Skip to main content

Γιώργος Κώτσηρας: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας, με πυξίδα τη διπλωματία αρχών

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Στο Κυπριακό, ζήτημα που παραμένει ύψιστη προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής, στηρίζουμε την προσπάθεια για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων

Του Γιώργου Κώτσηρα, υφυπουργού Εξωτερικών, βουλευτή Δυτικής Αττικής, Νέα Δημοκρατία

ΕΝ ΜΕΣΩ αυξανόμενων γεωπολιτικών αναταράξεων και αβεβαιότητας, το ΝΑΤΟ γιόρτασε προ ημερών τα 75α γενέθλιά του με τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να διανύει τον τρίτο του χρόνο, η ενδυνάμωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της ευρωπαϊκής άμυνας καθίσταται επείγουσα.

Η Ελλάδα, χάρη στην πολυδιάστατη στρατηγική σημασία της, τη σταθερή βελτίωση της αποτρεπτικής της ικανότητας και την αξιόπιστη πολιτική της, έχει ουσιαστική συνεισφορά στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και κατ’ επέκταση στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Η δυναμική παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαίωσε τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ – ρόλος που συνδέεται, αναμφίβολα, με το αυξημένο διπλωματικό κεφάλαιο που έχει αποκτήσει η χώρα μας χάρη στην άσκηση διπλωματίας αρχών και την αφοσίωσή της στο Διεθνές Δίκαιο.

ΑΣΚΩΝΤΑΣ εξωτερική πολιτική αρχών, η Ελλάδα συμβάλλει εποικοδομητικά στη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων που πλήττουν την ευρύτερη γειτονιά μας. Στον πόλεμο στην Ουκρανία, καταδικάσαμε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή. Στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, πιστοί σε μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, ενάντια στην επιθετικότητα και στον αναθεωρητισμό.

Στην κρίση στη Μέση Ανατολή τηρούμε, επίσης, στάση αρχής. Ασκούμε πιέσεις για κατάπαυση των εχθροπραξιών και συμμόρφωση των εμπλεκομένων με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Λειτουργούμε ως αξιόπιστοι συνομιλητές όλων των πλευρών και υπερασπιζόμαστε έμπρακτα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ Ευρωπαϊκής Ένωσης, η άσκηση συνεπούς, ενεργητικής διπλωματίας αρχών έχει ενισχύσει, αναμφισβήτητα, τον ρόλο και τη φωνή της Ελλάδας. Κομβικές αποφάσεις που έλαβε η Ε.Ε. την τελευταία πενταετία, όπως η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και η πολιτική της για το μεταναστευτικό, φέρουν ελληνική σφραγίδα, ενώ η χώρα μας εξακολουθεί να συνδιαμορφώνει το μέλλον της Ευρώπης με πρωτοποριακές και συνάμα ρεαλιστικές ιδέες που έχουν ευρεία απήχηση, όπως η πρόσφατη πρόταση του πρωθυπουργού, από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, για δημιουργία ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας που θα χρηματοδοτείται από ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο.

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πολιτική αρχών καθώς και η οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών συνιστούν τη βάση της στρατηγικής μας στα εθνικά θέματα και στην αντιμετώπιση διαφωνιών που προκύπτουν με γειτονικές μας χώρες.

Στο Κυπριακό, ζήτημα που παραμένει ύψιστη προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής, στηρίζουμε την προσπάθεια για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και εξεύρεση λύσης εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως τόνισε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Maria Angela Holguin Cuéllar.

Με την Τουρκία διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, επιδιώκοντας μια σχέση καλής γειτονίας που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς υποχωρήσεις από τις εθνικές μας γραμμές.

Αλλά και η στάση μας έναντι των βόρειων γειτόνων μας βασίζεται στην πεποίθησή μας ότι η ασφάλεια και η ευημερία στηρίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.

Η ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΗ προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο, στις αξίες της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, επιβραβεύθηκε με την εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-26.

Πρόκειται για μια τεράστια εθνική επιτυχία και αναγνώριση της ισορροπημένης πολιτικής αρχών που ασκεί η χώρα μας στο διεθνές γίγνεσθαι. Επιβεβαιώνει την ικανότητα της Ελλάδας να διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή και γεφυροποιού και να συμβάλλει έμπρακτα στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων.

ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ρευστότητας και γεωπολιτικής αστάθειας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας, με πυξίδα τη διπλωματία αρχών και τον υπεύθυνο πατριωτισμό, η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας, προάγοντας την ειρήνη και την ασφάλεια και δημιουργώντας συνθήκες ευημερίας για ένα καλύτερο αύριο.