Skip to main content

Η JTI Hellas και η διαμόρφωση ενός νέου παραδείγματος εταιρικής συνείδησης

Η Γεωργία Καρούντζου

H JTI, ως μια παγκόσμια ιαπωνική εταιρεία, δεσμεύεται να παράγει αξία για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον σε κάθε μέρος του κόσμου όπου δραστηριοποιείται

Της Γεωργίας Καρούντζου, Corporate Affairs and Communication Director, JTI Hellas

ΖΟYΜΕ σε μια εποχή που τη χαρακτηρίζει η ρευστότητα. Από τη μια βρισκόμαστε ενώπιον μεγατάσεων, όπως η κλιματική κρίση, που θέτουν καίριες προκλήσεις στο σήμερα, που αν δεν αντιμετωπιστούν θα μετατραπούν σε μεγάλους κινδύνους στο μέλλον.

Από την άλλη, η εξέλιξη της καινοτομίας είναι τόσο εντατική και εκτατική, που δημιουργεί δυναμικές που αναμορφώνουν τα πάντα πολύ γρήγορα γύρω μας. Οι αλλαγές είναι συνεχείς και ραγδαίες, επηρεάζοντας κάθε τομέα της ζωής μας, από την τεχνολογία και την οικονομία μέχρι την κοινωνία και τον πολιτισμό.

Η προσαρμογή σε αυτές τις αλλαγές είναι πλέον αναγκαία, καθώς η σταθερότητα είναι σπάνια και προσωρινή. Αυτή η συνεχής μεταβλητότητα μας καλεί να είμαστε ευέλικτοι, ανοιχτοί σε νέες ιδέες και έτοιμοι να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας και τις πρακτικές μας ανά πάσα στιγμή.

ΣΕ ΑΥΤΟ το πλαίσιο αλλάζει και η στάση των κοινωνιών, μεταβάλλονται οι απόψεις των ανθρώπων, διαφοροποιούνται οι προτιμήσεις των καταναλωτών. Και δεν μεταβάλλονται απλά, γίνονται πιο σύνθετες, πιο περίπλοκες στην κατανόηση και πιο απαιτητικές στην αντιμετώπιση.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, οι εταιρείες αποκτούν έναν επικαιροποιημένο, αναβαθμισμένο ρόλο.

ΑΥΤΟ συμβαίνει όχι μόνο επειδή -όπως δείχνουν επαναλαμβανόμενα οι σχετικές μετρήσεις- σε έναν κόσμο που οι παραδοσιακοί θεσμοί βρίσκονται σε κρίση, αυτές ενισχύουν τη θέση τους στη συνείδηση όλο και περισσότερων ανθρώπων. Αλλά κυρίως επειδή καλούνται να αναλάβουν ευθύνες που υπερβαίνουν τα συνηθισμένα πρότυπα των τελευταίων δεκαετιών.

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘHΚΕΣ αυτές, η επιχειρηματικότητα διευρύνει και εμβαθύνει το νόημά της και συνδέεται με τις πλέον επίκαιρες έννοιες: τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα.

ΓΙΑ ΤΗΝ JTI η προσήλωση στην ευημερία των κοινοτήτων, εντός των οποίων αναπτύσσεται, συνιστά αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Και ως μια παγκόσμια ιαπωνική εταιρεία δεσμεύεται να παράγει αξία για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον σε κάθε μέρος του κόσμου όπου δραστηριοποιείται.

Η JTΙ έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα και σήμερα είμαστε περήφανοι που επενδύουμε σταθερά επί 43 ολόκληρα χρόνια στη δημιουργία αξίας, για τη χώρα και τους ανθρώπους της ως ηγέτιδα εταιρεία στην αγορά των συμβατικών καπνικών προϊόντων, και παράλληλα ως μοναδικός ιαπωνικός επενδυτής που διαθέτει παραγωγική μονάδα στη χώρα.

Τον Οκτώβριο του 2023, η JTI εγκαινίασε έναν νέο επενδυτικό πυλώνα στη χώρα, καθώς η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες αγορές της Ε.Ε. όπου κυκλοφόρησε το Ploom, το νέο προϊόν θερμαινόμενου καπνού τρίτης γενιάς (Heated Tobacco Products – HTPs) που αποτελεί επενδυτική προτεραιότητα του ομίλου JT στον τομέα των προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό (αριστερά), τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, την ανώτερη αντιπρόεδρο Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI και μέλος του Δ.Σ. του JTI Foundation Lucine Ovumyan και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του JT Group, Mutsuo Iwai (δεξιά) κατά το διεθνές συνέδριο για την Αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών που διοργανώθηκε από την JTI και την ιαπωνική πρεσβεία

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της προσφοράς μας στην τοπική κοινωνία, τον περασμένο Μάιο διοργανώσαμε, με τη στήριξη της πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, το Διεθνές Συνέδριο «Προωθώντας την Καινοτομία στην Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών – Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών: Μια Πράξη Πολιτισμού». Με τη συμμετοχή του προέδρου του Δ.Σ. του JT Group κ. Mutsuo Iwai, και του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι χαιρέτισαν μια σημαντική πρωτοβουλία: την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του JTI Foundation, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Ξάνθης, για την ουσιαστική ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ξάνθης, όπου στεγάζεται η παραγωγική μονάδα της JTI (ΣΕΚΑΠ), μέσα από την έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών στο περιαστικό άλσος της πόλης.

ΕΤΣΙ, η JTI Hellas πέρα από μια διαρκώς αναπτυσσόμενη εταιρεία με ηγετική θέση στον κλάδο της, ξεχωρίζει και ως ένας σταθερός και αξιόπιστος αρωγός της Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα. Με σαφή εταιρική στρατηγική, ως επενδυτική «πρέσβειρα» της Ιαπωνίας στη χώρα, μέσα από την εδραίωση πολύτιμων συνεργειών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο το κοινό καλό.

ΣΕ ΑΥΤΉΝ ακριβώς την ευρύτερη και μακροπρόθεσμη στρατηγική στόχευση εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, που υπέγραψε το 2023 η JTI Hellas με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το Μνημόνιο αυτό επιβεβαίωσε ότι για την JTI η συνέργεια με τις δημόσιες Αρχές συνιστά βασικό συστατικό της προσπάθειάς μας για ένα καλύτερο μέλλον.

ΔΕΣΜΕΥOΜΑΣΤΕ να συνεργαστούμε με τις Αρχές και τις υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το κάνουμε με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας του κλάδου και ποιοτικών πληροφοριών σχετικά με εγκληματικές δραστηριότητες, τοποθεσίες και πρακτικές.

ΒΕΒΑΙΑ, δεν τρέφουμε αυταπάτες καθώς δεν προβλέπεται να επιλυθεί πλήρως το πρόβλημα του παράνομου εμπορίου στο άμεσο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, με τη συνεργασία και την επικέντρωση στην αποσταθεροποίηση των οικονομικών βάσεων αυτών των εγκληματικών δικτύων, μπορούμε να μειώσουμε το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων και να προστατεύσουμε τις κοινότητες και τις οικονομίες μας.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ, λοιπόν, ως ενεργός παράγοντας μιας ευρύτερης δυναμικής διαμόρφωσης ενός νέου παραδείγματος εταιρικής συνείδησης, που, δίπλα στον άξονα της εταιρικής ανάπτυξης με επίκεντρο τον καταναλωτή, θέτει ισότιμα τον έτερο πυλώνα με επίκεντρο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και διατήρηση της βιωσιμότητας για το σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα για τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.