογικής διαδικασίας, το τριήμερο 30 Νοεμβρίου, 1η και 2 Δεκεμβρίου 2024.

Ως επικεφαλής του συνδυασμού Βιοτεχνική Ανάπτυξη – Συσπείρωση, καλώ τα μέλη μας, όσα επιθυμούν, να δηλώσουν έγκαιρα την υποψηφιότητά τους, καθώς και όλα τα μέλη μας, να προσέλθουν για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου, διά της ψήφου τους.

ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ είναι η συμμετοχή, τόσο δυνατότερη θα είναι η εντολή και η ευθύνη που αναλαμβάνουμε, για να φύγουμε ακόμα πιο μπροστά, για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Ισχυρό Επιμελητήριο σημαίνει μαζική συμμετοχή στις αποφάσεις, στις προτάσεις και στην εκλογική διαδικασία.

ΜΕΣΑ σε μία φράση, θα περιέγραφα τον στόχο μας, ως «συνέχιση της επιτυχούς πορείας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη των υπηρεσιών μας». Το παρόν διοικητικό συμβούλιο και ο νυν πρόεδρος κ. Παύλος Ραβάνης έχουν δώσει έναν αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα, μεγάλων τομών στο Επιμελητήριό μας και πρόθεσή μας είναι, βασιζόμενοι στο έργο αυτό, να παράξουμε με συγκεκριμένη στρατηγική, αποτελέσματα που να είναι επωφελή για τα μέλη μας, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του βιοτεχνικού κλάδου, αλλά και για την ελληνική κοινωνία.

Το σχέδιό μας:

  • Στοχευμένες κλαδικές πολιτικές. Το απόσταγμα της γνώσης του Επιμελητηρίου απ’ όλα τα επαγγέλματα που εκπροσωπεί, να μετουσιωθεί σε στοχευμένες κλαδικές πολιτικές.
  • Εκσυγχρονισμός σχολών τεχνικών επαγγελμάτων και δημιουργία νέων. Επιδίωξη ανάπτυξης της επικοινωνίας προς τους νέους, για ένταξη στα τεχνικά επαγγέλματα.
  • Εκπαίδευση στα τεχνικά επαγγέλματα. Σύγχρονος εξοπλισμός και αναβάθμιση εργαστηρίων, προσαρμοσμένα στις νέες τάσεις. Επιμόρφωση εκπαιδευτών. Συγκεκριμένες προτάσεις, για την εκπαίδευση των τεχνικών κλάδων. Απαιτείται ο επανασχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων, με κύριο στόχο τον προσανατολισμό προς τα τεχνικά επαγγέλματα. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας συνεχίζει τον σχεδιασμό του σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ και το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, προς την υλοποίηση αυτού του σκοπού.
  • Αλλαγή κουλτούρας από τον μεταπρατισμό στην παραγωγή.
  • Άσκηση πίεσης για την αδειοδότηση μη αδειοδοτημένων επαγγελμάτων. Προώθηση του ήδη σχεδιασμένου και ολοκληρωμένου πλαισίου, για τον εκσυγχρονισμό και απλούστευση αδειοδότησης των επαγγελμάτων τεχνικών ειδικοτήτων και τήρησης Εθνικού Μητρώου Επαγγελματικών Αδειών.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων μας, εκλεγόμαστε και εργαζόμαστε πολλά χρόνια για την ανάπτυξη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Ανοίγουμε νέους δρόμους καινοτομίας, βρισκόμαστε μέσα στο επιχειρηματικό, πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, μελετάμε και αντιλαμβανόμαστε τις νέες τάσεις και υλοποιούμε πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο και στις προσπάθειές του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ, εγκαινιάσαμε στο ΒΕΑ, τον τομέα γυναικείας επιχειρηματικότητας, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων και αιτημάτων των γυναικών επιχειρηματιών του Επιμελητηρίου, την ενθάρρυνση νέων μελών γυναικών να επιχειρήσουν και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος για τις γυναίκες.

Δημιουργούμε νέα δίκτυα συνεργασιών και εξωστρέφειας, πετυχαίνουμε σημαντικές αναδιαρθρώσεις και βάζουμε μπροστά τη μηχανή των ίσων ευκαιριών και των γυναικείων δυνατοτήτων στην επιχειρηματικότητα.

Αυτό το γεγονός είναι από μόνο του ελπιδοφόρο και γεννά προσδοκίες που μέχρι σήμερα φαίνονταν αδύνατες. Είμαι πεπεισμένος πως ενωτικά, με διάλογο και συνεννόηση θα πετύχουμε.

ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ και δικαιότερο φορολογικό σύστημα, εξειδίκευση Ανθρώπινου Δυναμικού, οργάνωση και πλαίσιο για την επάρκεια προϊόντων, κίνητρα και ενημέρωση για πιο προσιτά χρηματοδοτικά εργαλεία, ευκαιρίες εξαγωγών, διεθνές know how.

Οι δυνατές διοικήσεις, ορίζονται από τη συμμετοχικότητα των μελών, γιατί από τα ίδια τα μέλη προέρχονται οι ανάγκες, οι προτάσεις και τα αιτήματα.

ΕΙΜΑΣΤΕ κομμάτι του ίδιου κοινωνικού και επαγγελματικού ιστού, έχουμε τα ίδια προβλήματα και τους ίδιους προβληματισμούς, μα μπορούμε να δράσουμε και να πράξουμε. Αρκεί να το πιστέψουμε πως μπορούμε.

Ο ΘΕΣΜΟΣ των Επιμελητηρίων είναι εξαιρετικά σημαντικός για την οικονομία, την κοινωνία και την πρόοδο.

Ας τον στηρίξουμε όλοι για καλύτερες μέρες για τις επιχειρήσεις μας, τους ανθρώπους μας, τις  οικογένειές μας, το κοινωνικό σύνολο.